Týden bez odpadu 2018: Kolik odpadu se produkuje a jak ho mohu já minimalizovat?

Poslední zpřístupněná data k produkci odpadu jsme našly za rok 2016. Kdy se vyprodukovalo v České republice 26 milionů tun odpadu, což připadalo  2,5 tun vyprodukovaného odpadu na jednoho z nás. Zní to děsivě, ale dobrá zpráva je, že to bylo snížení produkce odpadu o 4,5% proti roku 2015. Česká republika se navíc pohybuje, co se týká recyklace obalů, na druhém místě hned za Belgií. Jak ale odpadu předejít a jak ho minimalizovat v každodenním životě?

Poctivému třídění podlehlo 72% obyvatel České republiky

V třídění odpadu jsme dobří. Podle statistik v roce 2016 každý z nás vytřídil 44,8 kg odpadu, který se dá recyklovat. Nejvíce z toho tvořil plast, kterého bylo 12 kg na osobu. Přitom třídilo 72% obyvatel České republiky a jen 28% obyvatel odolalo třídění. Možná i z důvodů nedostatku kontejnerů na tříděný odpad nebo nezájmu obyvatel, těžko říci… Přitom většina z nás třídí prý kvalitně tak, jak má.

Mou otázkou je, jestli ale není lepší vůbec předejít tvorbě odpadu. Je dobré, že většina z nás našla cestu k barevný kontejnerům a využívá i kontejnery na bioodpad, není ale lepší nemít co třídit? Osobně třídím pečlivě, bioodpad dávám na kompost na zahradě a technický materiál, odvážíme pečlivě do sběrného dvora. Odpadků v klasické popelnici máme tak málo, že ani za 4 měsíce, co jsme na nové adrese, jsme ještě popelnici nenaplnili. Snažím se čím dál více přemýšlet nad odpadem. Vše podle mne začíná  již u nákupu a rozmyslení si, co vlastně potřebuji koupit a nebo nepotřebuji a kde. Mám možnost zahrady a tak si některou zeleninu pěstuji sama. Ne každý ale má takovou příležitost. Proto je potřeba navrhnout i alternace pro ty, kteří bydlí v bytě a nemají balkon nebo jen malý na to, aby si něco většího pěstovali….

Jak reguluje odpad stát?

Od 1.1.2018 stát v novele Zákona o obalech začal regulovat jednorázové plastové tašky zdarma, které obchody rozdávaly. Přikázal jejich zpoplatnění. Zvažuje se ale i jejich úplně zákaz. Většina obchodů se zapojila sama a plastové tašky vyřadily ze své nabídky. K prodeji navrhly alternaci látkových tašek nebo papírových. To, že se minimalizace jednorázových plastových pomůcek stala velkým tématem dokazuje i Evropská komise, která navrhla zákaz jednorázových plastových příborů, brček, ale i vatových tyčinek do uší. Navrhují také do roku 2025 povinnost zálohovaných jednorázových plastových lahví, které by tak lidé vraceli za finanční kompenzaci a nekončily by na zemi nebo v koši na směsný odpad. Právě navrhované změny ohledně zákazu výroby výše uvedených produktů a zálohování lahví by mělo pomoci s ekologickým řešením. Výše zmíněné výrobky z plastu totiž tvoří 70% odpadků v mořích. Záběry z nich v poslední době viděl asi každý. Pokud by se to nezměnilo, odhadují, že v budoucnu bude více plastu v mořích než samotných živočichů.

Co mohu udělat pro minimalizaci odpadu?

Většina z nás třídí pečlivě, což ukazují i statistiky. Pokud se snaží minimalizovat odpad, tak pomocí vlastních nákupních látkových tašek případně látkových pytlíků na nákup. K čemuž pomohla i regulace jednorázových plastových tašek státem. Spoustu z nás si nosí ráno vlastní hrneček na kávu nebo čaj. Co ale mohu udělat ještě jiného a jaké všechny možnosti k minimalizaci odpadu mohu doma zavést? Zamyslela jsem se, jaké ekologičtější alternace ke konvenčním prostředkům máme…

Ekologické pomůcky do domácnosti

Všechny ekologické produkty pod jednou středou najdete u nás v záložce Ekodomácnost.

Ekologické produkty do domácnosti

Ekologické prostředky na mytí nádobí a úklid domácnosti

Ekologické produkty do naší koupelny

Ekologické produkty na nákupy

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 05. 09. 2018
* Povinné položky

Zanechte komentář