Přírodní kosmetika pro miminko, aneb co do základní kosmetické výbavičky?

Také už se netrpělivě chystáte na narození miminka? Hledáte čistou přírodní kosmetiku pro miminka nebo bio kosmetiku pro miminko, která by nezatěžovala dítko již od narození? Hledáte šetrnou alternaci ke konvenční kosmetice pro děti? Co všechno ale potřebujete do své výbavičky pro miminko? Nekupujte desítky zbytečných produktů, vystačíte si jen s pár. Vybraly jsme pro vás ověřené tipy z kategorie přírodní kosmetika pro miminka.

Pokožka miminka je velmi jemná a tenká. Funguje na jiném principu než pokožka dospělého člověka. Dětská pokožka se nemastí, nevytváří maz a proto je velmi jemná a suchá. Je potřeba tedy sáhnout po přírodní kosmetice pro miminka a děti, která obsahuje oleje a přírodní másla, která jsou hydratační. Pokud rády hledáte alternativní způsob života a nebo se jen chcete vyhnout klasickým konvenčním značkám plným chemie, parfemace, syntetických látek, barviv atd., pojďte se s námi podívat na top produkty, které by vám neměly chybět. Jak se starat o miminko, když si ho přinesete z porodnice domů?

Čistá přírodní kosmetika pro miminka

Do půl roku není potřeba používat dětská mýdla, šampony, koupele a další kosmetiku na koupání. Na umývání stačí čistá voda. Přírodní kosmetika pro miminka od české značky Eoné je zcela čistá, šetrná, čerstvě vyráběná a u nás i našich zákaznic dlouhodobě oblíbená. Dobrou zkušenost máme také s vysoce kvalitní slovenskou značku Dulcia natural.

Do základní péče vám stačí 7-10 produktů. Jestli budete používat mýdlo, šampon a další přírodní dětskou kosmetiku, je jen na vás. V základní péči by se určitě měly objevit látkové plenky nebo doporučujeme 100% kompostovatelné neparfemované ekoplenky nebělené chlorem např. od Naty. Dále se zřejmě neobejdete bez vlhčených ubrousků nebo jejich alternativou od Eoné: Medvídek, Perlička a ředící lahvička. Ochranný balzám proti opruzeninám, na podzim až jaro Ochranný krém proti větru a chladu na tvářičky a Mandlový olej na promazání suché pokožky miminka. Využijete určitě i tyčinky do uší, přípravek na ošetření pupíku, kojenecký nebo dětský hřeben my máme v nabídce od německé značky Redecker.

Česká značka přírodní, ručně vyráběné kosmetiky Eoné vzešla z jediné myšlenky – navrátit péči o tělo znovu do rukou přírody

Seznam základních produktů pro péči o miminko

Jak se starat o miminko? Aneb základní kosmetická péče

Koupání miminka

Mezi základní péči o miminko platí jednoznačně koupání. Je potřeba omývat miminko pravidelně a všechny záhyby těla. Nemusíte jej koupat každý den, ale 1-3 krát do týdne. Jelikož jinak může začít pěkně rychle „nevonět“. Důležitá je teplota v místnosti kolem 25 stupňů. Ke koupání pak potřebujete nejprve vaničku (do 3-4 měsíců, pak se mohou koupat ve velké vaně), kterou napustíme studenou vodou a pak přidáváme teplou vodu a mícháme, aby měla ideální teplotu (kolem 37 °C, teplotu vody měříme teploměrem a nebo naším předloktím). Aby miminko neponořilo hlavičku, musíte buď jednou rukou podpírat záda a hlavičku nebo použít podložku/lehátko.

Začneme omytím obličeje vodou, poté namydlenou žínkou/houbičkou na myti/jen rukou umyjeme tělíčko miminka. Jako poslední umyjeme „podplénková“ místa. Vlásky buď opláchneme jen vodou, nebo umyjeme čistým přírodním mýdlem či přírodním šamponem na dětské vlásky. Dávejte pozor, aby se mýdlo nedostalo do očí. Stačí použít jen málo šamponu. Hlavičku zakloníme a poléváme vlásky vodou. Koupel by neměla být dlouhá, aby se nevysušovala a nedráždila pokožka – stačí 5 minut na koupel. Poté miminko uložíme na suchou osušku a jemně osušíme. Pokud je potřeba a pokožka miminka je suchá a napjatá, můžete jej promazat kapičkou zcela čistého za studena lisovaného Mandlového oleje.

Čistit nos a uši nemusíte, doporučujeme jen v případě rýmy. Otírat by se měly jen okrajové části, nikdy do uší nezajíždějte hluboko.

Líbí se nám, že v Eoné neustále zvyšují podíl surovin v bio kvalitě, aby byly výrobky co nejkvalitnější

Přebalování miminka

Pro pohodlné přebalování doporučujeme přebalovací podložku, kterou můžete lehce otřít. Pro přebalování můžete použít buď látkové plenky, které se dají opakované prát nebo 100% kompostovatelné, nebarvené, neparfemované plenky. Vybírejte je vždy podle věku dítěte a váhy. Musí mít volný pohyb v oblasti kyčlí a kolenního kloubu. Pokud se objeví pod plenkami zčervenalá pokožka nebo vyrážka, pak vaše miminko začaly trápit opruzeniny nebo plenková dermatitida.

Po každém přebalování je dobré chviličku nechat miminko volně a pak použít ochranný balzám proti opruzeninám. Krouživými pohyby naneste přiměřené množství balzámu na pokožku v plenkové oblasti po každém vyměnění plen. Balzám vytvoří tenký ochranný film. Určeno pro každodenní použití.

Při přebalování je dobré otřít všechna místa důkladně, aby nikdy nezůstaly zbytky stolice nebo moče.

Co může miminko potrápit jsou bolesti bříška a prdíky, které zadržují – tzv. tříměsíční kolika. Olej Větříček od Eoné pomáhá dětem od bolesti a nadýmání, které je velmi nepříjemné a může nejedno miminko pěkně potrápit. Pomozte mu ulevit od bolesti jemnou masáží bříška masážním olejíčkem.

Organyc Vatové tyčinky do uší 200 ks jsou skvělým pomocníkem pro maminky

Kterým složkám se v péči o miminko vyhnout?

Určitě se vyhněte syntetickým látkám (parfemacím, barvivům, konzervantům atd.), výtažkům z ropy a ropným derivátům (parabeny atd.), tenzidům (pěnidlům), silikonům, které zatěžují pokožku. Ačkoliv je přírodní kosmetika pro miminka šetrná, platí zde zásada čím méně, tím lépe. Podívejte se na našem článku na blogu, co by kosmetika obsahovat neměla. Ať už pro vaše miminko nebo pro vás.

Které éterické olejíčky jsou vhodné pro novorozence?

  • heřmánek  (na špatné spaní)
  • levandule (na pročištění vzduchu, na provonění dětského pokoje)
  • řebříček
  • kopr (na zažívací problémy, koliku, zácpu, průjem, opakované zvracení)

Éterické olejíčky můžete dát buď kapku do misky s vodou a nechat s místnosti nebo použít difuzér, stačí však 1 kapka oleje, kterou rozřeďte v 1 lžičce vody. Nedávejte na difuzér samotný olej, je příliš silný pro děti. Můžete jej přidat do olejů, směsí, mastí, dle potřeby. Neměli byste však používat éterické oleje do 24 hodin po narození dítěte. Buďte s nimi opatrné.

Heřmánek římský a Levandule vysokohorská je vhodná i pro novorozeně, ale buďte opatrní v používání a používejte jen kapičku oleje

Tip na Domácí směs na opruzeniny

Po umytí zadečku můžete zapařená místa potřít vatičkou namočenou do misky s teplou vodou a 1 kapkou od jednoho ze dvou kombinací éterických olejů na půl litru vody. Použijte několik smotků vatičky dle potřeby. Poté pokožku jemně osušte a doporučujeme místa promazat Zinkovou mastičku v kombinaci s Ricinovým olejem a opět jednou z kombinací éterických olejů. Kapičku éterických olejů smícháte s 1 lžičkou masti.

Zinková mastička se hodí při různých typech opruzenin, oparech, ale i při hojení akné

Perfektně zpracovaná tématika kosmetiky vhodné pro děti je v knize Voňavá lékárna od Valerie Ann Worwood. Pokud řešíte různé neduhy a nechcete běžet do klasické konvenční lékárny, podívejte se na různé tipy za použití přírodních olejíčků.

Přírodní kosmetika pro miminka a děti

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 10. 10. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář