Co obsahují konvenční deodoranty versus přírodní deodoranty?

Často se mluví o škodlivosti hliníkových solích (aluminuium zirconium/chloride/chlorohydrate), které obsahují konvenční (klasické) deodoranty. Právě hliníkové soli umí zablokovat potní žlázy (ucpávají je), abychom se nepotili, což většině lidí vyhovuje, protože pot vnímají jako něco omezujícího nebo nepříjemného. Negativní stránkou ale je, že potem se dostávají z těla škodlivé látky a pokud tomu zabráníme, tak zabraňujeme přirozenému fungování těla. Pro tělo má tvorba potu pozitivní účinky. Proto, když zablokujeme potní žlázy, tak z těla škodlivé látky nedostáváme. Doteď navíc není jistý účinek hliníkových solí na zdraví člověka. Podle některých výzkumů je souvislost mezi rakovinou prsu či Alzheimerovu chorobu a používáním deodorantů s hliníkovými soli, jiné to vylučují. Jak to je se asi dozvíme až v průběhu delších studií, které to budou sledovat a analyzovat výsledky. Na co si dát ale v běžných konvenčních deodorantech pozor? Co obsahují nebo naopak neobsahují? Jak se liší složení přírodního deodorantu versus konvenčního deodorantu? Pojďme se jim podívat na zoubek.

Jak funguje konvenční antiperspirant versus přírodní deodorant?

Konvenční deodoranty z klasických drogerií většinou fungují právě na principu zablokování potních žláz, aby se pot vůbec nevytvářel. Máme radost, protože nejsme cítit a nepříjemný pot nám neznepříjemňuje život. Ano, ale díky tomu se z těla nedostávají škodlivé látky – toxiny. Ty si pak hledají jinou cestu nebo se hromadí v těle. Pot pomáhá pro správné fungování lymfatického systému a je tedy pro naše tělo zdravý.

Oproti tomu přírodní deodorant pomáhá v té fázi, která nám vadí nejvíce. Nezabraňuje pocení jako takovému, ale zabraňuje množení bakterií, které způsobuje nepříjemný pach potu. Přírodní deodoranty nebrání přirozeným funkcím pokožky. Nezabraňuje přirozenému pocení. Díky tomu mohou z těla odcházet škodlivé látky a zároveň se necítíme. Přírodní deodorant obsahuje antibakteriální oleje s látkami, které umí pohltit bakterie. To zabraňuje procesu rozkládání potu, které způsobuje zápach.

Co se používá v běžných deodorantech/antiperspirantech za škodlivé složky?

  • Hliníkové soli – probíhá výzkum a studie souvislosti používání hliníkových solí u žen, u  kterých se objevila rakovina prsu nebo u lidí s Alzheimerovou chorobou. Minimálně ale víme, že hliníkové soli zablokovávají potní žlázy (ucpávají je) a zamezují tvorbě potu, což pro tělo není dobré. Jelikož se tím tělo nejen ochlazuje, ale hlavně se vylučují toxiny z těla.
  • Parabeny – jsou konzervační látky ropného původu. V kosmetickém průmyslu se používají proto, že zvyšují trvanlivost výrobků. Jsou používány jako levný konzervant. Nikdo už vám ale neřekne jejich negativní stránky. Parabeny se chovají jako ženské hormony. Mohou se usazovat v našich orgánech a způsobovat alergické reakce. Jejich působení je ale spojováno i se zvýšeným rizikem vzniku nádoru prsu. Některé státy Evropské unie jejich dovoz a působení ve výrobcích úplně zakázalo. Bio certifikovaná kosmetika nesmí parabeny používat.
  • Triclosan – je v konvenčních deodorantech používaná jako antibakteriální látka. To zní dobře, ale podle studií se ukázalo, že může způsobit špatnou funkci jater, narušení funkce štítné žlázy nebo vznik nádorů. Nachází se v konvenčních pastách na zuby, deodorantech, mýdlech a dalších výrobcích.
  • Propylene glycol – dává se do deodorantů kvůli jejich vůni či jako zvlhčovadlo. Je to syntetický, uměle vytvořený alkohol. Může způsobit alergie, astma, dermatitidu, kopřivku, vyvolat změny na mozku, játrech, ledvinách.
  • Umělé parfemace a barviva – nám možná zajistí krásnou vůni (naše zkušenost: pokud si zvyknete na přírodní vůně, tak už vám syntetické vonět nebudou), ale od klasické vůně př. levandule se chemická vůně levandule opravdu hodně liší. Navykli jsme si na syntetické vůně, které s reálnými nemají nic společného. Negativní stránkou je, že se syntetické vůně a barviva hromadí v tukové tkáni a navíc mohou způsobit alergické reakce – zčervenání, svědění, vyrážky, pupínky … Pokud máte velmi citlivou nebo citlivou pokožku, tak to jistě znáte sami.
  • TEA a DEA – TEA = Triethanolamine, DEA =Diethanolamine u výrobků pomáhají k vytvoření bohaté textury krémů. Avšak jsou studie, které přisuzují použití látky ve spojení s dusitany vzniku nádorů.
  • Aerosoly ve spreji –  používané v konvenčních antiperspirantech přispívají k alergiím, astmatu i migrénám.

