Jak se připravit na porod

Ať už vás ten šťastný okamžik čeká za pár týdnů či měsíců, určitě je na místě, zajímat se o to, jak si pomoci ke snadnějšímu příchodu potomka na svět. 
O tom, že existují různé předporodní kurzy zde mluvit nebudeme, to jistě víte. Ale představíme si pár doporučení na to, jak má taková domácí příprava na porod vypadat. Mě samotnou můj premiérový den D čeká za 2 měsíce, a tak jsem se již u mých kamarádek, zasloužilých matek, poptala, co pomohlo od bolestí a ke snadnějšímu průběhu jim. A zde je 6 ověřených tipů.

Jak se připravit na porod

Lněné semínko

O lněném semínku je známo, že skvěle váže vodu a lehce se z něj vytvoří gel. Právě gel ze lněných semínek napomáhá ke zvlhčení porodních cest a uvolnění svalstva pánevního dna. Dobrou zprávou je, že lněné semínko můžete bez obav konzumovat po celou dobu těhotenství, aniž by hrozil předčasný porod či jakékoliv jiné komplikace. Můžete si ho třeba přidávat do jogurtu nebo různých kaší.

Zhruba 3 týdny před porodem se doporučuje pít lněný odvar. Stačí každý den povařit lžíci semínek ve 250 ml vody cca 5 minut. Pak nechte len louhovat dalších 5 minut a vypijte. Nebo semínka jednoduše rozžvýkejte a vydatně zapijte vodou.

Gel ze lněných semínek významně napomáhá i správnému vyprazdňování. Řada nastávajících maminek se potýká se zácpou či hemeroidy, čemuž může předcházet právě tato superpotravina dostupná v každém supermarketu i u nás na e-shopu.

Domácí příprava na porod vám může pomoci s bolestí i rychlejším průběhem

Čaj z maliníku a jahodníku

Další známou lahůdkou v předporodním obdobím je popíjení maliníkového čaje. A k čemu je dobrý? Podporuje změkčení hráze a porodních cest a dokáže snížit bolestivost během porodu. Příznivý vliv má i po porodu při zavinování dělohy a potlačení krvácení.

Ale pozor, maliníkový čaj pijte až od 34. – 35. týdne těhotenství. Dříve by ve větším množství  mohl způsobit předčasný porod. Jeho schopnost vyvolat děložní stahy však jistě ocení maminky, které přenášejí.

Ve spojitosti s přípravou na porod se doporučuje pít i čaj z jahodníku. Ten tělu dodává železo a působí tak proti těhotenské chudokrevnosti. Zároveň dokáže regulovat tlak dělohy (tzv. tonus). Správný poměr listu z maliníku i jahodníku již najdete v hotové směsi Předporodního čaje od českého výrobce Nobilis Tilia.

Čaj z maliníku a jahodníku Nobilis Tilia může pomoci ke snadnějšímu porodu

Datle

I populární sladké ovoce, které nesmí chybět v žádném raw dezertu, se doporučuje nastávajícím maminkám. Je prokázané, že konzumace datlí má vliv na snížení vnímání bolesti během porodu. Jordánská univerzita přišla se zjištěním, že ženy, které před porodem denně jedly datle, měly kratší porod, nižší potřebu medikamentů i větší zprůchodnění děložního hrdla. Rovněž u nich byla prokázána větší šance na přirozený porod bez nutných zásahů.

Datle vám navíc dodají energii a mnoho důležitých vitamínů ze skupiny B, draslík, hořčík i železo. Dokáží také snížit tlak a pomoci při zažívacích potížích a zácpě. 

Zhruba od 34. týdne těhotenství si bez výčitek dopřejte asi 6 datlí denně. Skvělé jsou například v ovesné kaši, smoothie nebo jen tak. 

Datle
Doporučujeme dát si od 34. týdne 6 datlí každý den

Masáž hráze

A teď se od mlsání posuneme trochu níž 🙂 Určitě jste už slyšely, že je masáž hráze důležitá jako podpora snadnějšího porodu bez zranění a nástřihů. Hráz by poté měla být poddajnější a samotný porod méně bolestivý. Obecně se doporučuje začít s masáží hráze zhruba 6 týdnů před termínem porodu. Je ale nutné myslet na to, že tato procedura není určena pro všechny ženy. Doporučuje se zejména prvorodičkám, které hráz nemají oslabenou či zjizvenou po již prodělaných porodech. 

Návod na to, jak se má masáž hráze správně provádět, najdete na různých portálech a v publikacích o těhotenství. Základem je používat při tom olejíček, ideálně speciálně určený pro masáž hráze. Třeba ten od Eoné – českého výrobce přírodní kosmetiky pro miminka a maminky. 

Doporučujeme nezapomínat na péči o hráz i bezprostředně po porodu. Mějte v tašce do porodnice připravený zklidňující gel na hráz, který zrychlí hojení a regeneraci a uleví od bolesti a podráždění.

Procházky

Choďte! Nejen, že chůze sama o sobě má blahodárný vliv na zdraví a kondičku, ale pravidelný houpavý pohyb pomáhá miminku dostat se do porodních cest a děloha se rychleji rozšiřuje. Chápeme, že ke konci těhotenství je fyzická aktivita čím dál tím náročnější, ale snažte se myslet na zákon gravitace. Ve vaší vertikální poloze se hlava dítěte s větší silou tlačí směrem dolů. Pomoci může i cvičení a pohupování na gymnastickém míči.

Psychická pohoda

Co si budeme namlouvat, naše psychika ovlivňuje mnoho faktorů a nejinak je tomu i u porodu. Relaxujte, užijte si čas těšení se na nového člena rodiny a zároveň poslední týdny strávené pouze ve dvou. Pokud vás přepadají strachy a obavy z porodu či rodičovství, může vám pomoci aromaterapie nebo esence Dr. Bacha. Do vaší aroma lampy či difuzéru můžete nakapat éterický olej Těhotenská od Nobilis Tilia speciálně namíchaný pro nastávající maminky. Dodává sebedůvěru, vnitřní klid, pocit optimismu, pomáhá zmírnit nevolnosti a výkyvy nálad. Používat ho můžete od 2. trimestru i během šestinedělí. 

Z Bachových kapek můžete sáhnout po esenci Walnut, která vám pomůže lépe se přizpůsobit změnám nebo Mimulus pro překonání strachu z porodu.

Přírodní esence Dr. Bacha jsou vhodné pro těhotné ženy a děti


Autorem příspěvku je Romana
Publikováno 14. 01. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář