Milujeme levanduli – proč je tolik zdravá pro naše tělo?

Jméno levandule dostala z latinského názvu lavare čili umývat. Existuje hned několik druhů levandule – lékařská, zubatá, širokolistá … Její odstíny květů mohou být od bílé, růžové, modro-šedé až po fialovou. Levandule byla pro své vonné a lékařské účinky oblíbená po staletí. Dříve bylo její využití ve formě náplní do polštářků či sáčků, které sloužili proti hmyzu, ale i jako přírodní osvěžovač vzduchu. Mohli jste ji nalézt v prádelnících, truhlách i ve světnicích. Byla oblíbená i do koupelí, krémů, olejíčku, mýdel či parfémů. Jaké jsou ale její účinky pro vaše tělo? Přináší vám skutečně nějaký pozitivní vliv?

Léčivé účinky levandule pro vaše tělo

levandulove-pole-organicky-solny-telovy-peeling
Levandulové pole – přírodní tělový peeling od Soaphorie.

Levandule je známá pro své zklidňující, antistresové a relaxační účinky. Díky tomu je skvělým pomocníkem pro zklidnění stresu, napětí, nespavosti, ale i bolestech hlavy či nervozitě. Můžete si z ní uvařit čaj před spaním nebo si dopřát zklidňující koupel.
Právě levandulový čaj je skvělý na trávicí potíže, při menstruačních bolestech, ale i při plynatosti, žaludečních nevolnostech, nebo střevních či žaludečních kolikách. Pomůže ale i při nachlazení (angína, rýma, chřipka, zánět dutin). Silný odvar levandule může pomoci i jako kloktadlo. Léčí afty, záněty v dutině ústní, ale i drobné vřídky. Levandule pomáhá i při bolestech svalů a revmatických potížích.
Náš tip: Pokud vás trápí nespavost či bolest hlavy můžete si levanduli nasušit do pytlíčků či polštářků a dát si ji k posteli na nebo pod polštář.

Levandule chrání kůži před bakteriemi

shutterstock_62134726

Levandule je velmi prospěšná i pro naši pokožku, kterou chrání před vnějšími vlivy. Dříve se v době morových epidemií přidávala do vody a lidé si v ní myli ruce. Věřili, že je ochrání před nákazou. Látky obsažené v levanduli chrání kůži před škodlivými mikroorganismy. Pomáhá tak při péči o aknózní či ekzematickou pleť. Levandulový olej je skvělý proti různým mykózám (plísním), ale pomáhá hojit i infekční ranky, záněty na povrchu těla i vředy.
Pokud chcete mít projasněnou a svěží pleť, můžete si doma připravit odvar z levandule a potírat jím pokožku obličeje.

Tipy na zdravé recepty s levandulí

Domácí levandulový čaj

Nasbírejte a nasušte květ levandule, listy meduňky, kořen kozlíků, chmel a květ hlohu. Všechny uvedené bylinky smíchejte ve stejném poměru (můžete si připravit větší směs do sklenice). Dejte si mezi tím ohřát vodu a odendejte si 2 čajové lžičky směsi. Ty zalijeme 3 dcl vody a nechte směs 15 minut vylouhovat. Poté přeceďte, nebo vyndejte sítko. Levandulový čaj pijte hodinu před spánkem.

shutterstock_357540065

Levandulový Cheescake

Budete potřebovat:
Na korpus:

  • 1 balení máslových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • hrst čerstvých levandulových květů
  • 2 vajíčka
  • 3 vrchovaté lžíce cukru
  • 300 g créme fraiche (hustá zakysaná smetana)

Postup:
Rozmixujte sušenky na jemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Poté směs rozložte do koláčové formy, pořádně upěchujte a dejte na 10 minut zapéct do vyhřáté trouby na 170°C. Zatímco je těsto v troubě, umixujte créme fraiche spolu s levandulí. Poté přidejte vajíčka a cukr. Když je korpus upečený a vychladlý, dejte na něj krém a poté vraťte do trouby a upečte dohromady v troubě cca 40 minut. Koláč vyndavejte ve chvíli, kdy je náplň ještě lehce tekutá, sama dojde teplem.

Kosmetika s levandulí

levandulelevandule1levandule2levandule3levandule4levandule45png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

* Povinné položky

Zanechte komentář