Co obsahují přírodní deodoranty nebo bio deodoranty?

  • Základem bývá jedlá soda (soda bicarbona) – ta je jednou z hlavních složek, která pomáhá proti nepříjemnému zápachu a rozkládání bakterií. Může být ale pro některé lidi s citlivou pokožkou dráždivá. Četla jsem, že někdy může jít jen o přechodné období z konvenčních deodorantům k přírodním deodorantům. Ale nemám to otestované, jestli to může být tím. Pokud máte alergii na jednou sodu, dívejte se prosím po složení. Některé značky přírodních deodorantů ji nepoužívají.
  • Esenciální oleje – tea tree, eukalyptus, borovice, bergamot, citronová tráva, z palmové růže, neroli … . Pomáhají proti nepříjemnému zápachu a rozkládání bakterií. Dodávají deodorantům přírodní vůni. Jsou alternací klasickým parfemacím.

  • Síran draselno-hlinitý (kamenec, minerál) – pomáhají proti nepříjemnému zápachu a rozkládání bakterií.
  • Přírodní extrakty (výtažky) aloe vera, brusinky, vrba nachová, ostružiník moruška, bez černý, extrakt slunečnice,  bříza bělokorá, magnólie, kakaovník pravý, rozmarýn.
  • Oleje – kokosový, mandlový, jojobový, sladký pomeranč, pupalka … Zvláčňující složka. Některé druhy olejů mají antibakteriální účinky př. kokosový olej.
  • Glycerin – zvlhčující složka v deodorantu.
  • Včelí vosk –  vyživuje tkáně a pokožku a pomáhá regenerovat kožní buňky.
  • Bambucké nebo kakaové máslo – díky kakaovému máslu a bambuckému máslu má skvělé hydratační a výživné účinky. Bambucké máslo zjemňuje a chrání suchou pokožku. Slouží jako prevence před vznikem vrásek, obsahuje vitamíny a má protizánětlivé účinky.
  • Vitamín E – má blahodárné účinky na regeneraci pokožky.
  • Zinek – hojivé, antibakteriální účinky. Zklidňuje pokožku a podráždění.
  • CETEARYL ALCOHOL – alkohol rostlinného původu. Vyskytuje se v dedodorantu od Naturalis Better.

Co může v přírodních deodorantech dráždit?

Jak jsem zmiňovala výše, dráždit může jedlá soda. Která i podle komunikace s našimi zákaznicemi ne každému sedí.  Je jednou z hlavních složek, která pomáhá proti nepříjemnému zápachu a rozkládání bakterií. Může být ale pro některé lidi s citlivou pokožkou dráždivá. Četla jsem, že někdy může jít jen o přechodné období z konvenčních deodorantům k přírodním deodorantům. Ale nemám to otestované, jestli to může být tím. Pokud máte alergii na jednou sodu, dívejte se prosím po složení. Některé značky přírodních deodorantů ji nepoužívají.

Pokud máte alergii na včelí vosk nebo některou z esencí, prosím, sledujte složení. U nás najdete vždy vypsané složení produktů jak jako INCI (plné znění), tak výběr účinných látek.

Jak si vybrat správný přírodní deodorant pro sebe?

Jak si mám vybrat správný přírodní deodorant pro sebe? Určitě se podívejte na složení, jestli nejste na některou složku alergičtí. A pak už jen záleží, jaké vůně se vám líbí. Nebo jestli vám vyhovuje tuhý deodorant v tubičce, tekutý ve skleničce nebo deodorant ve formě krému v kelímku. Někomu nevyhovuje do krabičky sahat rukou a tak volí raději deodorant vytlačovací od Ponio nebo s kuličkou tekuté od Urtekram nebo Naturalis Better.

Nabídka přírodních deodorantů

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 04. 04. 2018
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • […] Konvenční deodoranty jsou v merku těch, kteří se zajímají o nepříznivé působení kosmetických složek na lidský organismus již po dlouhou dobu. Nejen kvůli různým syntetickým barvivům a parfemacím, které jsou spojovány se vznikem onkologických onemocnění, ale také kvůli hliníkovým solím, spojovanými hlavně s rakovinou prsu a Alzheimerovou chorobou. Hliníkových solí, používaných v deodorantech, které nejsou brány zrovna jako zdraví prospěšné je hned několik. Vůbec nejčastěji v nich najdete varianty (podle INCI) Aluminum chloride, Aluminum zirconium, Aluminum chlorohydrate. […]