Jak vzniká atopický ekzém a jak ho vyléčit?

Atopický ekzém (též dermatitida) je zánětlivé, neinfekční kožní onemocnění. Projevuje se mokvajícími puchýřky nebo suchými, popraskanými místy kůže, která svědí. Mohou vytvořit celá ložiska, která pokrývají velkou část těla, ale i drobné plošky. Trápí miminka, kojence i dospělé. Nejčastěji trápí pacienty už od dětství a v průběhu života se znovu opakovaně vrací. Jak ale atopickému ekzému zabránit a jak se ho pokusit vyléčit?

Slovo ekzém pochází z řeckého slova „ekzeo“. To označovalo výraz pro něco, co vyvěrá na povrch kůže. Právě ekzém může být způsoben mnoha vlivy vnějšího prostředí – prach, pot, vysoké teploty, kdy se více potíte a tím je pokožka podrážděná, vlhkem, nepříliš čisté životní prostředí, alergie na konvenční kosmetické prostředky (aviváže, prací prášky, krémy, mýdla …), alergie na umělé látky v oblečení a jiné.
Svou roli v něm ale hrají i vnitřní vlivy jako je stravování a péče o naše tělo. To, co do těla dostáváte v podobě jídla, ale i kosmetiky na povrchu pokožky. Věděli jste, že kůže vstřebá až 60% toho, co na ni aplikujete? Pokud orgány nestíhají odvádět toxické látky z těla ven klasickou formou, mohou je odvádět pokožkou.

ekzem_Kristyna_pred vyzkousenim kosmetiky (1)
Největším problémem je svědění pokožky, které zejména malé děti trápí v noci a často se škrábají. Doporučujeme na noc promazat ruce a nasadit rukavice, nebo ruce obvázat, aby neškrábaly přímo pokožku rukou.

Proč vzniká atopický ekzém?

Atopický ekzém může mít mnoho příčin. Některé jsme si popsali už výše. Svou roli v nich ale může hrát i dědičnost. Zakázanými potravinami, které jsou na černé listě a mohou vyvolávat alergické reakce a ekzém, jsou kořeněná jídla, citrusové plody, mléčné výrobky, sycené limonády. Dále bychom se měli vyvarovat umělým vláknům či vlněným látkám (doporučuje se nosit kvalitní bavlnu – nejlépe bio bavlnu), ale i prašnému prostředí, vlhku, horkým teplotám, horkým koupelím, častému máčení rukou, potu, který dráždí pokožku nebo přímému kontaktu se saponáty.
Atopický ekzém může mít několik vývojových fází. Kdy se nejprve projeví mokvajícími puchýřky, zarudnutím, zduřením a poté se mohou objevit velká suchá, popraskaná místa, která svědí. Nebo se může projevit rovnou suchými místy. Rozhodně nikdy mokvající puchýřky neškrábejte, i přes velkou svědivost, pokuste se to vydržet. Na večer doporučujeme promazat ruce a použít ochranné rukavice z bavlny, které vás ochrání před přímým škrábáním. Dojde totiž jedině ke zhoršení stavu pokožky. Kdy se může ekzém rozšířit na více míst a nebo může dojít k infekci.
Mýdlo417_4

 Jak ekzém eliminovat?

Pokuste se vyhnout všem výše uvedeným faktorům jako je prach, vlhko, vedro (pokud se mu můžete vyhnout). horké koupele, pot, pyly, někdy může na pokožku vadit i hlína, časté máčení rukou a další výše uvedené. I když si vezmete ochranné rukavice v případě práce doma nebo na zahradě, může se vám stát, že se vám zase naopak ruce zpotí a opět se ekzému nevyhnete. Buďte tedy šetrní ke svému tělu, pokud je to možné. Požádejte o pomoc rodinu a vyhněte se tzv. mokrým pracem.
Velkou roli v atopickém ekzému hraje i strava. Pokuste se vyhnout výše uvedeným potravinám. Doporučujeme se stravovat zdravě, pít vodu, bylinné čaje, zařadit do svého jídelníčku hodně zeleniny a ovoce (kromě citrusových plodů). Vyhýbejte se jakýmkoliv potravinám, které jsou sporné a mohou vyvolat alergie (jako jsou právě kořeněná jídla). Dívejte se vždy na obsah látek v potravinách a pokuste se vyhnout chemickým konzervantům a nezdravým látkám. Vězte, že i správný jídelníček může být 1/2 úspěchu.

 Jak ekzém vyhojit?

Co se týká léčby a hojení ekzémů, máme skvělé ekzemzkušenosti s řadou kosmetiky z Mrtvého  moře Cathersis od Minus 417. Která ve všech výrobcích obsahuje bahno z Mrtvého moře. Právě to dokáže vytáhnout toxiny z těla a pomáhá hojit všechny kožní problémy od akné, lupénky, po různé druhy vyrážek a ekzémů.
havlikuv zazrak cenyNebo můžete vyzkoušet čistě Bio péči na atopickou pleť v podobě Havlíkova přírodního zázraku. Je to mastička se širokým využitím pro děti i dospělé. Je obzvláště vhodná na citlivou pleť. Velmi se nám osvědčil i Bio rakytníkový olej od Havlíkovy apoteky, který velmi rychle hojí suchá a popraskaná místa.
Kompletní nabídku mýdel, mastiček, krémů, zábalů, jílů na hojení ekzému najdete zde.
mydlo rakytnikovy olej sada ekzemkrem ekzémkrem konopítelovy zabalmydlo bahnomydlo uhlli



Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 10. 08. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář