Kam správně vyhodit použité ekopleny?

Ne každý z nás zvládá časově praní látkových plen nebo bezplenkovou metodu, další variantou jsou pak rozložitelné jednorázové plenky alias ekopleny. Pokud po nich koukáte, jistě jste si hned položili stejně jako my otázku, kam ale poté s použitou plenkou? Mám ji snad vyhodit na kompost na zahradu nebo do kontejneru na bio odpad nebo do klasického koše, stejně se přeci rozloží tak či tak. Jak to tedy je?

Klasické jednorázové plenky se mají rozložit do 250 let

Jestli to tak je nebo není, to ještě nevíme a prověří to až čas. Často se mluví v souvislosti s jednorázovými klasickými plenkami o hrůze, kterou způsobují na skladkách. Proč? Je jich obrovské množství a ve spalovnách je nevidí rádi, jelikož obsahují látky, které špatně hoří. Za dobu používání jednorázových plenek 1 mimčo vyprodukuje 2 tuny odpadu což je cca 5000 plenek. Za rok tak činí plenky dokonce dvojnásobek odpadu průměrného dospělého. Což je ohromné číslo.

Rozložitelné ekoplenky od Naty se rozloží do 2 let

Kam tedy vyhodit ekopleny?

Jelikož se snažíme najít vždy ekologičtější řešení, v naší nabídce najdete švédskou značku rozložitelných ekoplenek pro miminka od Naty. Jsou z 55-60 % okamžitě biologicky odbouratelné a celé by se měly rozložit do 2 let. Mohou se pyšnit certifikátem Vincotte – za použití obnovitelných materiálů.

Jejich super síla je v rozložitelnosti, což je problém, který nás trápí. Kam je ale vyhodit po jejich použití? I přestože jsou rozložitelné do 2 let na domácí zahradní kompost ani do popelnice na bio odpad se nehodí. Proč? Do popelnice na bioodpad stejně jako na kompost se nevyhazují exkrementy zvířat ani lidí. Stejně tak v komposteru je problém s tím, že nelze dosáhnout konstantní teploty 60 stupňů, která by vedla k rychlému rozpadu materiálů a během chvilky by se naplnil a nefungoval by na principu jak má. Použité dětské ekoplenky tedy vyhazujte do klasického směsného odpadu, který bude odvezen na skládku, kde poměrně rychle rozloží nebo do spalovny. V čem je navíc jejich výhoda? Oproti klasickým konvenčním plenkám neobsahují nebo mají nižší množství syntetických látek. Neobsahují optické rozjasňovače, barviva, umělé parfemace, nejsou bělené chlórem. Díky tomu jsou pro přírodu při rozkladu či spalování (mají menší vliv na emise oxidu uhličitého) mnohem šetrnější.

Zeptala jsem se našich výrobců ekologických plenek Naty, rozloží se opravdu i na skládce? „Plenka se skládá z různých částí a materiálů. Na skládce se buničina (celulóza) biologicky rozkládá na biomasu a trvá to přibližně až 1 rok, než se rozpadne, v závislosti na stavu půdy, jak hluboko je plenka (přítomnost kyslíku), teplota atd. Pro rozklad potřebují kyslík, teplotu (ale ne světlo), aby se rozpadly, takže by neměly být uloženy příliš hluboko.“

Rozložitelné ekoplenky od Naty se rozloží do 2 let

Co na to výrobce rozložitelných plenek Naty, kam tedy s ekoplenou?

Oslovila jsem přímo naši značku ekoplen Naty, aby se vyjádřili k tomu, kam plenku vyhodit a odepsali mi: „Od roku 2018 se Naty podařilo zvýšit podíl obnovitelných a rostlinných materiálů. Naším doporučením je, abyste zlikvidovali plenku Naty tak, že ji vyhodíte do běžného směsného odpadu. Odpad pak půjde buď na skládku, nebo na spalovny. Díky rostlinným materiálům vytvářejí plenky Naty méně negativní vliv na emise oxidu uhličitého při spalování a používají menší procento materiálů na bázi fosilních materiálů.“ Vychází mi z toho jediné, pokud nechcete používat klasické konvenční plenky, nestíháte z časových důvodů používat látkové plenky nebo bezplenkovou metodu, tak nabízí ekologicky rozložitelné jednorázové plenky šetrnější variantu pro přírodu jak při rozkladu tak při spalování.

Rozložitelné ekoplenky od Naty se rozloží do 2 let

nebo

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 24. 05. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář