Která taška je ekologičtější papírová taška nebo plastová taška? Výsledek vás může dost šokovat

Otázka zní celkem jednoduše a vypadá to, že většina z vás má na jazyku hned odpověď. Měla jsem jí také, než jsem do toho začala trošku vidět. Je to přeci jasné. Ale ono to tak jednoduché být nemusí a je to celkem záludná otázka. Mnoho z nás poslední dobou odsuzuje plast. Je to viník všech znečištěných oceánů, pláží, moří, lesů. Prostě všeho. Stát reguloval v roce 2018 rozdávání plastových tašek v obchodech, což mělo vést k minimalizaci odpadu. Většina obchodů je ale vyměnila za jejich papírové kolegy. I když papírová taška vypadá ekologičtěji, vždyť se přeci rozloží, věděli jste, že na výrobu 1 papírové tašky je potřeba 264 litrů vody? Oproti plastové tašce, která potřebuje jen 15 litrů vody. A to jsme teprve na začátku…

„Věděli jste, že v roce 2018 za rok spotřeboval každý z nás 300 plastových tašek? Přitom se jedna plastová taška rozkládá stovky až tisíc let.“

Která taška je ekologičtější papírová versus plastová?

Plastová nebo papírová taška? Která je ekologičtější?

Stejnou otázku si položili na Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v Dejvicích. Zkoumali tzv. životní cyklus výrobku „life cycle asessment“. Díky tomu zhodnotili nejen jeho délku životnosti, distribuci výrobku, zpracování surovin, degradaci výrobku, ale i náročnost na výrobu. Je potřeba totiž takovou věc zkoumat do hloubky a nejen po povrchu. Pak vás totiž překvapí, k jakým faktům můžete dojít. Výsledek je velmi překvapivý a došli k němu nejen čeští vědci, ale i zahraniční. Sdružení amerických výrobců plastových tašek Progressive Bag Alliance zkoumali životnost tašek při stejném množství nákupu, který museli unést. Studii pak zpracovala britská společnost Boustead Consultin and Associates a zjistili, že pro životní prostředí je lepší polyehhylenová taška čili plastová. Proč? Protože je vzhledem na náročnost výroby plně energeticky využita. Jste v šoku a nechce se vám tomu věřit? Pojďme se podívat společně na čísla:

ZDROJ: https://incien.org

„Věděli jste, že první země, která úplně zakázala plastové tašky, byla v roce 2002 Bangladéš?“

Česká síťovka plně nahrazuje jednorázové tašky

Máme se snad vrátit k plastovým taškám? No to snad ne…

Jak vidíte, čísla jsou dost překvapující. U výroby papírové tašky je potřeba skoro trojnásobná spotřeba energie a téměř 20 násobek vody. Z toho vychází, že je plastová taška mnohem více ekologická. Proč? Protože papírová taška je mnohem více energeticky náročná na výrobu. Je to velmi zajímavý fakt a je potřeba vidět věci i z jiné strany. Vím, že namítnete, že je nadbytek plastu a co jeho rozložitelnost. Východisko pořád vidím v minimalizaci odpadu jako takového. Abychom zbytečně nepožívali obalový materiál tam, kde není potřeba. A ten co vznikne, tak ho na maximum využili. Vznikají pomalu různé firmy a projekty, které upcyklují materiály a znovu z nich vyrábí něco užitečného.

„Věděli jste, že plastové částečky má prý už 73% mořských ryb?“

Tak mají se zase vyrábět plastové tašky a volně se rozdávat v obchodech? To rozhodně ne! Nechtěli jsme tím říci, že plastová taška je skvělá, ale vlastně šlo o to, že ani papírová taška není žádný ekologický zázrak. Většina firem se teď profiluje a promuje jako ekologičtí super hrdinové, protože dávají nákupy do papírových tašek a díky tomu zrušili plastové tašky. Označují je jako eko tašky a mne to vždycky rozčílí. Vždyť to není pravda. Co je na ní ekologického? Vždyť studuji dokazují opak! Nejlepší taška je podle nás vlastní látková taška, která s vámi bude roky. Jednou ji vyrobí a vy ji můžete nosit nekonečně dlouho. Ani nevím, kdy se jí něco stane, protože co mám látkové tašky, tak do nich nakupuji už x let a nikdy mi nepraskla ani se neprodřela… To je podle mne eko taška. Tuto nálepku si rozhodně zaslouží.

Plastová versus papírová taška

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 08. 03. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář