5 tipů, jak si vytvořit dobrou imunitu a nebýt nemocní

V televizních zprávách nás poslední dny straší chřipkovou epidemií, jak se jí ale ubránit, nám už nikdo neřekne. Jejích maximální rada zní, vyhýbat se nemocným. Jak to ale udělat, když ráno nastoupíte do tramvaje nebo autobusu a kolem slyšíte všudypřítomné kýchání, smrkání a pokašlávání? Máte z ní snad vystoupit a jít pěšky do práce? Pojďme si dát 5 tipů, jak si vytvořit dobrou imunitu a vyhnout se nemocem. Víte, které vitamíny nebo esenciální oleje jsou dobré na podpoření imunity?

1/ Choďte po celý rok mezi lidi a nezapomínejte na pobyt na čerstvém vzduchu

Pro správné vytvoření imunity a obranyschopnosti, je dobrý být v kontaktu během roku alespoň s 3 publiky (okruhy lidí). Co to znamená? Abychom získali co nejlepší imunitní systém, je dobré se potkávat s 3 skupinkami lidí např. s lidmi z práce, ze cvičení a např. kamarádkami na pravidelné kávě. Budete tam mít větší vzorek lidí a vaše tělo získá lepší obranné látky. To platí v průběhu celého roku, ale samozřejmě, pokud je chřipková epidemie, tak nepobíhejte po městě a nesnažte se být mezi co největším vzorkem lidí. Dalším tipem je zvýšit odolnost dýchacích cest a sliznic proti virům a bakteriím. Jak? Stačí chodit na pravidelné procházky v přírodě. Podporuje to prokrvení sliznic a dýchacích cest.

 

2/ Myjte si ruce

Vědci z Naval Health Centre v San Diegu zjistili, že se o 45% snížil počet nemocných dýchacích cest, pokud si pravidelně myli ruce. To už je velká motivace k tomu to nezanedbávat a častěji myslet na mytí rukou. Nestačí to jen po toaletě, ale když přijdete z venku, jste v kontaktu s lidmi nebo před každým jídlem. Bude vám k tomu stačit jen teplá voda a mýdlo.

Pravájá Vitaminy pro energii HEKTICKÁ

3/ Spěte alespoň 7-8 hodin denně

Nezanedbávejte spánek. Ne, nechceme vám kázat, kolik hodin máte spát. Asi všichni víme, že ideální doba spánku je alespoň 7-8 hodin. Možná vás k jejímu dodržování namotivuje fakt, že vědci z Chicagské univerzity zjistili, že lidem, kteří spí 1 týden jen 4 hodiny denně, se sníží počet protilátek o 1/2 proti těm, kteří spí 7,5-8,5 hodiny denně. To je docela dobrý důvod na to alespoň v chřipkovém období nekašlat, nemyslíte?

4/ Dotýkejte se

Doteky má rád snad každý. A znáte někoho, kdo by nemiloval masáže? Potěšíme vás skvělou zprávou, pomohou vám k dobré imunitě. Výsledky studie totiž prokázaly, že se v průběhu masáže uvolňuje do krevního oběhu až o 53% méně stresových hormonů kortizonu. Jakmile jsme totiž ve stresu, spotřebováváme větší množství vitamínů na vyrovnání hladiny a už nám nezbudou žádné na to, aby nás bránili proti nemocem. Díky přívalu dopaminu a serotoninu (hormony dobré nálady) budete mít lepší náladu a cítit se lépe v kondici.

5/ Myslete pozitivně

Vzpomeňte si, kdy jste většinou onemocněli? Bylo to, když jste měli hodně práce a byli jste v jednom kole? Když jste byli ve stresu a měli jste špatnou náladu? Zrovna jste prožívali náročné životní situace? Víme, že to zní jako klišé, ale myslete pozitivně. Většinou je spoustu věcí jen v hlavě. Ta nám dává naše limity a buď nás nakopne a nebo stáhne dolů. Pokud na vás jde nějaké  nachlazení, naordinujte si odpočinek, teplou postel, vitamíny, masáž, prostě pohodu. Pusťte si váš oblíbený film. Vezměte si do ruky konečně knížku, kterou tak dlouho odkládáte. A odpočívejte. Kolik takových dní v roce máte, kdy nemusíte nic? Udělejte si chvilku sami pro sebe a naplánujte si, co vás tento rok čeká, ať už je to dovolená nebo něco, co chcete na sobě vylepšit. Neupadejte do chmur, že na vás něco leze a teď budete nemocní. A co doma a v práci a kdo to za vás všechno udělá. Myslete na to, že jste zdraví. Když vyslovíte své přání, jako kdyby už to byla skutečnost, tak se jím stane. Nesmíte se tomu jen poddat, ale naopak myslet na to pěkné, co budete dělat, až vám bude zase dobře. A ono už je. Není to tak?

Co je to vlastně imunita?

Imunita je schopnost organismu bránit se proti antigenům (virům, patogenním organizmům), které pochází z vnějšího ale i vnitřního prostředí. Můžete ji pozorovat nejen u člověka, ale i zvířat či rostlin.

 

 Které vitamíny se doporučují pro dobrou imunitu?

  • Zinek – přispívá k posílení obranyschopnosti organismu, snižuje průvodní jevy nachlazení a urychluje uzdravení. Napomáhá navíc i při únavě organismu. Najdete ho v mléku, vaječných žloutcích, mořských živočiších, tmavém masu, v játrech, ořeších, luštěninách, listové zelenině.
  • Omega-3 mastné kyseliny – pomáhají k lepší imunitě, mají protizánětlivé účinky, zpomalují stárnutí buněk, snižují hladinu cholesterolu v krvi, bojují proti ucpávání cév a vysokému tlaku atd. Najdete je v dýňových semínkách, rybím tuku, řepkovém či sójovém oleji.
  • Vitamín A – zvyšuje odolnost těla proti infekcím, posiluje imunitu, ale také např. pomáhá při tvorbě zrakového pigmentu. Najdete ho např. v játrech, rybím tuku, vejcích, mléčných produktech, mrkvi, špenátu, šípcích, meruňkách atd.
  • Vitamín B5 – pomáhá k posílení imunity a tlumí záněty. Najdete ho např. v kuřecím, telecím nebo rybím mase, semínkách, pekařském droždí nebo kvasnicích.
  • Vitamín C – nejznámější vitamín pro tvorbu imunity. Věděli jste, že jeho denní potřeba pro dospělého člověka je 75-100 mg, ale jakmile jste nemocní, zvýší se jeho spotřeba až na desetinásobek? Vitamín C pomáhá tělu bojovat s bakteriemi a viry a díky tomu urychluje uzdravení a zkracuje dobu léčby. Navíc pomáhá i proti potencionálním rakovinotvorným buňkám. Najdete ho např. v zelí, květáku, brokolici, růžičkové kapustě, šípku, rakytníku, citrusových plodech, červené řepě.
  • Selen – pomáhá podporovat enzymy k odbourávání škodlivých látek v těle. V kombinaci s vitamínem E má skvělé detoxikační a protizánětlivé účinky. Najdete ho v houbách, rybách či mase.
  • Železo – pomáhá proti infekcím a ničí cizorodé látky v těle. Najdete ho např. v cizrně, čočce mase, rybách, celozrnných výrobcích, bílých fazolích.
  • Měď – pomáhá pro správné fungování imunitních reakcí. Najdete ho v kakau, játrech, ořeších, mandlích, čokoládě, čočce, houbách …
  • Hořčík – snižuje únavu a stres. Díky tomu posiluje obranyschopnost. Najdete ho v datlích, banánech, špenátu, fazolích, brokolici, čočce, artyčocích.

Které esenciální oleje jsou vhodné na nachlazení?

  • Angína:

Vhodné esenciální oleje: čajovník (tea tree), geranium, myrta, máta peprná, tymián

  • Bolest hlavy:

Vhodné esenciální oleje: bazalka, anýz, citron, eukalyptus, grapefruit, heřmánek modrý i heřmánek římský, jasmín, kardamom, levandule, majoránka, máta peprná, meduňka, mateřídouška

  • Bolest v krku:

Vhodné esenciální oleje: šalvěj a pomeranč sladký

Všechny najdete v článku na našem blogu zde.

Přírodní vitamíny a esenciální oleje na nachlazení 

 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 04. 02. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář