Kůže je největším orgánem lidského těla

Pokožka lidského těla je naším největším orgánem. Její velikost u dospělého člověka se pohybuje kolem 1,8 m². Tvoří 7% celkové váhy člověka z toho největší část tvoří pokožka na dolních končetinách. Tloušťka se pohybuje od 0,4 do 4 mm. Nejsilnější pokožka se nachází na zádech a nejslabší na hlavě pod vlasy, na očních víčkách a na penisu. 

Pokožka lidského těla je velmi citlivá a reaguje na různé podněty jako je teplota, okolní prostředí, zdraví člověka a jiné aspekty. Což se odráží v jejím stavu. Její stav je bohužel velmi individuální. Zatímco někteří se o pokožku nestarají a vypadá dobře, jiní mají pleť velmi přecitlivělou a trpí různými kožními problémy. Proto jsme pro vás připravili článek, který vám přiblíží prostředí lidské pokožky a něco více se o ní dozvíte.

Z čeho se kůže skládá a jak vypadá vevnitř?

Kůže je nazývána též derma (název pochází z němčiny). Je složena ze 3 hlavních vrstev (které mají pod sebou další podvrstvy) a to z subcutis, dermis a epidermis. Z toho nejspodnější vrstva tzv. podkoží neboli subcutis je složena z tukových buněk, krevních cév a kolagenových vláken. Má za úkol chránit další vrstvy kůže a izolovat lidské tělo od vnějších i vnitřních aspektů.

kuze
Pokožka lidského těla se skládá ze 3 hlavních vrstev obsahující kolagenové složky

Prostřední hlavní vrstva tzv. dermis neboli škára je velmi pevná a pružná. Tvoří ji 2 tenčí vrstvy spodní (silnější) a vrchní. Je složená z elastinu a kolagenu. Právě tyto 2 složky zajišťují pleti pružnost a elasticitu. Kolem nich se nachází gelovitá hmota, která udržuje objem pokožky (obsah kyseliny hyaluronové). Právě úbytek těchto složek vede k ochabování pokožky, ztrátě pružnosti a tvorbě vrásek, která se věkem začne projevovat nelibě na vaší tváří. Dermis chrání ostatní vrstvy pokožek, díky obsahu fibroblastů a mastocytů hojí ranky, vyživuje epidermis a odstraňuje škodlivé látky z těla.
Poslední, zřejmě nejznámější vrstvou pokožky, je vrstva epidermis. Je to nejsvrchnější část, kterou vidíme okem. Její funkcí je ochrana před viry, bakteriemi, škodlivými látkami a před ztrátou vody. Je složena z 5 podvrstev tzv. keratinocytů z nichž každá má svou funkci a svůj význam (př. tvorba bílkovinných vláken). Epidermis tvoří složitý systém vrstev, buněk, lipidů a filmů.
 

K čemu pokožku potřebujeme?

Kůže je největším orgánem lidského těla
Kůže je největším orgánem lidského těla

I přestože její hlavní funkce bariéry se může zdát naprosto banální, pokožka lidského těla je nepostradatelná. Pokožka nás chrání proti vnějším vlivům (mráz, vítr, horko, UV záření, bakterie, viry, plísně …) a úbytku vody (bez které tělo nemůže existovat). Ochraňuje svalovou tkáň a vaziva před nárazy. Reguluje teplotu těla díky potním žlázám, které ochlazují tělo. Pokožka se dokáže regenerovat a hojí ranky, které vznikají různými faktory. Zároveň uskladňuje jednotky pro živiny, které proudí do těla na potřebné místo.
Dokáže si zajistit vlastní hydrataci díky mazovým žlázám (tvorba mazu), které spolu s vodou dodávají pleti pružnost a vláčnost. Pakliže má nedostatek těchto složek, vzniká suchá a popraskaná pleť. Nadbytek zase naopak vede k ucpávání pórů a tvorbě mastné pokožky a akné.
 
Dermatolozka
 
Pokožku trápí mnohé problémy jako hyperpigmentace (nadmíra kožního barviva melaninu), celulitida, lupénka, ekzémy, akné, vrásky a jiné. Více si přečtěte v dalších článcích na blogu www.nuspring.cz.
Jestliže máte nějaký dotaz, problém, potřebujete se poradit, neváhejte využít naši poradnu dermatoložky MUDr. Květy Gazdíkové zde.
 

* Povinné položky

Zanechte komentář