Rozhovor o zdravém životním stylu s doktorkou Margit Slimákovou

PharmDr. Margit Slimáková je v současnosti nejvýraznější česká specialistka na výživu a zdravotní prevenci. Její web www.margit.cz pravidelně doplňuje o nové články a reportáže s radami ohledně zdravého životního stylu, ale i rozhovory z řad odborníků. Zpopularizovala u nás Zdravý talíř, který rychle nahrazuje zastaralou výživovou pyramidu. Nově je také odbornou garantkou přelomové iniciativy Skutečně zdravá škola, která usiluje o regulaci prodeje sladkostí ve školách a vaření ve školních jídelnách, po vzoru vyspělejších zemí.

Máme v Čechách horší stravovací návyky než byly dříve?

Tradiční česká kuchyně popisovaná třeba ve starých receptářích obsahovala pohanku, kroupy, domácí vejce, maso a spoustu zeleniny. Takovému jídlu nebylo co vyčítat. Faktem však je, že donedávna typická česká kuchyně byly moukou zahušťované omáčky, přejídání se pečivem z bílé mouky od rohlíků až po knedlíky, hromadami nekvalitního masa a nechutně upravenou zeleninou (jako třeba saláty se zálivkou ocet, cukr a sůl). Nověji se k nám také dostaly výdobytky ze západu od „transtukových margarínů“ přes přeslazené nápoje až po uzeniny s hromadami pšeničné mouky anebo chemicky vylepšovanými mléčnými dezerty – hlavně že byly nízkotučné!
margit-slimakova-16

Myslíte si, že se konečně začínáme zajímat o to, co jíme?

Ano, stále více z nás chce jíst kvalitně a chutně. Dramaticky narůstají počty zájemců o nakupování u farmářů, budují se KPZky (komunitou podporovaná zemědělství), farmářské trhy rostou jako houby po dešti. Stejně tak čím dál více rodičů řeší, co jejich děti jedí ve školkách a ve školách. I pro obrovskou nespokojenost s institucionálním stravováním podporují naši občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola.
V každém případě jsem z trendu zájmu o zdraví nadšená a jsem si jistá, že situace se bude jen zlepšovat. Zdravá strava se od alternativců, kteří ji jako první prosazovali, přesouvá do zájmu mainstreamové společnosti. Kam také patří.

Dá se nějak zjednodušeně poradit: Jak máme zdravě jíst? Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Jako základní pravidlo pro sestavování jednotlivých jídel anebo i kompletního jídelníčku doporučuji Zdravý talíř. Dodržováním uvedených doporučení budete zdravě jíst i bez počítání kalorií, drastických diet a hladovění. Konzumace kvalitních potravin a jídel z nich připravovaných v poměru, který odpovídá zdravému talíři, vám zajistí solidní základ zdravé výživy.
zdravy talir

PoznámkaZdravý talíř je jednoduchá a funkční pomůcka zdravé výživy, která vychází z amerického My Plate, dle doporučení Harvardu a PCRM. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. Talíř můžete používat bez omezení pro vlastní potřebu i za účelem osvěty či výuky na školách. Převzato ze stránky Margit zde.

Co naopak do zdravé kuchyně nepatří? Jsou to margaríny, soft drinks, umělá sladidla, trans tuky, fruktózový sirup, junk food, potraviny s barvivy a příchutěmi a další.

Co bychom měli sledovat u potravin?

V případě, že si něco budeme pěstovat, chovat nebo kupovat základní kvalitní potraviny, nejlépe přímo od zdroje, nepotřebujeme sledovat vůbec nic. Mrkve, vejce i třeba fazole se nabízejí bez příchutí anebo vylepšení cukrem. Při přednostním nakupování jen základních přirozených potravin anebo potravin jen minimálně průmyslově upravovaných, jako jsou třeba normálně tučné bílé jogurty, nepotřebujeme číst žádné štítky ani se učit o aditivech.

Poradila byste našim čtenářkám nějaké tipy na zdravou svačinu do práce?

Mnohým bude stačit kousek čerstvého ovoce, pro hladovější doporučuji zeleninové proužky s kelímkem dipu jako třeba humusem anebo tvarohovou pomazánkou. Možná je i miska krémové polévky. Ale úplně nejvíce doporučuji zamyslet se, jestli vůbec každý svačiny potřebuje. Jestli není vhodnější a prospěšnější lépe se najíst hlavních jídel a mezi nimi nechat naše trávení (a tím i impulsy k vylučování hormonu inzulinu) odpočívat.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 03. 08. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář