Bachovy květové esence umí pomoci s úzkostmi, stresem, smutkem, nespavostí i pocitem vyhoření.

O Bachových esencích už jste možná slyšeli. Jedná se o zcela přírodní a bezpečné výluhy z léčivých rostlin, které dokáží pomoci od nepříznivých psychických stavů, od úzkostí, nerovnováhy či nespavosti. Mnoho z nás může pociťovat neklid nebo smutek teď v období pochmurného podzimu. A co si budeme povídat, současná situace a opatření dobré náladě vskutku nenahrávají. Bachova květová terapie si dokáže poradit s různými emocionálními stavy, a to zcela přírodně, bezpečně a bez vedlejších účinků.

38 květových esencí dokáže vyléčit ducha i tělo

Dr. Edward Bach

Bachova květová terapie vznikla již téměř před 100 lety. Tehdy britský lékař a homeopat Dr. Edward Bach, pro kterého bylo studium přírody celoživotním koníčkem a posláním, určil 38 květových esencí, které dokáží harmonizovat stav psychiky pacienta, a tím pádem tak dávají větší šanci k jeho úplnému vyléčení. Podle Dr. Bacha je totiž převážná část lidských chorob vyvolána negativním psychickým stavem.

Vědecky prokázané účinky uspěly v ordinacích na celém světě

Hlavní myšlenkou květové terapie je uzdravování sebe samého. Je vědecky prokázáno, že Bachovy esence dokáží zklidnit negativní emoce, jako je úzkost, strach, pocit nejistoty, nedostatečné sebedůvěry nebo pocit vyčerpání až vyhoření. Od roku 1928 se tato přírodní šetrná metoda rychle rozšířila po celé Evropě (v Německu je např. 700 bachovských léčitelů) a posléze i po světě. Bachovu květovou terapii dnes používají nejen léčitelé, ale i řada psychoterapeutů jako součást své praxe.

Síla divoce rostoucích bylin a stromů

38 Bachových esencí se připravuje z planě rostoucích rostlin, květin a stromů. 39. esenci představuje tzv. Krizová esence (Rescue Remedy), která je složena z 5 Bachových květových esencí. Všechny esence jsou naprosto bezpečnou a přirozenou metodou léčby, protože šetrně napravují ztracenou rovnováhu mezi myslí a tělem. Současně odstraňují negativní emoce a navozují pocity klidu. Tělo nemocného jedince tak získává příležitost začít se samo léčit.

Esence se připravují tak, že se květy položí do misky s pramenitou vodou, na kterou se nechají po dobu 3 až 4 hodin působit sluneční paprsky. Tato tekutina se smíchá s brandy v poměru 1:240, která esenci zakonzervuje.

Stačí nakapat do vody, pod jazyk či rozžvýkat

Bachovky můžete užívat formou kapek, kdy si je nakapete do vody a vypijete, případně si je můžete aplikovat přímo pod jazyk. K dostání jsou již také ve formě pastilek, žvýkaček nebo spreje. Jsou vhodné a bezpečné pro dospělé, těhotné ženy, děti i zvířata. Kvůli obsahu alkoholu se musí kapky pro děti hodně ředit, nicméně existují i speciální dětské esence: Krizové kapky na uvolnění napětí a stresu a Noční kapky pro lepší spánek. Speciální kapky pro domácí mazlíčky se hodí ve vypjatých situacích, jako jsou silvestrovské oslavy, cestování nebo návštěvy veterináře.

Bachova esence Olive
Bachovu esenci stačí kápnout do sklenice s vodou a vypít

Nejčastější dotazy na Bachovy esence

Za jakou dobu se projeví účinek esence?

Záleží, jak závažný máte problém. Zlepšení stavu by se mělo projevit do 3 až 6 týdnů. Někdy se účinek dostaví již během pár dnů. Výsledky jsou hodně individuální a záleží případ od případu. Děti i zvířata zpravidla reagují rychleji. Změny stavu mohou velmi mírné, ale i zcela zásadní. Zcela zásadní je správná volba esence a také správné užívání dle návodu.

Jak si mám vybrat správnou esenci?

Chápeme, že někdy dle popisu, může mít člověk pocit, že by si potřeboval nakapat všechny Bachovy esence najednou. Snažte se sami co nejupřímněji zamyslet nad tím, jaké pocity vás nejvíce trápí. Pokud si nejste jisti, zkuste to zkonzultovat s nějakou další, nejlépe neutrální osobou, třeba s terapeutem. Pokud si i tak vyberete více než 7 druhů esencí, vyškrtejte nejdříve ty, které mají pomoci od přechodných nálad nebo méně vážných obtíží.

Kolik esencí můžu brát najednou?

Vzájemně lze kombinovat max. 7 Bachových esencí. Doporučuje se ale volit spíše menší množství (4 až 5), protože užívat 7 esencí většinou vůbec není potřeba.

Jak dlouho se mohou Bachovky užívat?

Délka užívání je zcela individuální. Dají se používat dlouhodobě pro zkvalitnění života nebo krátkodobě pro překonání nenadálého problému. Užívání esencí není nijak časově omezeno. Dokonce je bezpečné užívat je i celý život, jelikož na nich nevzniká žádná závislost.

Mohou Bachovy esence užívat i těhotné ženy?

Ano. V těhotenství jsou Bachovky velmi vhodné, protože dokáží budoucí mamince pomoci od strachu z porodu, nekomfortu z měnícího se těla nebo s výkyvy nálad. Esence sice obsahují alkohol, ale při smíchání s vodou je obsah alkoholu naprosto zanedbatelný.

Jsou esence vhodné i pro děti?

Ano. Pro děti jsou Bachovy esence ideální, díky své maximální šetrnosti. Děti na léčbu Bachovkami reagují velmi dobře a rychle. Zvolit pro ně můžete speciální krizové kapky pro děti nebo dětskou esenci pro klidný spánek.

Mohu dát Bachovy esence i psovi nebo jinému zvířeti?

Ano. I zvířata trpí různými strachy nebo stresem. Zvířata reagují na Bachovky velmi dobře. Pokud váš pes či kočka špatně reagují na hluk, ohňostroje, návštěvy veterináře nebo cestování, mějte doma vždy při ruce speciální esenci pro domácí mazlíčky. Stačí jim nakapat 4 kapky do misky s vodou nebo přímo na jazyk.

Jsou Bachovy esence návykové?

V žádném případě. Bachova květová terapie harmonizuje duši i tělo. Čím lépe vám během užívání bude, tím menší kapek esencí budete potřebovat. Žádná závislost nevzniká. Když budete potřebovat, můžete se k užívání esencí kdykoliv znovu vrátit.

Mají esence nějaké vedlejší účinky a lze se jimi předávkovat?

Žádné vedlejší účinky nebyla zjištěny a předávkovat se Bachovkami nelze. Jedná se o zcela přírodní produkt.

Co je Bachova květová terapie? Jak to funguje?

Rostlinné esence harmonizují emocionální stav jedince. Tak se jedinec postupně dostává do rovnováhy a jeho stav se tak řeší na úrovni fyzické a životní. To znamená, že se postupně zlepšují celkové životní podmínky (emocionální, zdravotní, partnerské, pracovní, duchovní).  Celkové bytí se tak stává lehčí a příjemnější. Harmonizace probíhá postupně, léčí se vrstva za vrstvou. Bachovy esence tak můžete bez obav užívat i dlouhodobě, kdy dochází k postupnému zkvalitňování vašeho života. Záleží jen na člověku, kdy sám zná za vhodné, že už je plně spokojen. Bachovkami však můžete řešit jen jeden dočasný problém, tj. určitou vrstvu emocí a projít si tak jen jednu „kúru“.

Nejprodávanější Bachovy esence

Rescue® Remedy krizové kapky

Nejznámější esencí jsou bezpochyby krizové kapky. Pomáhají v náročných, vypjatých situacích, kdy nad sebou ztrácíme kontrolu. Při přetížení a akutních stavech stresu, např. před zkouškou či nějakou zátěžovou situací.

Rescue® Night kapky

Noční kapky pomáhají uklidnit myšlenky před usnutím a tak podporují klidný spánek. Zbavují nervozity, přepjaté energie. Uvolňují tělo i mysl. Jsou vhodné i pro děti.

Dr. Bach Esence Olive 

Odbourává psychické i fyzické vyhoření a pomáhá vrátit chuť do života. Olive je vhodné pro ty, kteří jsou dlouhodobě vyčerpaní, ať už osobními problémy nebo prací.

Rescue® pastilky brusinka

Žvýkání pastilek uklidňuje mysl, tlumí stres a uklidňuje rozbouřené emoce. Zvyšují koncentraci, hodí se při dlouhém řízení auta. Jsou velmi vhodné i pro děti.

Autorem příspěvku je Romana
Publikováno 28. 10. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář