Recenze: Menstruační kalíšek OrganiCup

O menstruačních kalíšcích už jsme toho na našem blogu napsaly habaděj, dokonce celý 6-ti dílný seriál, kde jsme rozebraly snad vše od výběru menstruačního kalíšku, přes jeho používání, údržbu i nejčastější obavy. Pokud kalíšek už používáte, snad vás článek pobaví a připomene začátky a pokud se teprve chystáte, snad vám pomohu vyvarovat se prvních chyb. Z naší nabídky jsem po konzultaci s naší odbornicí sáhla po kalíšku OrganiCup a po pár vyzkoušení jsem pro vás sepsala recenzi z pohledu úplného začátečníka.

Proč jsem zvolila menstruační kalíšek OrganiCup?

Vlastně musím přiznat, že před pár lety jsem menstruační kalíšek vyzkoušela, ale nesplnil má očekávání. Necítila jsem se s ním pohodlně a hlavně protékal, takže postrádalo smysl jej používat. Měla jsem tedy z čeho vycházet. Po konzultaci s naší poradkyní (na kterou se můžete přes poradnu nebo chat na našem webu obrátit i vy), jsme dospěly k závěru, že jsem si poprvé vybrala špatnou velikost kalíšku, který byl navíc až příliš měkký. Tentokrát jsem sáhla tedy po menstruačním kalíšku OrganiCup vel. A. Jak vybrat správnou velikost kalíšku se dočtete zde. Za mě nejjednodušší metoda – menší kalíšek A/S/1 pro ženy před porodem a větší kalíšek, který je i z tvrdšího materiálu zvolte po porodu. Pro teenagerky a dívky, které neměly pohlavní styk je ideální OrganiCup Mini – nejmenší a nejměkčí.

Zleva OrganiCup vel. B, A a Mini

Podrobněji o kalíšcích OrganiCup

Všechny menstruační kalíšky OrganiCup jsou vyrobeny ze 100% lékařského silikonu. V papírovém balení najdete kromě kalíšku bavlněný pytlíček na uchování a podrobný návod v češtině. Ten doporučuji pečlivě prostudovat. U kalíšků často uvidíte jako jeden z údajů jeho kapacitu, např. u OrganiCup je to u mini 17 ml, vel. A 25 ml a vel. B 30 ml. Tento údaj ale není podstatný, kapacita je dostatečná i pro první dny, kdy bývá menstruace silnější. Pro lepší představu – kalíšek má takovou kapacitu, že jej můžete nosit v kuse až 12 hodin a pojme tolik tekutiny, jako 3 tampóny.

Menstruační kalíšek OrganiCup vel. A je ideální pro ženy, které ještě nerodily

Vyvarujte se mých chyb…

Zpětně si myslím, že jsem udělala chybu a šla do toho příliš po hlavě. Začala jsem s kalíškem OrganiCup hned od prvního dne menstruace a učila se tzv. “za pochodu“. To mě zprvu málem odradilo. Takže rada č. 1: začněte s kalíškem cca od 3. dne menstruace a postupně se propracujte k používání kalíšku od prvního dne. Rada č. 2: zpočátku použijte s kalíškem vložku – pokud si vyberete správnou velikost, nebude pak časem potřeba, ale je nutné, abyste si sama vyzkoušela, jaké aktivity s kalíškem zvládnete bez nehody. Pro ekologickou variantu, použijte látkové vložky, intimka by měla stačit. A rada č. 3.: buďte trpělivá a nevzdávejte to při prvním nezdaru či obtížích. Naopak skvělá rada, kterou jsem dostala, byla vyzkoušet si nandávání i vyndávání kalíšku ve sprše nanečisto a hlavně se přitom uvolnit. To se sice snadněji řekne, než udělá, ale je to rada nad zlato.

V balení najdete kromě kalíšku i bavlněný pytlíček pro jeho uchování

Můžete dělat s kalíškem úplně vše? A co použití kalíšku přes noc?

Zkoušela jsem s kalíškem veškeré běžné aktivity (pro jistotu i s intimkou) a můj verdikt je, že kalíšek funguje vlastně jako něco mezi vložkou a tampónem. Pokud si vyberete správnou velikost kalíšku i správnou tvrdost, kalíšek vytvoří podtlak a protečení by hrozit nemělo (dokud není kalíšek plný). I přesto, pokud budete ležet v noci na zádech…no může se stát cokoliv. Jelikož se znám a vím, jak se v noci vrtím, kalíšek už v noci nepoužívám – ačkoliv dle výrobce je OrganiCup vhodný i pro použití přes noc. Ke svému překvapení jsem ale zjistila, že mi kalíšek velice vyhovuje při sportu. Na rozdíl od tampónu jej necítím a není mi nepříjemný – vlastně na něj úplně zapomenu. Vyzkoušeno při běhání, józe, badmintonu, na treku a ve všech případech obstál na jedničku.

OrganiCup nabízí 3 velikosti, ze kterých si vybere každý

„9 z 10 žen po vyzkoušení OrganiCup dále používá“ – budu jedna z nich?

K mému vlastnímu překvapení, určitě ano. Přes počáteční trampoty s menstruačním kalíškem, které byly doprovázeny i mými předsudky nebo spíše obavami, jsem ráda, že jsem dala menstruačním kalíškům druhou šanci. Kromě příjemného pocitu z toho, že jsem díky této alternativě omezila nějaký ten jednorázový odpad, se mi počáteční investice vlastně vrátila po pár měsících na ušetřených penězích za vložky.

Autorem příspěvku je Veronika
Publikováno 02. 11. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář