Rozhovor se zakladatelkou 100% rostlinných barev na vlasy Voono paní Kateřinou

Když vás nějaká značka zaujme, musíte ji ihned očíhnout. Podívat se na fotografie, načíst si, co je zač. A pak, když na ni pořád myslíte, musíte ji prostě mít. A tak to bylo s Voono. Když jsme se ještě dozvěděli, že je Voono česká značka a za značkou stojí velmi šikovná, usměvavá, mladá maminka Kateřina, nešlo to jinak. Pojďte se dozvědět něco více o 100% rostlinných barvách na vlasy Voono. Proč jsou to nejlepší barvy na vlasy, jak avizuje Kateřina? Pojďte s námi bořit mýty a předsudky o henně.

Kdo všechno je součástí značky Voono? Děláte si všechno sama nebo za značkou stojí více lidí?

Samozřejmě, když jsem začínala tvořit VOONO barvy, tak jsem byla já a přítelova podpora, ale do pár měsíců nás bylo více. VOONO tvoří zhruba 8 lidí. Hlavní práci však dělám já. Ale můj tým je mladý, energetický a nadšený do života, takže zvládneme věci za 20 lidí :). Brzy nás bude mnohem více.

Untitled design (17)
100% rostlinné barvy na vlasy Voono

Jak vás napadlo začít vyrábět barvy na vlasy Voono? Co byl ten impuls?

Impuls byl před rokem, když mi po 1 negativní zkušenosti od jedné značky zezelenaly vlasy. Bylo mi však řečeno, že jsem asi šedivá (nejsem :)). Byla to poslední kapka, kdy jsem si řekla, proč ty rostlinné barvy na vlasy chytají každému jinak a proč je tak málo odstínů? A tak jsem začala hledat. Zjistila jsem, že je to v technologii a kvalitou surovin. Poté jsem začala oslovovat dodavatele. A zkoušela různé kvality. Prvotní impuls byl jenom vtip, chtěla jsem se zeptat, jak to tedy je. A z vtipu vzešlo VOONO. Odpověď jsem našla a měla jsem chuť tvořit.

Proč zrovna henna? Zkoušela jste sama různé typy barev?

Po mých chemických zkušenostech s barvami jsem byla unavená. Vlasy byly naprosto zničené, lámaly se a nerostly. Rozhodla jsem se tedy nebarvit, ale můj původní odstín se mi nelíbil. A tak jsem začala hledat dál. Našla jsem henny a tak jsem zkusila snad od každé značky. Jenže to nebylo „vono“ :). Buď bylo málo odstínů, nebo se sypala, rychle se vymývala a tak dále. Bylo to mnohem lepší než chemie, ale furt mi tam něco chybělo. Takže bych řekla, že jsem už hennový expert.

IMG_1138
Kateřina Schleifer začínala s výrobou barev Voono sama, dnes už ale tvoří tým 8 lidí.

Lidé se často henny bojí. Existuje spousty mýtů a předsudků kolem ní. Že nevíte nikdy výsledek, že si uděláte doma s ní binec, že nepěkně voní… Proč by se lidé neměli bát a proč by ji měli používat?

Když je obsah prášku extrémně jemně pomletý, tak se pasta nesype. A konzistence musí být samozřejmě ani řídká ani hustá.  Pak už je aplikace zábava. To, jak chytne henna, velmi ovlivňuje peroxid, takže doporučuji minimálně 3 týdny odstup od chemického barvení a samozřejmě si pořídit hennu, která je velmi kvalitní.

Jak se liší barvení s klasickými konvenčními barvami a jak s přírodními barvami? Jaké jsou základní rozdíly?

Barvení konveční barvou je pro někoho nepříjemné, obsahují totiž peroxid, amoniak a další toxické látky. Které  způsobují špatné dýchání a mohu vás pálit oči. Výhody jsou, že kdykoliv můžete přejít z jakékoliv barvy na jinou a délka působení je 30 minut. U rostlinných barev cítíte vůni po ,,senu či ječmenu´´. Oči vás nepálí a nikdo se nedusí. Délka působení je však delší. VOONO barvy musíte nechat působit min 45 min. A přechod z tmavé do světlé je pomalejší. Takže každý má rád něco jiného.

history-of-henna
Henna (též hena nebo hinna) je 2 metrová keřovitá rostlina, která se pěstuje zejména v Indii a severní Africe.

Co udělá s vlasem konvenční barva a co henna?

Chemické barvy vlas otevřou, vezmou váš původní pigment a chemickým barvivem váš vlas přepigmentuje. Pro vlasy je to velmi náročný postup a vlas je samozřejmě  prasklý. Kadeřník váš vlas uhladí různými olejíčky, ale po týdnu jsou vlasy zase zničené.

Rostlinné barvy dělají opak. Ty vaše vlasy obalí a zregenerují. Barvivo je z rostlin, takže žádná jedová látka vám nepoškodí pokožku ani vlasy. Jsou bezpečné a nikomu neškodí. Některé látky obsažené v konvenčních barvách se nemohou ani samovolně prodávat. Což je dost zvláštní.

Co je složením vašich barev Voono? Mimo henny, co v nich ještě najdou zákazníci za složky?

Například Indigo, Bahmu, Shikakai, Brahmu, Harad, Bhrigraj, Amlu a tak dále. Všechny rostliny jsou vysoce hojivé a prospívají nejenom vašim vlasům, ale i pokožce. Spoustě lidem se stává, že začnou růst nové vlasy, šedivění přestane nebo se zmírní, objem vlasů je větší a tak dále.

voono henny
Rozdíly v kvalitě henny jsou znatelné.

Máte nějaký tipy, vychytávky, jak ještě vylepšit odstín nebo jak s hennou pracovat?

Tak do hnědých odstínů můžete míchat kávu, ta podpoří studený odstín. Citrón například zesvětlí danou barvu o 1-2 odstíny. Ibišek se často míchá do wine red, ten zas prohloubí rudý odstín. Rostlinné barvy se dají u různě kombinovat. Je to taková hra.

Proč by měli zákazníci používat právě barvy Voono? V čem jsou výjimečné?

Máme širokou škálu odstínů, vysokou kvalitu, naše balení je z recyklovaného materiálu. A hlavně v našem balení najdete vše. Jsou tam rukavice, čepice, návod (což ne každá rostlinná barva obsahuje). Každá žena si vybere svůj oblíbený odstín.  🙂

Který odstín používáte nejraději vy sama? Je mezi zákazníky některý nejoblíbenější?

Já sama používám medium brown a někdy ho smíchám s dark brown. Ale vyzkoušela jsem všechny :). Usadila jsem se spíše v hnědých odstínech. Zákaznice nejvíce kupují wine red a dark brown. Wine red lidem bere dech. Není to zrzavá ani červená, ale skutečně wine red.

10
Voono barvy neobsahují žádné umělé konzervační látky, peroxid, umělé parfemace, barviva či tajemství ve složení ani při výrobě.

Chystáte nějaké novinky do budoucna? 

Brzy vyjdou kondicionéry, šampony, suché šampony a blond barvy. Budeme vlasoví experti :). Brzy si otevřeme kamennou prodejnu. Taková nemocnice pro vlasy. Více si asi nechám pro sebe.

ikona1 ikona2 ikona3

 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 15. 03. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář