V. Obavy z menstruačního kalíšku

Spoustu žen má obavy z přetečení menstruačního kalíšku. Bojí se, že je bude tlačit, bude nepohodlný. Bude se jim špatně zavádět. Nebo, co když menstruační kalíšek nepůjde vyndat ven? Jistě i vás napadá spoustu praktických otázek. Pojďme se seznámit s největšími strašáky a obavami kolem menstruačního kalíšku. Co dělat, když se vám něco z toho stane?

1. Obava: Kalíšek bude protékat a zašpiním si oblečení.

Pokud kalíšek protéká, mohlo se stát buď, že je pro vás moc malý a kalíšek se po zavedení neotevřel. Nebo jste ho špatně zavedla při prvních pokusech, kdy s kalíškem začínáte. V takovém případě zůstane stočený do tvaru U a neotevře se. Tudíž začne krev stékat kolem. Nebo může být kalíšek moc měkký a správně se neotevřel jako v případě malého kalíšku. Zůstal ve tvaru, ve kterém jste ho zaváděla.

Co s tím? Řešení. Pokud se jen neotevřel, jelikož jste ho špatně zavedla a s kalíškem začínáte, zkuste techniky pro jeho otevření. Můžete buď prstem objet kalíšek kolem do kola. Nebo jemně zatáhnout za stopku ven a dovnitř. Poslední technika je jemně s kalíškem zatočit kolem do kola. Kalíšek by se měl otevřít.

Pokud jste si vybrala špatnou velikost nebo měkkost, pak kalíšek vyjměte, můžete ho vyvařit a věnovat vaší kamarádce nebo sestře. Doporučujeme pak koupit větší velikost, která vám zůstane napořád.

Pro první dny používání kalíšku se doporučuje mít s sebou rovnou i menstruační vložku, abyste měla pocit jistoty a bezpečí. Uvidíte, že časem už budete vědět, co vaše tělo potřebuje.

IMG_6273

2. Obava: Kalíšek bude tlačit a dřít

Pokud kalíšek dře a tlačí, znamená to, že je na vás moc velký nebo moc tvrdý.

Co s tím? Řešení. Můžete ho vyvařit a věnovat vaší kamarádce nebo sestře. Doporučujeme pak koupit menší velikost nebo měkčí kalíšek, který vám zůstane dlouho. Nebo si kalíšek nechte na období po porodu nebo na zralejší věk, kdy se vám bude hodit a nebudete si muset kupovat nový.

 3. Obava: Po porodu si budu muset koupit nový kalíšek?

Je dobré si po porodu nejprve kalíšek vyzkoušet. Pokud cvičíte nebo často zvedáte děti, velmi rychle posílíte svaly pánevního dna. Neznamená to, že po porodu automaticky potřebujete novou velikost kalíšku.

4. Obava: Když půjdu na toaletu, musím si kalíšek vyndavat?

Ne, nemusíte. Když půjdete na malou stranu, nemusíte si kalíšek vyndavat.

IMG_6254

5. Obava: Co když zapomenu kalíšek vylít včas?

Každý výrobce má doporučenou dobu pro vylití tekutiny jinou. Optimální je 4-8 hodin, ale např. Yuuki doporučuje 4-5 hodin.

Co s tím? Řešení: Pokud ale nestihnete kalíšek vylít včas, nic se neděje. Záleží spíše na tom, jak silnou máte menstruaci vy sama a jak často potřebujete kalíšek vylít. Při slabé menstruaci vydrží kalíšek až 12 hodin.

IMG_6268

6. Obava: Co když kalíšek nepůjde vyndat?

Pokud jste zavedla kalíšek moc hluboko, nebojte se, půjde ven. Já vím, že se to lehko píše, ale hlavně se zkuste uklidnit a nepanikařit. Pokud se budete stresovat, svaly se ještě více stáhnou a nepůjde vám to v tu chvíli vůbec.

Co s tím? Řešení: Zkuste si jít dát sprchu, na chvíli se projít a uvolnit se. Svaly pánevního dna se uvolňují a stahují, jestli jste nyní nervózní a stažená, neznamená to, že se vám to nepodaří. Pak zkuste v podřepu pro kalíšek sáhnout a vytáhnout ho. Pokud se vám to nepodaří ani tak, doporučujeme poprosit např. přítele, aby vám s tím pomohl.

7. Obava: Co když mi kalíšek vypadne nebo zapadne dovnitř?

Není možné, aby vám menstruační kalíšek vypadl. Muselo by se to stát jedině v případě toho, že byste si vybrala špatný kalíšek. Byla byste např. starší žena po porodu s volnými svaly pánevního dna a koupila si ten nejmenší kalíšek velikosti S. Pokud by se něco takového stalo, tak by vám vypadl rovnou. Ale je to opravdu neobvyklé.

Kalíšek jinak nemá kudy vypadnout nebo zapadnout dovnitř. Svaly jej drží a poté, co se otevře v pochvě, tak je tam napevno zaveden. Dovnitř zapadnout nemůže už vůbec. Průměrná velikost pochvy je 7 cm, kalíšek má kolem např. 5 cm, čili nemá kam moc padat. Pochva je ukončená děložním čípkem, přes kterou se nedostane dál.

8. Obava: Mohu kalíšek používat při souloži nebo rovnou jako antikoncepci?

Ne a ne.

IMG_6259

Nabídka českých menstruačních kalíšků Yuuki

kup14 kup11kup12kup a2kup akup15kup13kup a1

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 05. 09. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář