Checklist: Jak si zařídit zero waste domácnost v 10 krocích?

V poslední době se řeší hodně nadbytek plastů, se kterým se neví, kam s ním. Svést to na Čínu, která jej přestala vykupovat v takové míře, není asi řešení. Stejně tak říkat, ony jsou tu oceány špinavé a plné plastu, no to je hrozné a sdílet různé příspěvky na sociálních sítích, jak to tam vypadá. Neměli bychom to svádět na ty a ony, ale spíše se zamyslet nad tím, proč ten plast vzniká a proč je všude kolem nás? Může za to možná chamtivost obchodů, které balí např. salátové okurky do plastu, aby vydrželi delší dobu a mohli je prodávat co nejdéle. Ale mnohem více za to můžeme my lidé. My ty plasty kupujeme a každou koupí produktu zabaleného do plastu vlastně dáváme najevo svůj souhlas. Co s tím ale dělat?

Nemyslím si, že najednou obrátit v dobré víře svůj byt vzhůru nohama a všechno začít vyhazovat, je cesta. Mnoho zákaznic chce přejít na přírodní kosmetiku nebo drogerie a tak všechny výrobky, které měly doposud doma, vyhodí. Tohle není cesta. Ty výrobky stály někoho lidskou sílu, byly na ně využity přírodní zdroje, při cestě do obchodu urazily xy možná tisíc km a vyhodit je najednou do koše, je plýtvání a neúcta k nám lidem i k přírodě. Pokud vás minimalizace odpadu začala zajímat a snažíte se ve svém životě něco změnit, neznamená to, že máte hned všechno vyhodit a nahradit to něčím ekologickým. To by moc ekologické nebylo. Je to jako bychom se začali stěhovat do jeskyň a vracet se ke způsobu života našich předků. To je extrém. My ale musíme najít kompromis a jednotlivými každodenními kroky měnit věci kolem sebe k lepšímu. A co je vůbec nejdůležitější?

Roll'eat Trendy ekologická svačinová kapsa – Boc'n Roll Eco Mint

Začít o minimalizaci odpadu – zero waste přemýšlet, to už je úspěch číslo 1. Vůbec si uvědomit, že něco takového je možné a hlavně je to potřeba. Možná mne to bude stát nějaké úsilí a budu muset obětovat svou pohodlnost ve prospěch všech rybiček v oceánech. Ale nestojí to za to? Pokud vám nezáleží na nějakém Nemovi nebo koníkovi, který se zamotal do vatové tyčinky na uši (nejčastější snímky na sociálních sítích), tak možná vám bude záležet alespoň na vašich dětech a vnoučatech. Nechcete, aby jednou viděli krásné zalesněné krajiny s rybníky, jezery a řekami?

Checklist: Jak si zařídit zero waste domácnost v 10 krocích?

  1. Zjistěte si všechny informace o zero waste.
  2. Maximalizujte využití věcí, nevyhazujte je hned po 1.použití (př. staré tričko mohu rozstříhat na hadříky nebo ze záclon mohu ušít látkové sáčky na nákupy).
  3. Kupujte jen to, co potřebujete a co si koupíte, to spotřebujte. Nekupujte nové věci zbytečně, ale kupte je až když ty co máte, vypotřebujete. Nenechávejte zbytky. Nakupujte potraviny s týdenním plánem, co budete vařit a jíst, aby vám nezbyly v lednici pak prošlé či hnijící potraviny, které vyhodíte.
  4. Udělejte si na zahradě kompost nebo si pořídit popelnici na organický bio odpad. Hlídejte si, co vyhodíte a snažte se toho vyhazovat co nejméně. To samozřejmě vede k bodům 2 a 3.Woodway Bambusový kelímek na kávu WHALES BLUE M
  5. Začněte nakupovat v bezobalových obchodech anebo v obchodech s přírodními a bio produkty, které mají recyklovatelné nebo kompostovatelné obaly na produkty. Nebo se v nich dají obaly vrátit. Na nákupy můžete vyrazit do sekáčů nebo na bleší trhy. Nebo se spojit např. na facebooku s lidmi se stejným zaměřením a věci si vyměňovat, ptát se po něčem, co hledám a nabízet ostatním to, co nepotřebuji.
  6. Začněte si pěstovat zeleninu, ovoce, bylinky samy. Každý má většinou min. parapet na bylinky. Pokud máte balkon, můžete si tam zasadit nějakou zeleninu.
  7. Noste s sebou na nákupy látkové tašky a látkové sáčky, skleněné nádobky či plastové nádobky na potraviny, drogerii či kosmetiku.
  8. Pořiďte si lahev na vodu, kelímek či hrneček na kávu či čaj s sebou nebo termosku a noste u sebe stále vodu natočenou z kohoutku. Připravujte si teplé nápoje doma, v kanceláři nebo si do kavárny přineste vlastní hrnek na kávu s sebou.
  9. Vyměňte plastové nebo jednorázové pomůcky za ekologické:

Pořídit si domů:

Equa Skleněná lahev z borosilikátového skla MISMATCH BRONZE

  1. Sledujte nové materiály, možnosti, produkty, které vám mohou ulehčit život, a nezapomeňte vše minimalizovat. Čím méně věcí máme, tím jsme většinou šťastnější a máme život jednodušší. U většiny věcí navíc zjistíte, že je ani k životu nepotřebujete.

LalaH Odličovací kosmetický tampón látkový bio bavlna beránek

Podívejte se na starší články k zero waste na našem blogu

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 22. 02. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář