Konec mikrotenovým jednorázovým sáčkům, čím ale pak přikrýt potraviny nebo v čem je přenášet?

Nakupovat potraviny chodí téměř každý z nás. A tak se většině z nás nevyhne ani otázka typu, v čem přenést nákup nebo do čeho nakoupit ovoce, zeleninu či pečivo? Když nechci použít plastový sáček, do čeho mám dětem zabalit svačinu? Nebo do čeho dát ovoce s sebou na svačinu? Myslím si, že všichni kvitujeme zákaz rozdávání jednorázových plastových tašek stejně jako blížící se zákaz používání mikrotenových jednorázových sáčků. Některé státy zvažují jejich zákaz do roku 2020. Nevím, jak vy, ale my se snažíme jednorázovým plastům vyhýbat a našly jsme hned několik ekologických alternativ. Pojďme se na ně podívat.

Včelobal ekologické voskované ubrousky na svačinu

V čem přenášet potraviny, když nemám plastový sáček?

Variant je hned několik. Nemusíte být odkázaní na samoobsluhy, které vám poskytnou jednorázové plastové sáčky, ale můžete si řešení najít samy. Naštěstí existuje spoustu výrobců ekologických pomůcek pro domácnost, které tento problém řeší.

Pokud nevyužijete skleněné, plastové či nerezové nádoby na přenos potravin, můžete sáhnout po krásných voskovaných ubrouscích. Dá se do nich zabalit pečivo na svačinu, stejně jako ovoce či zelenina nebo oříšky. Cokoliv tuhého. Využívám je na přenos např. jablka na svačinu nebo zeleniny k obědu. Nedávno jsem si nesla načatou salátovou okurku do práce na oběd a krásně se vešla do jednoho z voskovaných ubrousků v tomto případě z Včelobalu,protože jsem si je koupila domů. Vy si můžete ale vybrat z jakékoliv značky voskovaných ubrousků. Můžete do nich tedy zabalit načatou zeleninu či ovoce a uložit je do lednice nebo s ubrousky překrýt talíř či hrnec s jídlem.

Do voskovaných ubrousků můžete zabalit ovoce, zeleninu, stejně jako pečivo


Včelobal ekologické voskované ubrousky na svačinu

Velikost voskovaného ubrousku Cibuláček od Včelobal

Včelobal ekologické voskované ubrousky na svačinu

Včelobal ekologické voskované ubrousky na svačinu

Velikost voskovaného ubrousku Sýr Rohlík od Včelobal

Včelobal ekologické voskované ubrousky na svačinuVčelobal ekologické voskované ubrousky na svačinu

Existují ale i ekologické varianty plastových sáčků a to kompostovatelné sáčky z bioplastu. Seznamte se

Spoustu z vás má rádo klasické plastové sáčky díky jejich praktičnosti. Můžete do nich nakoupit, přenášet potraviny, uskladnit je. Zákazníci nám psali, že se s nimi těžko loučí. Pro tyto případy vymysleli výrobci jako např. HBABio Kompostovatelné sáčky z bioplastu. Od platových sáčků se liší jen materiál a délka rozkladu, funkčnost je neměnná.

Česká značka HBABio vyvinula Kompostovatelné sáčky, které se mají do 90 dnů zcela rozložit. Sáčky na svačiny jsou paropropustné, díky tomu vydrží potraviny déle čerstvé. Sáčky na svačiny můžete opakovaně používat, 1 sáček není na 1 svačinu, ale můžete si do něj dělat svačinu x krát. Záleží, jak vám osobně dlouho vydrží. Můžete ho využít na pečivo, ovoce, zeleninu, sýry. Sáčky jsou vyrobené z přírodních obnovitelných zdrojů ze zemědělské produkce (škrob a polykaprolakton). Když už ho nebudete chtít používat, můžete ho vyhodit na kompost, do popelnice na bioodpad, do kompostéru nebo do něj dát bioodpad a zkompostovat ho i s ním.

HBABio Kompostovatelné svačinové sáčky 20 x 30 cm (50 ks)

HBABio Kompostovatelné svačinové sáčky

HBABio Kompostovatelné svačinové sáčky 20 x 30 cm (50 ks)

Do čeho nakupovat, když nemám plastový sáček?

Nakupovat můžete i do kompostovatelných sáčků viz výše od HBABio stejně jako do látkových pytlíků, které můžete využít na nákup i uskladnění potravin. A znovu a znovu je požívat a prát pořád do kola, dokud se nerozpadnou. Vzhledem k tomu, že jsou např. od Casa Organica z bio bavlny, můžete je pak hodit s klidem na kompost nebo do bioodpadu. Já osobně mám Látkové sáčky od České síťovky a od Casa Organica.

Látkové sáčky na nákupy

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 29. 03. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář