Jak ochránit citlivou pleť před alergickými reakcemi?

Zdravá pokožka udržuje přirozenou rovnováhu pleti a reguluje hladinu hydratace. Citlivá pokožka se však projevuje a vzniká v důsledku narušení přirozené funkce pleti. To je způsobeno nedostatečnou funkcí kožních enzymů. Kdy dochází k pronikání dráždivých látek do kůže a ke ztrátě vody. Výsledkem jsou tak nepřirozené projevy jako je suchá, pnoucí pokožka, zarudlá místa či vyrážky.

Pokožka obličeje je mnohem více vystavována projevům citlivé pleti než je tomu u těla. Vrchní část pokožky je tenká pouhých 0,02 mm. Je vystavována nepříznivým podmínkám – větru, zimy, UVA i UVB záření, chemikáliím v ovzduší, ale i v kosmetice… Projevuje se zarudnutím, otoky, vyrážkami, svěděním, pálením, šupinatěním, suchými, hrubými místy.
 

Co všechno může citlivou pleť způsobit?

GOLD COLLECTION_1
Řada na vrásky s hydratačními a vyživujícími krémy s výtažky z Mrtvého moře.

Citlivá pleť se nejvíce projevuje u stárnoucí pokožky a u dětí. Pokožka kojenců je jen z 1/5 tak silná jako u dospělých lidí. Její bariéra pleti je mnohem slabší – má omezenou funkci. Čímž je velmi náchylná na kosmetické přípravky a velmi citlivá na okolní vlivy (UV záření). U dospělých lidí zase platí, že s přibývajícím věkem pokožka ochabuje a zpomalují se metabolické procesy.
Citlivá pokožka se však může projevit i u dospělých v produktivním věku. Příčinou citlivé pleti může být špatná péče o pleť, neustálý stres, nedostatek kvalitního spánku, špatná strava (nedostatek vitamínů a minerálů), nedostatečná hydratace, chemikálie v kosmetice (parabeny, minerální oleje, silikony …) nebo hormonální změny. Ty se projevují v období těhotenství, menopauzy, ale i dospívání.
 

Jak se vyhnout projevům citlivé pleti?

Důležité je zjistit, co způsobuje projevy vaší citlivé pleti. Zda se jedná o nedostatečný spánek, který v kombinaci se stresem unavuje pokožku a oslabuje jí. Nebo špatnými potravinami, na které jste alergická, či nedostatkem vitamínů. Měla byste do své stravy zařadit jídla bohatá na přírodní rostlinné oleje, antioxidanty a vitamíny A,C, E. Stejně tak jsou pro pleť prospěšné ryby. Navrací pleti zdraví a rovnováhu.

cistic citliva plet
Čisticí pěna na citlivou pleť Soaphoria

a
Příčinou může být i špatná péče o pleť. Používání nevhodných výrobků nebo příliš časté koupání v horké vodě, která může způsobit vyšší citlivost pokožky kvůli ztrátě ochranných lipidů. Pokožku tak dráždí a způsobuje pnutí a zčervenání.
Chemické látky se staly běžnou součástí klasických kosmetických přípravků. Mnohdy ale bývají příčinnou alergických reakcí a projevy citlivé pleti. Obsahují totiž látky, které ucpávají póry, zabraňují regeneraci a přirozené hydrataci pokožky. Proto se vždy dívejte na obsah kosmetiky, kterou používáte. Zda v ní nejsou chemické látky, které mohou způsobit alergické reakce. Jsou jimi například chemické parfemace, barviva či alkohol. Více informací najdete v článku zde. Můžete se tak vyhnout projevy citlivé pleti.
Používejte krémy s ochranným UVA i UVB faktorem, který chrání vaši pleť před slunečním zářením po celý rok. I pod mraky totiž působí slunce, které může způsobit nejen na vrásky, ale i pigmentové skvrny, či alergické reakce.
 
 

* Povinné položky

Zanechte komentář