Slovníček pojmů: jak se liší bio, přírodní a organická kosmetika?

Pro někoho, kdo se poprvé setkal s názvem organická, bio či přírodní nebo rostlinná kosmetika mohou být všechny tyto pojmy nejasné.  U výrobků se často píše – pochází z kontrolovatelného, ekologického zemědělství. Nebo si můžete přečíst – neobsahuje syntetická barviva, konzervanty.  Co to ale znamená? Pojďme si vysvětlit tyto pojmy a zorientovat se v nich.

Slovníček pojmů

  • Bio kosmetika – zatím není definovaná zákonem. Evropská unie si ji řídí jednotlivými nařízeními, které vychází ze standardů COSMOS (nařízení Rady 1223/2009/ES). Za důvěryhodnou bio kosmetiku můžete považovat tu, která splňuje alespoň certifikát (CPK, CPK bio, Ecocert, Cosmebio, KEZ …) od jedné ze specializovaných firem, které kontroluji kvalitu výrobků (př. obsahuje bio suroviny, neobsahuje GMO suroviny, chemické konzervanty atd…). Certifikát není dlouhodobý. Každé 2 roky musí žádat o certifikát znovu. V průběhu této doby je výrobce prověřován neplánovanými inspekčními kontrolami.

certifikat-ecocert-1certifikat-cpk-1certifikat-cpk_bio-1bio-logoeko3kez8b37960bbe06042151ca94f00b78e9d2certifikat-bdih-1

  • Organická kosmetika – označuje kosmetiku, která obsahuje látky, jejichž základem jsou řetězící se atomy uhlíku. Zjednodušeně obsahuje látky, které mají původ v živé přírodě.
  • Veganská kosmetika – neobsahuje živočišné přísady a není testována na zvířatech. Certifikát uděluje britská nezisková organizace Vegan Society. Všechny produkty musí splňovat standardy Vegan Animal-free Standards.

.loga_netestovane_kosmetiky

  • Bio produkt – přípravek, který byl vyroben ekologickým způsobem z ekologických surovin.
  • Bio suroviny – v kosmetice mají různé procento zastoupení. Zaručují, že shutterstock_139459442suroviny byly ekologicky využity. To znamená, že při pěstování i sběru bylo využito ekologického zemědělství v souladu s nařízením Evropské unie. Co to ale znamená? Například to, že nebyla při pěstování použity syntetická hnojiva. Ekologické zemědělství se tak navrací k původnímu zemědělství bez použití chemie.
  • Bez parfémů – pokud vidíte tento nápis, znamená to, že nebyly při výrobě použity systetické parfémy, které mohou dráždit velmi citlivou pokožku nebo pokožku s kožními problémy. Výrobky by měly obsahovat přirozené vůně získané za použití přírodních surovin.
  • Bez konzervace – znamená, že v kosmetika není konzervovaná. Byly v ní použity pouze povolené syntetické konzervační látky (např. kysenila sorbová, kyselina benzoová …).
  • Bez GMO – nebo GMO Free – znamená, že ve výrobě nebyly použity suroviny, které byly vypěstovány pomoci genetické modifikace organizmů.
  • Bez syntetických barviv – ve výrobku nebyla použita syntetická barviva, pouze přírodní pigmenty nebo barviva.

shutterstock_182164742

Náš tip na další články: Další články ke složení produktů, které bylinky nám prospívají a které látky naopak škodí, najdete v záložce Složení produktů a Bylinkář.

Autorem příspěvku je null
Publikováno 21. 04. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář