Jak se zbavit popraskaných pat?

Popraskané paty vznikají v důsledku zvýšené mechanické zátěže, kterou na ně vyvíjíme. Objevují se zejména u žen v těhotenství či u lidí, kteří mají nadváhu nebo práci, u které musí často stát. Pokožka při zvýšené námaze v místě ohybu smršťováním a natahováním kůže praská. K čemuž dochází i díky suché, nadměrně tlusté kůži či špatné obuvi. Co ale s tím?

Jak popraskaným patám zabránit?

FOOT NOURISHING CREAM 100 ml 833
Výživný krém na nohy -417.

Stejný problém, který jsme si popsali u pat, může nastat i v oblasti prstů u nohou. K prevenci či řešení problému slouží pravidelná hydratace pokožky. Zkuste si zařadit péči o nohy do svého rozpisu a minimálně jednou týdně si udělat lázeň na nohy (případně je obrousit pemzou) a poté je perfektně promazat Výživným krémem na nohy. Pokud máte vířivou masážní vanu na koupele nohou, dopřejete jim maximální péči a vaše nohy budou jako v nebi.
Pro dostatečný účinek však stačí napustit si teplou vodu do vaničky, můžete si do ní přidat např. šumivou bombu do koupele, která obsahuje směs vzácných olejů a zanechá vaše nohy krásně vyživené. A následně 5-10 minut relaxovat. Poté nohy osušte a promažte je Výživným krémem na nohy, který zabraňuje popraskaným patám a zanechá vaše nohy hedvábně jemné. Pro účinné odstranění popraskané a suché pokožky promažte ideálně nohy Výživným krémem každý večer před spaním. Můžete je zabalit do mikrotenového sáčku a přes ně dát ponožky. Tím vytvoříte perfektní noční kúru pro vaše nohy.

Co mohu dělat proti popraskaným patám?

Kromě hydratace a pravidelné výživy pokožky, je velmi důležité, pokud máte možnost, vyhnout se zvýšené námaze a nadměrnému ztluštění kůže. Tomu pomůžete různými změkčovadly jako jsou přírodní oleje, vosky, či hydratačními látkami (bambucké máslo atd.) Pokud již máte ztluštělou pokožku, můžete ji mechanicky obrousit pomocí pemzy.
Najděte si pohodlné boty, které mají dobře tvarovanou vložku a rozloží tak váhu vašeho těla. Při rovné obuvi jde většina váhy na patu. Nezapomínejte, že vaše nohy vás ponesou po celý život. Měli bychom jim to tedy co nejvíce ulehčit a zpříjemnit, abychom se cítili dobře. Do popraskané pokožky se jinak mohou dostat bakterie, plísně a kvasinky. Díky ideálním prostředí tepla a vlhka se pak mohou množit a způsobit mnohé komplikace a zpomalení léčby. Myslete na své nohy včas a věnujte jim alespoň chvilku před tím, než se uložíte ke spánku.

Babské rady na popraskané paty

Popraskaným patám můžete zabránit i díky domácím a přírodním mastím, které si můžete sami vyrobit. Naše babičky používaly na suchou a hrubou pokožku např. Měsíčkovou mast, které je hojivá. Má perfektní účinky v léčbě ekzémů, suché kůže, oděrků, ale i jizviček od akné.
Měsíčková mast recept
Připravte si 2 hrsti sušených nebo čerstvých květů Měsíčku lékařského a 250 g vepřového sádla. Sádlo necháme v kastrolu rozpustit na mírném ohni. Poté do něj přidáme květy Měsíčku lékařského, vše zamícháme a přendáme na chladné místo odstát. Směs musí odpočívat alespoň 24 hodin. Po této době směs znovu zahřejeme a poté ji přecedíme. Připravíme si nádobky, do kterých budeme chtít mastičku přelít a přelijeme jí. Poté ji necháme vychladnout a uchováváme ji v ledničce. Měla by vydržet v pořádku po několik měsíců.
Sádlo
Vepřové sádlo můžete použít i místo krému na nohy. Stačí ho každý večer vetřít do pokožky chodidel. Přes něj dát igelit a ponožky a nechat jej přes noc vstřebat. Ráno můžete případnou mastnotu ještě setřít kapesníčkem či ubrouskem.
 Olivový olej
Vyzkoušejte na suchá a popraskaná místa Olivový olej lisovaný za studena. Nakapte si pár kapiček na dlaň a jemně jej vetřete do pokožky chodidel. Nechce jej absorbovat přes noc. Olivový olej má perfektní hydratační účinky.
Avokádovo-banánová maska
Připravte si 1 zralejší banán a půlku avokáda. Obě ovoce rozmačkejte vidličkou v misce. Masku aplikujte na nohy nejlépe večer a nechte ji přes noc působit. Na nohy si nezapomeňte dát bavlněné ponožky, abyste si nezamazali postel. Ráno poté osprchujte nohy a namažte je krémem. Po několika dnech této aplikace uvidíte změnu. Avokádo má díky množství esenciálních tuků perfektní hydratační účinky.
kolaz pece o nohy

* Povinné položky

Zanechte komentář