Jak se zbavit pigmentových skvrn?

Pigmentové skvrny (tzv. stařecké skvrny – oblasti tmavšího zbarvení) trápí nemalé procento žen i mužů v jakémkoliv věku. Trpí jimi děti, ale objevit se mohou i ve vyšším věku. Nevyhnou se oblasti těla, ani obličeji. Právě v obličeji nás ženy trápí skvrny nejvíce. V období těhotenství přitom postihují až 50-70% žen. Co s nimi dělat a jak jim zabránit?

Léto je obdobím, kdy bychom měli svou pleť obzvláště chránit před slunečním zářením, které zapříčiňuje nejen vrásky, ale i pigmentové skvrny.

 
Pigmentové skvrny vznikají dědičně na základě genetických dispozic, nedostatečnou funkcí jater, nedostatkem vitamínů, špatnými léky či vlivem hormonálních změn (například v těhotenství, v přechodu, vlivem hormonálních poruch nebo je může způsobit nevhodná antikoncepce). Za některými případy pigmentových skvrn stojí i používání nevhodné kosmetiky s obsahem látek s fotosenzibilačními účinky. Důležité je najít příčinu pigmentových skvrn, odstranit jí a pak se soustředit na odstranění nebo zmírnění skvrn.

Jak se pigmentovým skvrnám bránit?

Nejlepší obranou je jako vždy prevence. Je důležité myslet na ochranu před slunečním zářením, které způsobuje nejen stárnutí pleti, vrásky, suchá místa na těle, ale i spálení pokožky. Pigmentové skvrny se většinou objeví na těle po spálení pokožky, nebo po intenzivním slunění. Nejlepší je se přímému slunečnímu záření zbytečně nevystavovat. To platí jak pro přirozené světlo, tak i pro solaria.

VITAMIN MOISTURIZER FOR DRY SKIN_1 802
Hydratační krém s minerály z Mrtvého moře a ochranou SPF 20 proti UVA a UVB záření.

Pokud už vaše kroky míří na pláž, nebo na deku u vody, nezapomeňte s sebou do tašky přibalit i krém či opalovací přípravky s vysokým ochranným faktorem proti UVA i UVB záření. Tady se vyplatí opravdu nešetřit a raději se zaměřit na kvalitní výrobky s ochrannými faktory. Ty se nachází i v denních krémech na obličej (př. ochranný faktor SPF 20). Neměli byste zapomínat ani na dostatek vitamínů (C, E), beta-karoten, selen, zinek a jiné látky, které nám pomáhají se chránit.

Metody pro odstranění pigmentových skvrn

Pokud už jste pigmentovým skvrnám přeci jen neunikly, zřejmě si lámete hlavu nad tím, jak pigmentové skvrny odstranit? Metod existuje hned několik.
Pro odstranění skvrn můžete vyzkoušet služby klinik a zaměřit se na odstranění laserem, chemickým peelingem, pulzním světlem IPL (metoda, která využívá světelnou energii tzv. fotorejuvenaci) či za pomoci přírodních metod cestou kosmetických přípravků s kyselinou kojic.

12144689_1021004611283602_293006459949809112_n
Bělic maska pomáhá odstranit nebo zesvětlit pigmentové skvrny.

Kosmetické přípravky na zesvětlení pleti jsou již na velmi vysoké úrovni. Dodají pokožce nejen potřebnou hydrataci a výživu, ale navíc pomáhají pokožce zesvětlit a sjednotit tón pleti. Kosmetické přípravky proti pigmentovým skvrnám izraelské značky kosmetiky Minus 417 obsahují kyselinu kojic, která zpomaluje produkci melaninu (hnědého kožního barviva) a je velmi účinná ke zesvětlení pigmentových skvrn. Předchází i vzniku nových pigmentací a slouží jako prevence pigmentových skvrn na další léto.
Pokud vám je způsobily nevhodné léky, je v první řadě nejlepší kontaktovat svého lékaře a poradit se s ním, co dál. Pravděpodobně budete muset hledat jejich alternativu a co nejdříve je vysadit.
To jestli je možné úplně skvrny odstranit, nebo nikoliv záleží na každém jedinci a intenzitě skvrnek. Někomu stačí používat bělící masky, krémy či mýdla a někdo i po několikátém odstranění laserem opět naříká na nově se objevující skvrny.
Dermatolozka
 
MUDr. Květa Gazdíková
 
 

* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Květa

    Jaká je cena tohoto bělícího krému a kde se dá koupit? Děkuji

  • honza

    dobry den chtěl bych se mam pigmentove skvrny na obličeji u obou oči ja sem shněde pleti a byl sem se zeptat na leizr a tam mi řekly že to mam hodně a že se bojej do toho zasahovat že by se mi mohly vytvořit byle skvrny a tak bych se chtěl zeptat a a poradit jestly bych mohl použit nějakej krem na zesvětleni těch pigmentovich skvrn děkuji za radu

    1. NuSpring

      Dobrý den pane Honzo,
      děkujeme za Váš dotaz. Ano, od izraelské značky kosmetiky z Mrtvého moře máme speciálně vyvinutou sadu proti pigmentovým skvrnám. Pomáhá je zesvětlit či úplně odstranit a sjednotit tón pleti. Pošlu Vám odkaz na produkty sem: http://www.nuspring.cz/pece-o-plet-2/kosmetika-na-pigmentove-skvrny. U každého samozřejmě funguje něco jiného a pomáhá mu něco jiného, ale máme zatím s výrobky dobré zkušenosti. Některým se skvrnky zesvětlily, některým úplně zmizely. Ale chce to trpělivost. Jedná se o pravidelnou péči cca 2-3 měsíce, kterou je potřeba tomu věnovat. Nyní je ideální doba, jelikož je intenzita slunečního záření nižší, než v letních měsících. Kdybyste měl jakýkoliv dotaz, pište nám na pomuzeme@nuspring.cz. Za NuSpring Kristýna Šourková

  • Hana

    Dobrý den, hledám účinný krém proti pigmentačním skvrnám, které se mi tvoří až nyní v 55 letech. Vyzkoušela jsem již moc těchto krému (kupuji je jenom v lékárnách), ale vždy s mizivým účinkem. Mám dost suchou pleť a už mě nebaví hledat, a tím pádem do toho dávat i nemalé finanční částky. Děkuji za radu Hana Mašková

    1. Iwka Catajska

      Dobrý den paní Hanko, byla jste se poradit u lékaře kvůli vzniku pigmentových skvrn? Je velmi důležité zjistit příčinu pigmentových skvrn, než začnete řešit důsledek. Aby byla příčina odstraněna a řešení skutečně pomohlo. Mohou totiž za nimi stát nevhodné léky, onemocnění např. jater, ale může to být i změnou hormonální hladiny např. právě v přechodu. Zjistila bych tedy nejprve příčinu a pak bychom Vám mohli nabídnout vzorečky řady určené přímo na pigmentové skvrny k vyzkoušení. Abyste věděla, zda Vám kosmetika bude sedět. Je to dlouhodobý boj, ale zatím máme dobré výsledky s kosmetikou Minus 417. Zároveň bych Vám doporučila řešit pigmentové skvrny zejména na jaře a na podzim, kdy je intenzita slunečního záření nižší. V případě zájmu o vzorečky nám prosím napište na mailík info@nuspring.cz adresu, abychom Vám je mohli poslat. Držím palce, ať se Vám podaří najít řešení, které Vám skutečně pomůže! NuSpring.

  • Ester Lorenzin

    Dobry vecer, prosim poradte.Jsem jizni typ -sneda plet. Ale mam jeden velky komlex, mam tmavou pigmentaci na brade, a pod nosem. Byla jsem v kosmetickem salonu v Praze, NECHCI JMENOVAT, stalo me to dost penez, a fleky mam stale. Je mozno se u Vas obednnat, nebo poradte, co mam delat . PROSIM POMOZTE ME. JE ME SICE 58 LET,ALE ASI JAKO KAZDA ZENA, NEZALEZI NA VEKU, CHCE VYPADAT DOBRE. TY PIGMENTACE ME MOC NICI. DEKUJI. E.Lorenzin

    1. Iwka Catajska

      Dobrý den paní Ester, tmavší pigmentaci může způsobovat několik problémů – pokud máte jakoby pigmentové skvrnky? Určitě bych doporučila se nejprve poradit s dermatologem, čím to může být způsobeno, abyste nezanedbala nějaký zdravotní problém. Pokud to je např. dáno hormonálními změnami, nebo se Vám podaří případný spouštěč zastavit, vyzkoušejte naši řadu na Pigmentové skvrny, která sjednocuje tón pleti. Zejména je dobré toto mýdlo: http://www.nuspring.cz/belici-cistici-mydlo-minus-417-82.html, které rozjasní pleť a sjednotí tón pleti. Můžeme Vám když tak poslat vzoreček na vyzkoušení. Nebo pak vzhledem i k věku bych Vám mohla doporučit Rozjasňující zpevňující krém od Minus 417 který je velmi dobrý. Bohužel ho máme nyní vyprodaný, kdybyste vydržela, tak by z Izraele mohl přijít za měsíc cca. Také můžeme poslat vzoreček. Ozvěte se nám když tak na mailík pomuzeme@nuspring.cz a napište nám adresu. Když tak zkusíme i něco vymyslet, co by Vám pomohlo. 🙂 Za NuSpring Kristýna Šourková.

  • […] skvrnek. Celou nabídku kosmetiky na pigmentové skvrny najdete zde. Podívejte se na článek Jak se zbavit pigmentových skvrn, kde se dozvíte všechny příčiny vzniku a co se s tím dá dělat […]

  • Lenka

    Dobry den chci se zeptat mam asi rok na obliceji pigmentove skrvny jak se jich zbavit dekuji.

    1. Iwka Catajska

      Dobrý den, Lenko, jak uvádíme v článku výše, může tam být hned několik příčin jejich vzniku. Je dobré zjistit, co Vám je způsobilo. Kdyby to byly např. špatné léky, tak je přestat užívat atd. Určitě bych v prvé řadě hledala příčinu a poradila se např. s lékařem, zda nemáte nějaké vnitřní problémy. A pak bych se je snažila odstranit. Právě na minimalizaci nebo úplné odstranění pig. skvrn je skvělá řada od Minus 417, která je speciálně pro ně vyvinutá: https://www.nuspring.cz/plet/problemy-pleti/pigmentove-skvrny-2. Šla bych do Bělicí čisticí mýdlo Minus 417 a Bělicí maska pro krásnou pleť Minus 417 s těmi máme zatím dobré výsledky. Ale každý jsme individuální. Krásný víkend.