Biodynamická kosmetika, přirozená krása z živých surovin

Biodynamická kosmetika je produktem biodynamického zemědělství. Co to ale znamená? Čím se biodynamické zemědělství liší od jiných “bio farem“? Pokud máte rádi přírodu a děláte vše možné (a někdy i nemožné) pro její zachování, věřím, že vás myšlenka biodynamiky nadchne. Vaše oči od teď zbystří při zachycení oranžového loga Demeter na produktech, za kterými se skrývá tolik, že by to vydalo na mnohem více než tento jeden článek.

Certifikace Demeter

Certifikát Demeter je značka, kterou mohou používat pouze produkty biodynamického zemědělství. Nejdříve ale musí projít přísnou kontrolou a komplexním schvalovacím procesem.

Setkali jste se již s výrobkem, který se mohl pyšnit certifikací Demeter? Tyto výrobky poznáte na první pohled – oranžové logo certifikátu zaujímá vždy výsostné místo na obalu. Dalo by se říci, že certifikace Demeter je pro farmáře ekologického zemědělství nejvyšší meta, jakou může dosáhnout. Produkce certifikovaných partnerů je velice přísně kontrolována a farmy jsou smluvně zavázány k dodržování pravidel. Farmáři pro získání certifikace musí splňovat kromě směrnic dané země pro běžné bio certifikáty i přísné standardy Demeter. Hlavním standardem je výroba v souladu s biodynamickými principy. A možná vás překvapí, že se rozhodně nejedná o módní vlnu poslední doby. Otcem tzv. antroposofie (na jejímž základě stojí principy biodynamického zemědělství) je Rudolf Steiner a své myšlenky představil na kurzech už v roce 1924.

Biodynamické zemědělství

Antroposofie, zjednodušeně řečeno, předkládá myšlenku, že každý je zodpovědný za své činy a to nejen vůči lidem, ale i přírodě a je důležité uvědomit si komplexní dopady našeho jednání. Na jejím základu stojí nejen biodynamické zemědělství, ale i medicína nebo waldorfská škola. Tak jako běžná ekologická farma i biodynamické zemědělství používá organická hnojiva, chová se eticky vůči zvířatům a životnímu prostředí a snaží se udržovat biodiverzitu. Čím se ale liší? Biodynamické zemědělství stojí na holistickém přístupu. To znamená závazek rozpoznat, obnovit a podporovat přirozené cykly a vzájemné vztahy. Farma bývá většinou uzavřená (přirozenou bariérou, např. obklopena lesy, řekou) a do značné míry soběstačná. Rostlinná a živočišná výroba se vzájemně podporují. Tím, co je pro biodynamické zemědělství esenciální, je péče o půdu. Práce biodynamických farmářů spočívá ve snaze vybalancovat a uzdravovat zemi. Aktivně pracují s fyzickými, ale i spirituálními přírodními silami. Jen živá půda může plodit živé plodiny (ať už pro zvířata nebo společnost).

Živá půda, společnost plná života

Jakým způsobem dochází k oživování půdy? K principům biodynamického zemědělství patří využívání biodynamických preparátů, které v souladu s Antroposofickou filozofií podněcují procesy, které vedou k tvorbě živin. Preparáty se vyrábí z léčivých rostlin a živočišných orgánů podle daných postupů. Většina se přimíchává do kompostu, některé se používají i jako postřiky (např. močůvka nebo křemenný prášek). Při přípravě biodynamických preparátů jsou využívány vesmírné vlivy a věří se, že preparáty přenáší vesmírnou energii do půdy, zlepšují její úrodnost i odolnost plodin.

Mystika v biodynamickém mikrokosmu

Tímto se dostáváme na tenký led esoterismu, který bývá nejčastěji kritizován. Působení vesmírných vlivů. V biodynamickém zemědělství se často využívá také měsíční kalendář pro výsev v optimálním období. Dodržování měsíčních rytmů má mít pozitivní efekt na barvu, kvalitu a množství. Naopak sluneční rytmus ovlivňuje nutriční hodnoty. Konstelace zvěrokruhu a měsíce udávají rytmus jak pěstitelství, tak chovu. Dodržování měsíčních cyklů však není podmínkou pro získání certifikace Demeter.

1. Biodynamická kosmetika z vinných hroznů dieNikolai

Teď když víme, jak funguje biodynamické zemědělství, asi začínáte tušit, že pokud se biodynamická farma rozhodne pustit do výroby kosmetiky, může i tato kosmetika získat certifikaci Demeter. Takovou farmou je i Nikolaihof v rakouském Wachau. Doménou Nikolaihofu je biodynamické vinařství, jehož vína sklízí úspěchy po celém světě. I my v NuSpring jsme měli to štěstí biodynamické víno ochutnat a nemáme pochyby o tom, že si vína svá ocenění zaslouží.

Zakladatelé dieNikolai Martin Saahs a jeho dlouholetý kamarád Günter Stoffelbauer

Na Nikolaihofu toho najdete ale mnohem více než “jen“ vinice. V roce 2016 tu Martin Saahs založil biodynamickou kosmetiku dieNikolai. Nepřekvapí, že hlavní složkou produktů jsou právě hrozny z vinic ve Wachau. A i další suroviny pochází v naprosté většině z regionu Wachau. Vyvinout produkty, které získaly nejvyšší biocertifikaci Demeter trvalo celé dva roky. Biodynamická kosmetika nesmí používat např. minerální oleje, benzol, hexan, butylenglykol, propylenglykol, GMO, nanočástice ad. zakázané látky a postupy. Tekuté poklady dieNikolai mají samozřejmě i obaly šetrné k životnímu prostředí a pokud možno, využívá značka přírodní materiály. Krémy jsou baleny ve skle pod dřevěným dubovým víčkem. Papírové krabičky i prospekty jsou z papíru s certifikací FSC.

Základem všech produktů dieNikolai jsou hrozny révy vinné z místních vinic

Zaujala vás biodynamická kosmetika? Nebo máte s biodynamickou kosmetikou zkušenosti? Podělte se do komentářů nebo nám dejte vědět, jestli byste chtěli na NuSpring.cz více produktů s certifikátem Demeter.

Autorem příspěvku je Veronika
Publikováno 22. 03. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář