III. Jak na zavedení a vyndání menstruačního kalíšku?

Možná jste si už menstruační kalíšek pořídila a teď si teprve zjišťujete, jak ho máte vlastně zavést? Nebo si načítáte teprve informace a hledáte praktické tipy, jak na to. V prvním díle seriálu o menstruačních kalíšcích jsme se seznámili s výběrem správného menstruačního kalíšku. Nyní se pojďme vrhnout na to, jak ho správně zavést a vyndat. Kdy menstruační kalíšek používat a kdy ho naopak nepoužít?

Před zavedením menstruačního kalíšku

Než si začnete cokoliv zkoušet, myslete na 4 věci. Je důležité si menstruační kalíšek vyzkoušet poprvé mimo menstruační dny, abyste byla v klidu a nestresovala se, kdyby se vám to hned nepodařilo. Pro někoho je to přirozené a podaří se mu zavedení ihned. Někomu to trvá delší dobu, než to dostane tzv. do ruky. Najděte si chvilku sama pro sebe, kdy si to v klidu vyzkoušíte doma a bez stresu.

Nikdy ihned nestříhejte stopku kalíšku. Slouží k vyndávání kalíšku. I když se vám zdá, že je dlouhá, nejprve si vyzkoušejte práci s kalíškem a jak dlouhá vám stopka bude stačit. Pokud byste ji ustřihli hned na základě dojmu, nejde to už vrátit zpátky. Zkrátit ji pak můžete kdykoliv.

Když si kalíšek koupíte a než začnete cokoliv zkoušet, nejprve kalíšek vyvařte. Stačí ho dát do hrnce s horkou vodou a vyvařit ho po dobu 5 minut. Díky tomu odstraníte bakterie. Vyvařování je důležité před každým začátkem menstruace. Kalíšek vždy ponořte do vody celý. Před jakoukoliv manipulací je důležité mít čisté, umyté ruce, abyste si nedostala do těla bakterie.

Pokud s kalíškem začínáte, je dobré mít jako jistotu alespoň na první dny menstruační vložku. Kdyby se cokoliv stalo a kalíšek se vám nepodařilo správně zavést, nemusíte se bát, že byste si zašpinila oblečení. Máte tak alespoň pojistku.

IMG_6286
Yuuki Economic soft Menstruační kalíšek malý č.1

Existují 2 techniky zavedení menstruačního kalíšku do pochvy

1/ Technika srolování kalíšku do tvaru U

Pro zavádění kalíšku je nejlepší si najít pohodlnou polohu. Většinou se kalíšek zavádí v lehkém podřepu. Kalíšek vezmete, pohybem přeložíte na půl a vytvoříte ruličku do tvaru U. Poté zavedete do pochvy. Nemusí být tak hluboko jako běžné tampóny. Stačí ho zavést na kraj, ale tak, aby nečouhal ven. Jediné, co může přečnívat je stopka pro vyndávání kalíšku. Kalíšek vložte do pochvy cca 1 cm od poševního vchodu.

Poté by se měl kalíšek rozvinout a přilnout k poševní stěně. Pokud si nejste jistá, zda se otevřel a je zavedený správně nebo se vám neotevřel, pak jsou techniky pro kontrolu. Můžete buď prstem objet kalíšek kolem do kola. Nebo jemně zatáhnout za stopku ven a dovnitř. Poslední technika je jemně s kalíškem zatočit kolem do kola.

IMG_6471IMG_6472IMG_6473IMG_6474IMG_6480

 

2/ Technika kornoutku

Vezmete si kalíšek do ruky a prstem ho zmáčknete v půlce a zasunete část kalíšku dovnitř. Vytvoří se takový kornoutek. Ostatní zásady pro zavádění platí jako u techniky č.1.

IMG_6481IMG_6482IMG_6483IMG_6488

Naše zkušenost v NuSpringpeta

„Vzhledem k věku pod 30 let a faktu, že jsem ještě nerodila, jsem si vybrala menší variantu menstruačního kalíšku Yuuki. Nejhorší pro mne bylo zavedení kalíšku. Zvykla jsem si pak celkem rychle, ale ze začátku to chtělo cvik. Můj osobní tip, pokud budete zkoušet kalíšek poprvé, je trpělivost, trpělivost a trpělivost. Pak už to dostanete do ruky a ani vám to nepřijde.“ Petra z NuSpring.

Jak vyjmout menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek byste měli alespoň 2 krát za den vyndat a umýt. Český kalíšek Yuuki např. doporučuje vyprázdnit obsah po cca 4-5 hodinách. Nejpozději byste ho měla vyprázdnit a vymýt po 12 hodinách. Průměrný čas, který se doporučuje je 4-8 hodin. Každý výrobce to má jinak. Informace, jak často vyprázdnit kalíšek, najdete u každé značky kalíšku. Každá žena má menstruaci jinak silnou – sama se znáte nejlépe, proto i svůj čas na vyčištění kalíšku brzy odhadnete sama.

  1. Umyjte si ruce. Stejně jako při zavádění se doporučuje lehký podřep, tak i při vyndávání kalíšku.
  2. Chytnete kalíšek za stopku – pokud ji máte, nebo za konec kalíšku a jemně posuňte.
  3. Poté spodní část kalíšku (dno) lehce zmáčkněte, tím se uvolní podtlak a půjde vám kalíšek lépe vyndat. Jemně ho vysuňte ven.
  4. Následně obsah kalíšku vylijte do záchodu.
  5. Vymyjte kalíšek teplou vodou (nezapomeňte na čisté ruce) a následně ho můžete opakovaně použít.
  6. Kalíšek nemusíte při každém použití vyvářet. Pokud se budete cítit lépe, tak můžete, ale není to potřeba. Stačí teplá voda. Můžete ho vymýt i mýdlem, ale pouze neutrálními šetrnými prostředky, které jsou na mytí kalíšků určené.
  7. Jestli nemáte přístup k umyvadlu a byla by pro vás výměna složitá, můžete si případně pořídit 2 kalíšky. Znečištěný si dáte do sáčku a umyjete si ho doma v klidu a druhý aplikujete. Nebo se doporučuje mít s sebou na toaletu alespoň láhev z vodou a minimálně jej vypláchnout.
IMG_6296
Větší kalíšek Yuuki Soft je vhodný pro ženy po porodu
Yuuki Economic soft Menstruační kalíšek velký č.2

 

 Kdy menstruační kalíšek Yuuki nepoužívat?

  • při těhotenství
  • při šestinedělí
  • při souloži
  • nemusíte ho používat hned od prvního dne menstruace, pokud ji máte velmi slabou, jen lehké špinění, můžete použít šetrné menstruační vložky a kalíšek si nechat až na silnější dny
IMG_6254
Značka Yuuki je česká a jejich kvalitní kalíšky z lékařského silikonu se staly velice populární.

Kdy menstruační kalíšek Yuuki používat?

  • můžete ho používat během spaní
  • kalíšek je vhodný i při sportu (józe, plavání, jízdě na kole…)
  • pokud jste alergičtí na latex, můžete jej bez problému používat
  • pokud trpíte toxickým šokovým syndromem, kalíšek tento syndrom nezpůsobuje (způsobuje ho bakterie, která se množí v absorpčních materiálech, jako jsou např. tampóny)
  • můžete se s ním i sprchovat
  • můžete s ním jít i na toaletu, nemusíte si ho vyndávat, pokud se potřebujete vyprázdnit
Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 01. 08. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář