Přírodní vlasová kosmetika – proč je lepší než klasická?

Klasičtí běžní výrobci nás obklopují nejrůznějšími přípravky na vlasy doslova na každém rohu. Najdeme je v drogeriích, supermarketech, na internetu, ve stáncích. Proč je ale konvenční kosmetika tak masově vyráběná levnější a co obsahuje či právě neobsahuje. Čím je přírodní vlasová kosmetika jiná? Pojďme si o tom říci něco více…

Pro a proti klasické vlasové kosmetiky

Klasická vlasová kosmetika, která je nejvíce dostupná a nabízí se nám na každém rohu, je často mnohem levnější a proto si ji ve větší míře lidé kupují. Mnohdy má krásný obal, propaguje ho naše oblíbená herečka, či zpěvačka, což na nás působí důvěryhodně. Máme z nákupu dobrý pocit a jdeme spokojeně domů.

Pokud byste se však podívali pozorněji na obal kosmetiky a na to, co výrobek obsahuje, možná byste byli překvapení. Levnější cena je mnohdy způsobená nejenom masovější výrobou, ale i složkami. Vůně, vlastnosti, složení – to vše je obstaráno chemicky. Bez použití přírodních složek, které jsou pro naše vlasy blahodárné.

Naopak své vlasy zahalujeme do chemického ručníku, který vlasům mnohdy nic pozitivního nepřináší. Havlíkova přírodní apoteka u svého šamponu 13 bylin přímo uvádí: „BIO šampony neobalují vlas a jeho okolí, tím vaše pokožka může dýchat. Do vlasu se dostává hydratace, vlasy se zvlhčují a získávají lesk. Upozorňujeme, že trvá dva měsíce, než si vlasy navyknou na novou péči a zbaví se chemických látek.“ 

Havlíkova přírodní apotéka Havlíkův šampon 13 rostlin 200 ml

Proč přejít na přírodní šampon bez parabenů a silikonů?

Možná jste si všimli jak populární se stala marketingová fráze „bez parabenů a silikonů“ a ano, i my ji často používáme, zvyk je železná košile. Parabeny slouží ke konzervaci a jelikož se jedná o chemické látky, nemají logicky v přírodní kosmetice co dělat. Daní za jejich absenci je pak ale nižší trvanlivost produktů…alespoň nás to nutí nekřečkovat si zbytečně kosmetiku do zásoby, ale nakupovat ji vždy čerstvou – proto mimochodem i my objednáváme kosmetiku po menším množství, ale častěji – abychom měli jistotu, že vám vždy pošleme čerstvý produkt ;).

Absence silikonů je u přírodní kosmetiky tak nějak brána jako samozřejmost a ačkoliv ne všechny silikony jsou špatné, produktů bez parabenů a silikonů přibývá úměrně se zvyšující se poptávkou. Proč nechcete šampon obsahující silikony? Silikony se běžně přidávají nejen do vlasové, ale i pleťové kosmetiky. Vytváří neproniknutelný ochranný film, který chrání a uhlazuje – ano, díky němu jsou vlasy hladké, lesklé a snadno rozčesatelné. To nezní tak špatně, že? Problém nastává při dlouhodobém používání – většina silikonů je nerozpustná ve vodě, tzn. že se silikon na vlasech nebo pleti vrství a po čase začne působit přesně naopak. Namísto uhlazujících a ochranných vlastností, začne zatěžovat. Vlasy mají sklony k lámavosti, nejsou schopny přijímat hydrataci a s vysokou pravděpodobností vás to dožene k tomu, že si budete vlasy mít každý den, čímž narušíte přirozený ochranný plášť pokožky. Je to cesta do pekel a právě proto trvá přechod na přírodní šampon bez parabenů a silikonů mnohdy i několik měsíců jak uvádí Havlíkova apotéka.

Výhody přírodní vlasové kosmetiky

Přírodní kosmetika na vlasy – jak již vychází z názvu, je vyráběna z přírodních složek. Neobsahuje žádné syntetické konzervační látky, suroviny z mrtvých zvířat, barviva, chemické látky … Díky čemuž je vhodná i pro děti či ženy nebo muže s velmi citlivou pokožkou, kterou trápí kožní problémy.

Díky obsahu přírodních složek účinně léči neduhy kůže či vlasů a pomáhá jim navrátit ztracenou rovnováhu. Bojuje proti ekzémům, vyrážkám, lupence, suchým, polámaným vlasům bez života. Svou ochrannou síť ale nabízí i řady přírodních šamponů pro mastné vlasy, které pomáhají navrátit rovnováhu a stabilizovat tvorbu kožního mazu.

Přírodní složky dodávají vlasům vitamíny, minerály, antioxidanty a hydratační složky. Přírodní vlasová kosmetika není testována na zvířatech. Jsou vyráběny pouze z produktů pěstovaných ekologicky (Ingredience pochází z ekologicky kontrolovaného zemědělství), čímž jsou šetrné k přírodě.

Výrobci se snaží používat recyklovatelné obaly, aby šetřili přírodu, ze které vychází a které si váží. Havlíkova přírodní apoteka má dokonce své vlastní ekozahrady v oblasti Podblanicka, kde si sami pěstují bylinky a květiny, jejichž extrakty pak dávají do svých výrobků. Bio přírodní vlasová kosmetika musí splňovat přísná kritéria, aby mohla být vůbec takto označená a získat certifikáty (BDIH, Ecocert, Na True, CPK).

Přírodní šampony a bio šampony

Ponio nabízí přírodní tuhé šampony i kondicionéry
Ponio Tuhý šampón s ichtamolem a pyritiónem zinku
Ponio Tuhý šampón s ichtamolem a pyritiónem zinku, 109 Kč
Přírodní bylinný šampon od NaturfytBio s obsahem 11 bylin pro růst vlasů, 169 Kč
Khadi šampon AMLA pro objem a lesk
Khadi šampon AMLA pro objem a lesk, 329 Kč

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 09. 09. 2015
* Povinné položky

Zanechte komentář