Parabeny mohou způsobit nejen alergické reakce

Lidé se dívají na design obalu více, než na produkt samý. Dá-li výrobce na obal pěkný, pozitivní obrázek, odláká tak kupující od zjišťování, co se vlastně ve výrobku skrývá. Často se divíme, že mají naše děti různé alergické reakce a trpí alergiemi více, než jsme jimi trpívali my. Nejen, že jsou konzervační látky ve vysoké míře všudypřítomné v potravinách, ale dokonce i v kosmetickém průmyslu.

Co to vlastně parabeny jsou?

Parabeny (estery kyseliny para-hydroxybenzoové) jsou velmi účinné konzervační látky ropného původu, které zajišťují díky antibakteriálním účinkům dlouhou exspiraci výrobku. Na obalech výrobků je najdete označené velkým tiskacím E (př. E 214). Nemají žádný vliv na účinnost kosmetických výrobků. Mají pouze výrobcům zaručit, že se budou moci jejich produkty díky dlouhé trvanlivosti prodávat dlouho. V kosmetice jsou zbytečné, přesto je společnosti dál hojně využívají.
 

Neplodnost, ekzémy, rakovina – je možné to přisuzovat parabenům?

Několik laboratorních studií prokázalo přítomnost parabenů (používají se spolu s hliníkovými sloučeninami jako složka v antiperspirantech) v rakovinné prsní tkáni. Některé parabeny vyvolávají zvýšenou estrogenní aktivitu, což může vyvolat rakovinné bujení. V roce 2005 SCCP Evropské Unie potvrdila, že nejsou přímou příčinou rakoviny prsu.
Lidé s citlivou pokožkou mohou mít díky obsahu parabenů v kosmetice alergické reakce. Ty se pak projeví zčervenáním pokožky, vyrážkami, či ekzémy. Evropská unie už stojí za zákazem použití soli metylparabenu ve vůních. Ten způsoboval depigmentaci pokožky – odbarvení kůže. Některé další studie dokazují použití metylparabenu v kosmetických výrobcích za následek urychleného stárnutí kůže.
 

Některé státy parabeny zakázaly

Několik let Evropská unie zvažuje zákaz parabenů a snaží se získat podložené výsledky o jejich škodlivosti, či nezávadnosti. Mezi země, které na výsledky odborných studií už nečekají je Dánsko. Zakázalo používání parabenů (propylparaben, butylparaben) v kosmetických výrobcích pro děti do 3 let. Jako další země následovala Francie, kde byl schválen zákon o zákazu dovozu, prodeje a výroby produktů obsahující parabeny.
 

Kosmetika Minus 417 neobsahuje parabeny ani minerální oleje

Kosmetika Minus 417 si zakládá na obsahu přírodních složek. Neobsahuje ve svých výrobcích parabeny ani minerální oleje (ucpávají póry). Je vhodná tak i pro citlivou pokožku. Naše laboratoře vyvíjely dlouho složení látek ve výrobcích tak, aby skutečně lidem pomáhaly získat zdravou pleť. Nejen, že řeší různé kožní problémy, ale je vhodná pro každý typ pokožky. Podívejte se na skutečné příběhy našich zákazníků. Ty mluví za vše. Věnujte své pleti maximální péči s kvalitními výrobky, které vašemu tělu dodají vitamíny a minerály z darů přírody.

* Povinné položky

Zanechte komentář