Jak přírodní cestou odstranit skvrny na oblečení?

Mnoho zákazníků nám tvrdí, přírodní ekodrogerie je na nic, protože neumí vyprat prádlo. Problém je v tom, že chcete hodit prádlo se skvrnami nejrůznějšího původu do pračky, nalít tam klidně xy různých lahviček přípravků, rychle zabouchnout pračku a hlavně, ať vyleze prádlo čisté, svítivě bílé, nejlépe prozářené na kilometry daleko. Je nám líto, ale takhle to tedy nejde. Asi vás zklameme, ale já si říkám, proč bychom vás vlastně měli zklamat. Copak i konvenční drogerie vypere vždycky všechno? Nalijete klasický drogerkový prací gel do pračky a stane se zázrak? Ale no tak, jsme snad už dospělí a na zázraky můžeme věřit jen zřídka o Vánocích. Pojďme si dát praktické rady, jak přírodní cestou odstranit skvrny na oblečení? Nebo jak mít pomoci přírodní ekodrogerie bílé prádlo skutečně bílé? Jak vyprat flekaté utěrky nebo zašpiněné látkové vložky? Nejsou to rady z knih, které bychom si někde vyčetly a šly vám kázat, jak to máte dělat, ale z naší praxe, kterou každý týden testujeme samy na sobě.

Tenhle článek jsme se rozhodly napsat, protože se nás na to občas ptáte a chcete rady, jak odstranit přírodní cestou skvrny od jídla, vína, jak prát ručníky, utěrky, hadříky nebo jak vyprat dámské hygienické látkové vložky. Pokud přecházíte na přírodní ekodrogerii, je to možná pro vás velká neznámá. Jste zvyklí z konvenční drogerie na xy různých gelů na bílé, barevné, černé prádlo. Musíte si uvědomit, že to je jen marketingový tah. Kdybychom vám řekli, že vám na to všechno stačí 1 lahvička, možná byste nám ani nevěřili a kroutili hlavou.

Yellow&Blue Bika – jedlá soda, soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný, pap. sáček

Mnoho z vás chce výrobky, které jsou na ten a ten typ povrchů a materiálů, ale ono je to vlastně mnohdy to samé. Jen jsme si zvykli z reklam, že aby bylo bílé prádlo skutečně bílé, je potřeba nějaký super prací gel na bílé prádlo, který špínu vyžere a ona zázrakem zmizí. A zase černé chce speciální péči, protože musí vypadat jako nové. Zkoumali jste ale někdy složení, je opravdu jiné? Z reklam jsme zblblí a myslíme si, že vytáhneme z pračky prádlo a bude svítit na 2 km daleko. Jenže tak to nefunguje. Je to mnohdy jen práce optických rozjasňovačů, které pracují se světlem a vypadá to, že je prádlo bělejší, ale ono to tak vlastně ve skutečností není. Jak se říká, je to jen na oko. Jediné, o co je u prádla potřeba se starat, je mít správné pomůcky na praní, vědět jak na to a na kolik stupňů co vyprat. To je vše… Není to žádná složitá věda, ale vlastně pořád platí ta samá pravidla…

Ekodrogerie na praní

Yellow&Blue Puer – bělicí prášek a odstraňovač skvrn na bázi kyslíku, pap. sáček

Jak přírodní cestou odstranit skvrny na oblečení?

Jak prát látkové hygienické vložky?

1/ Nasbíráte si látkové vložky za celý týden menstruace. Můžete je odkládat např. do sáčku nebo nějakého košíku na prádlo.

2/ Namočíte látkové vložky do ledové vody do umyvadla a necháte je 2 hodiny odmočit.

3/ Látkové vložky promáchnete v ruce, vyměňte vodu a ještě je nechte hodinu odležet.

4/ Poté každou látkovou vložku přetřete žlučovým mýdlem a namočte na celou noc do ledové vody.

5/ Druhý den je dejte vyprat na 60 stupňů do pračky. Na praní použijte Prací gel z mýdlových ořechů nebo kterýkoliv jiný prací gel či prášek na praní, který máte doma. K tomu přidejte 2-3 lžíce Pueru a lžíci Změkčovače vody, pokud máte tvrdší vodu.

Víme, že to zní náročně, pokud vidíte 5 kroků, které je potřeba udělat. Ale jde jen o to nechat látkové vložky odležet v ledové vodě, přetřít je žlučovým mýdlem a pak vyprat na 60 stupňů s Puerem. Tímto způsobem pere naše kolegyňka Ivanka, která je odbornice na fleky a celkově na praní přírodními prostředky, již několik let látkové vložky a nemá na nich ani skvrnku.

Yellow&Blue Puer – bělicí prášek a odstraňovač skvrn na bázi kyslíku, pap. sáček

Jak prát ručníky a utěrky?

Stačí je dát do pračky a prát na 60 stupňů. Na praní použít přírodní prací gel nebo přírodní prášek na praní dle toho, co máte doma k dispozici. A k němu přidat 1-2 lžíce Pueru. Nikdy nepoužívejte na ručníky, utěrky, spodní prádlo či sportovní oblečení aviváž, která by zničila jejich savé účinky.

Jak prát flekaté utěrky nebo flekaté látkové hadry se skvrnami?

1/ Pokud máte skvrnu bílkovinového typu, stačí je trošku proprat žlučovým mýdlem a namočit je na den do studené vody v umyvadle.

2/ Pokud máte skvrny typu víno, fleky od rajčat nebo mastné fleky properte je žlučovým mýdlem v ruce a namočte je do horké vody.

3/ Poté je vyperte v pračce na šedesát stupňů, hodně zašpiněné utěrky můžete prát i na devadesát stupňů. Do pračky přijdete přírodní prací gel nebo přírodní prací prášek a 1-2 lžíce Pueru.

Ekodrogerie na praníYellow&Blue Změkčovač vody, pap. sáček

Jak vyprat přírodními prostředky bílé prádlo, aby bylo skutečně bílé?

Je to jednoduché. Stačí ho vyprat na 60 stupňů. Do pračky dejte Prací gel z mýdlových ořechů nebo kterýkoliv přírodní prací gel nebo prášek, který máte doma a k němu přijdete 1-2 lžíce Pueru. Pokud je na prádle cedulka, abyste jej prali na 30 stupňů, dáváme ho prát na 40 stupňů.

Jak vyprat bílé látkové plátěné tenisky?

Pokud také rády nosíte v létě k šatům nebo sukni bílé látkové tenisky určitě víte, jak těžké je udržet je v pěkném stavu. Kdekdo vám při cestě v tramvaji stoupne na nohu, někde se otřete nebo jdete v parku na procházku a už to je. Jak je vyprat, aby byly stále svěží a bílé? Stačí je trošku požmoulat v ruce žlučovým mýdlem a namočit je přes noc do teplé vody. Poté je dát vyprat na 40 stupňů v pračce zase v kombinaci Přírodního pracího gelu a Pueru. A když se vyperou, musíte je nechat proschnout na sluníčku venku. Jinka zežloutnou. To je vše a za nás to tedy opravdu zabírá.

Yellow&Blue Žlučové mýdlo na praní, odstraňovač skvrn

Jak prát bílé látkové odličovací tamponky?

Za mne osobně se mi nejvíce osvědčilo vyprat je v ruce se žlučovým mýdlem. Vždycky si je střádám celý týden (abych je neprala po 1 kuse), pak je nechám chvíli odmočit v umyvadle ve studené vodě a následně je vyperu v ruce žlučovým mýdlem. A nechám přes noc proschnout. Zkoušela jsem je dát do pračky s ručníky, ale vždycky se mi dostaly do prostoru gumy kolem dvířek od pračky. I když jsem je dala do látkového pytlíku, probojovaly se ven. A vypadaly nakonec hůř, než když jsem je tam dala. Pokud máte naopak vy nějaký osvědčený typ. budu za něj ráda.

Yellow&Blue Žlučové mýdlo na praní, odstraňovač skvrn

Jak prát flekaté zvířecí ručníky a pelíšky pro pejsky?

Za mne se mi osvědčilo dát klasickou jedlou sodu do pračky místo pracího gelu nebo prášku na praní a dát prát na 60 stupňů. K tomu přidávám lžíci změkčovače vody, protože máme tvrdou vodu. Jedlá soda krásně vypere špinavé psí ručníky.

A co vy, máte nějaké osvědčené rady a tipy, jak prát skvrny pomocí přírodní drogerie? Budeme rádi za rady a zkušenosti, které pomůžou ostatním. Pište je prosím když tak dolů pod článkem do komentářů. Děkujeme.

Přírodní drogerie na praní

 

 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 15. 02. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Michaela

    Zdravím, peru vložky do podprsenky (obdobné odličovacím tampónům) zásadně v pytlíku, pevně uzavřené, peru tak i dětské ponožky, aby se nedostávaly do gumy pračky a obvykle v sáčku vydrží.

    1. Dobrý den, Michaelo, děkujeme za tip. Musím dát něco uzavíratelného na zip nebo knoflíky. Dala jsem jen pytlík na stahovací šňůrku, utáhla, udělala uzel a ono se to v pračce otevřelo. Nebo lépe zauzlovat. Každopádně děkujeme. 🙂

  • Vendula

    Děkuji za skvělé tipy. Na odličovací tamponky doporučuji sáček, ve kterém se perou podprsenky. Ještě se ven nedostaly. ?

    1. Dobrý den, paní Vendulo, děkujeme za skvělý tip. Podívám se po nějakém. 🙂 Krásný víkend.

  • Zuzka

    Dobrý den,
    nevím, co máte za pytlík na odličovací tamponky, ale já jsem nejdřív používala organozvý (vypadá jako ušitý ze záclony) a pak zavazovací pytlík, který mi přišel společně s tamponky. Kupovala jsem tyhle: https://www.nuspring.cz/tampon-kosmeticky-10-ks-6880.html

    Nikdy se mi nestalo, že by mi tamponek z pytlíku probojoval ven. A jak je peru? S ručníky na 60 stupňů na delší program (hodina a půl). Mám dva druhy tamponků – domácí a kupované. Kupované jsou dokonale čistě bílé, ty domácí, vyrobené z dětských plen, tak dokonale bílé nejsou. Ale taky je používám delší dobu.
    Na praní používám momentálně tekutý feel eco na barevné prádlo, když se mi chce, tamponky v zavázaném pytlíku namočím a celý pytlík promydlím s mýdlem (žlučovým nebo normálním). A vše funguje.
    Upozorňuji ale, že jsem velmi líný člověk, tamponky peru tak jednou za 14 dnů (mám jich fakt hodně), a nemám čas řešit nějaké předpírání, takže pytlík zpravidla prsknu do pračky s ručníky, přidám gel a peru. Podle mě se z toho dělá moc velká věda 😉
    Mějte se!
    Zuzka

    1. Dobrý den, paní Zuzko, skvělé tipy. Vidíte, koupím si také ten sáček, já jsem si je kupovala samostatně bez něj. 🙂 Máte pravdu, člověk musí šetřit čas. Také si myslím, že to spoustu lidí zbytečně řeší a dělá složitým. Krásný víkend. 🙂

      1. Dobrý den, ještě jednou. Kolegyňka mi říkala, že se jí to také nestalo, že by to ztvrdlo. A dodržela jste všechny poměry (množství ml, g)?