Hugo žvýkačky a bonbony objevila naše kolegyňka Bea při cestě do obchůdku s čaji. Neodolala a musela si ihned jeden balíček koupit. Přinesla ho s nadšením do naší kanceláře. Zalíbil se nám obal žvýkaček, ale ještě více jeho čisté složení a chuť. Žvýkačky a bonbony jsou bez aspartamu – umělého sladidla a barviv. Netrvalo dlouho a našly si místečko u nás v obchůdku NuSpring. Kdo stojí za českou značkou Hugo? A proč bychom se měli vyhýbat aspartamu a podobným látkám? Přinášíme vám rozhovor se zakladatelem značky Hugo panem Martinem Velebou.
Martine, jak vůbec vznikl název Hugo?
Sám od sebe … přišlo mi to takové roztomilé ;-). Přemýšlel jsem dlouho nad tím, že by se žvýkačkám dalo nějaké lidské jméno. Aby si zákazníci k tomu mohli snáze vytvořit nějaký vztah. A nejvíce se mi líbil právě Hugo ;-).
Kdo všechno je součástí značky Hugo? Děláte si všechno sám nebo za značkou stojí více lidí?
Momentálně stojí za značkou Hugo pouze jedna osoba. V průběhu roku se bude vytvářet tým, tedy jestli bude o Huga pokračovat vzrůstající zájem ;-).
Jak vás napadlo začít vyrábět žvýkačky a bonbony bez umělých sladidel a barviv Hugo? Co byl ten impuls?
Na trhu mi chyběl takový produkt. Zdravější alternativy existovaly téměř ve všech kategoriích potravin. U žvýkaček a bonbonů to tak zcela nebylo. Občas je ale obtížné vytvořit produkt, který by byl zdravý a zároveň i chutný. Snad se to Hugovi podařilo. 😉
Proč by se lidé měli vyhýbat aspartamu?
O aspartamu si lze přečíst velké množství odborných, ale i zcela laických článků. Ve většině případů se ale shodují v jeho škodlivosti pro organismus, případně označují jako velmi kontroverzní látku. Jedinou výhodou tak stále zůstává jeho velmi nízká cena a vysoká sladivost, čímž je pro většinu výrobců atraktivní. To by ale nemělo zastřít případné zdravotní problémy, způsob výroby a také celou historie tohoto sladidla, která by většinu lidí velmi překvapila.
Čím jsou bonbony a žvýkačky ochucené a případně obarvené?
Používají se pouze přírodní suroviny. Například u bonbonů se využívá lyofilizované ovoce a k obarvení extrakty z černého bezu, mrkve a řepy. Nic víc, nic míň. 😉
Jak vás napadlo používat přírodní sladidlo Xylitol z břízy?
Celosvětově panuje shoda, že Xylitol má nesporné zdravotní účinky. Hlavně ve Skandinávii a vyspělých státech jej velmi doporučují odborníci v oblastí dentálního zdraví. Je totiž velmi účinný v odstraňování zubního plaku a má další antibakteriální účinky. Bohužel jeho vyššího využití brání vysoké náklady na výrobu, proto se například v České republice téměř nevyužívá.
Jak dlouho jste vyvíjel složení žvýkaček?
Výroba žvýkaček a bonbonů je velmi sofistikovaný proces. Proto jsme využili služeb společností, které s tímto mají již bohaté zkušenosti a garance kvality. Vývoj v této kategorii probíhá opravdu velmi dlouho a je nutné mít hluboké zkušenosti s celým procesem výroby. Pouze tak lze stvořit opravdu dobrý produkt.
Chystáte nějaké novinky do budoucna?
Rádi bychom na trh uvedli další netradiční příchuti žvýkaček i bonbonů. Základem ale je vysoká kvalita a skvělá chuť. Snad se nám letos podaří zákazníky pořádně překvapit ! 😉
Celý sortiment Hugo bonbony a žvýkačky bez aspartamu najdete u nás na e-shopu i v kamenném obchůdku NuSpring. Martine, děkujeme za rozhovor.