Tohle jste o kondomech určitě nevěděli!

Většina z nás se v životě s kondomy dříve či později setkala. Je to nejdostupnější metoda antikoncepce (a zároveň nejúčinnější ochrana před pohlavně přenosnými chorobami), kterou dnes seženeme v podstatě “na každém rohu”. Víte ale, jaká je historie kondomů, kdy a kde vznikly kondomy, jak je známe dnes, kolik se jich ročně nakoupí po světě a že i kondomy mohou být etické a mít ekologický přesah?

V minulých dnech jsme pro vás na Instagramu připravili rychlý kvíz zaměřený právě na kondomy. A protože pro vás většina otázek měla překvapivé odpovědi, přinášíme vám shrnutí top “fun facts”, které jsme o kondomech při přípravě kvízu zjistili. 

Kondomy

Kondomy a jejich historické milníky

1. Pradávný předchůdce kondomu se objevuje už v antických bájích o krétském králi Mínósovi. To byl totiž nepoučitelný proutník, jehož žena začarovala tak, aby měl v semeni hady a štíry. To Mínóse ale před zálety nezastavilo a jako ochranu svých milenek před nebezpečným semenem používal kozí močový měchýř. Zajímavá ochrana před “pohlavními chorobami”, že?

2. Ze starověkého Egypta se nám dochovaly umělecké památky, na kterých mají egyptští muži na penisech “návleky” z bavlny či lnu. Protože ale tyto návleky byly údajně barevné, je možné, že se jednalo spíše o ozdoby než antikoncepční metodu. 

Kondomy ve starověkém Egyptě
Zdroj obrázku: ©History of Yesterday

3. Určité pokusy nacházíme i ve starověké Číně a Japonsku. Tam si oblíbili ochranné čepičky pokrývající pouze horní část penisu. Číňané je vyráběli z naolejovaného hedvábného papíru nebo jehněčích střev, zatímco v Japonsku z želvoviny nebo zvířecích rohů. 

4. Gabriele Falloppio je důležité jméno v historii kondomů. Jsme v 16. století v Itálii a tento slavný anatom vynalézá, tentokrát už vědomě a plánovaně, ochranný návlek na penis – kondom z jemného plátna, které bylo napuštěno oleji s roztokem proti infekci. Spíše než o prevenci početí jde tedy o ochranu před pohlavními nemocemi (epidemií syfilisu).

5. Jako forma antikoncepce vstupují kondomy na scénu asi v 18. století (různě upravená zvířecí střeva či jiné orgány). A podle některých zdrojů si je nakonec oblibuje i nejznámější svůdce žen Giovanni Giacomo Casanova.

Vynález vulkanizované gumy

6. Vulkanizace gumy je snad nejdůležitější kondomový milník. V roce 1839 (tedy během průmyslové revoluce v Americe) vynalezl tento proces Charles Goodyear. Následují léta pokusů a první kondom vyrobený z gumy se rodí v roce 1855. Stačí pár let a masová produkce jede na plné obrátky.

7. Přichází 20. století a s ním i další vynálezy. V roce 1912 polský rodák Julius Fromm vynalézá moderní kondom z kaučuku, který si nechává patentovat o 4 roky později. Od roku 1922 se Frommovy první značkové kondomy vyrábí masově, Fromm otevírá pobočky v Dánsku, Velké Británii, Polsku a Nizozemsku. Fromm, tehdy žijící v Německu, dokonce do ulic dostává automaty na kondomy za podmínky, že budou upozorňovat pouze na jejich zdravotně preventivní, nikoliv antikoncepční výhody.

Julius Fromm a jeho Frommovy kondomy
Zdroj obrázku: ©Facebook Leo Baeck Institute – New York, příspěvek ze 4.11.2015

8. Ve druhé světové válce byly kondomy rozdávány ve velkém všem vojákům jako prevence proti pohlavním nemocem. Druhá polovina 20. století už přinesla obrovský rozmach používání kondomů, k čemuž přispěly i výzkumy zaměřené na AIDS a další sexuálně přenosné choroby. 

9. V současné době se ročně prodá přes 5 miliard kondomů.

V drogeriích i obchodech pro dospělé dnes najdeme nepřeberné množství kondomů. Všechny možné barvy, vůně, povrchy. Věděli jste ale, že zdaleka ne každý kondom je vyroben zodpovědně k životnímu prostředí? Že většina z nich obsahuje kasein, bílkovinu získávanou nejčastěji z kravského mléka?

Kondomy XO!
Kondomy XO!

To ale rozhodně neplatí pro kondomy, které koupíte na NuSpring.cz. Kromě kondomové stálice, značky Glyde, u nás nově najdete značku XO!. Kondomy XO! jsou přírodní, veganské a uhlíkově neutrální. Kaučuk na jejich výrobu je sklízen z kaučukovníků v jižním Thajsku v biologicky rozmanitých lesích. Koupí XO! navíc podporujete environmentální projekty, o nichž se víc dozvíte po naskenování QR kódu na krabičce od kondomů. A tak můžete hravě spojit svůj smysl pro ekologii se smyslnými hrátkami s etickým přesahem.

Autorem příspěvku je Lenka
Publikováno 08. 07. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář