Věděli jste, že některé naše značky odebírají fair trade suroviny?

stažený soubor

 

Fair trade vznikl z jediné myšlenky. Chtěl podpořit spravedlivý obchod. Chtěl, aby pěstitelé, kteří za surovinami stojí, dostali férově zaplaceno za svou práci. Chtěl, aby měli důstojné podmínky, aby jejich děti mohly chodit do školy a mohli pěstovat suroviny s ohledem na životní prostředí. Myšlenka Fair trade se může zdát někomu jako běžná, myslí si, je to snad normální, že dostanou zaplaceno za svou práci. Mnohdy však pěstitelé pracují v těžkých podmínkách a obchodníci se snaží snížit cenu jejich práce a zboží na minimum. Realita je jiná. V čem všem fair trade pomáhá?

Jak celá myšlenka fair trade vznikla? 

Celá idea fair trade obchodu a solidarity s obyvateli třetího světa se datuje do konce čtyřicátých let v USA. Právě tam se 2 protestantské organizace (Ten Thousand Villages a SERRV) pustily do pomoci rozvojovým zemím. O deset let později začaly první snahy i v Evropě. Jako první zmínka o produktech se pak datuje do roku 1959, kdy byla v Nizozemsku založena organizace SOS, která prodávala produkty z rozvojových zemí. Jejich heslem se stalo: „Trade, not aid“ („Obchod, ne pomoc“). Poté se dále rozvíjely myšlenky, jak pomoci, až do dnešní podoby.

85d64244bdd32a19e9b9ffcaec7bdfc8Zásady fair trade:

  • Férová cena – pěstitelé a řemeslníci mají jistotu, že za své produkty dostanou spravedlivou výkupní cenu, díky které mohou uživit svou rodinu. Cena by měla odpovídat nákladům na pěstování či výrobu.
  • Sociální příspěvky – certifikovaná fairtradová družstva dostávají příspěvky, které mohou dále investovat do rozvoje infrastruktury, zdravotní péče, do rozvoje vzdělanosti, zlepšování produkce.
  • Ochrana přírody – pěstitelé, kteří jsou pod fair trade, se snaží o dlouhodobou udržitelnost produkce, nepoužívají agrochemikálii preventivně, ale pouze v případě nutnosti.
  • Dlouhodobé obchodní vztahy – díky tomu, že jsou ceny jasně stanovené a pěstitel ví, kolik peněz dostane a kdy je dostane, může lépe plánovat nejen rozvoj, ale i budoucnost své rodiny a svého živobytí.
  • Důstojné pracovní podmínky – zaměstnanci fairtradových podniků musí mít řádnou pracovní smlouvu a stanovenou pracovní dobu, bezpečné pracovní podmínky, alespoň minimální mzdu, zajištěné dodržování pracovních práv.
  • Rovnoprávnost můžu a žen – mají stejný, rovnocenný hlas, fair trade posiluje postavení žen ve společnosti a jejich nezávislost. Fairtradové podniky navíc podporují demokracii, všichni  mají právo na svůj názor, mohou kandidovat nebo vykonávat vedoucí funkce.
  • Zákaz dětské, nucené a otrocké práce – děti mají chodit do školy a ne od mala vykonávat těžkou fyzickou práci, proto je v systému fair trade zakázaná dětská práce.

 

our-ingredients,661,image1,en1397730328,L960
Ochrana přírody – pěstitelé, kteří jsou pod fair trade, se snaží o dlouhodobou udržitelnost produkce, nepoužívají agrochemikálii preventivně, ale pouze v případě nutnosti.

 Fair trade v číslech

WFTO-Label-klein

Sdružuje 2,5 milionu fairtradových řemeslníků a pěstitelů.

Na prvním místě se prodalo 173 tun fairtradové kávy v České republice v roce 2015, na druhém místě kakaa a pak třtinový cukr.

1728 měst po celém svět podporuje fair trade. V České republice máme 10 faitradových měst.

home,591,image6,en1402913849,L1280

Pravidla udělení certifikátu

  • Certifikát Fair trade uděluje firma FLO-CERT, která sídlí v Německu. Jako zprostředkovatel, který vám pomůže při vyřizování certifikátu je v České republice zprostředkovatel pro ČR Fairtrade Česko a Slovensko.
  • Certifikát může získat přímý dovozce od producentů zapojených do Fair trade, zpracovatel, který nakupuje produkty od dovozce s certifikátem Fair trade a poté je dále zpracovává nebo malý podnik, které produkt zpracovávají a prodávají ho pod vlastní značkou.
  • Žadatel musí splňovat všechny standardy Fair trade podle typu pro dovozce, zpracovatele nebo malé podniky. Poté projde vstupním auditem FLO-CERT a může získat certifikát, který se však musí pravidelně obnovovat.
  • Cena za kontrolu a audit je pro malé podniky od 250 Eur/rok až po velké podniky, kde se pohybuje až po 2800 Euro. Jelikož to není levná záležitost, mnohé firmy splňují zásady fair trade a s myšlenkou souzní, ale certifikát si dovolit nemohou. Jsou to většinou malí výrobci, pro které je to nákladné. Nebo mají jen některé suroviny fair trade a některé ne a proto již nesplňují podmínky pro udělení certifikátu.

Proto je potřeba se ohlížet i na to, jaká je filosofie výrobců, které podmínky splňují, jaké jsou jejich zásady, myšlenky. Mnohdy, jak jsem psala výše, by podmínky splňovaly více jak na 100%, ale je to pro ně nákladné, aby certifikátu dosáhly.

Kdo podporuje z našich výrobců fair trade výrobky a používá fair trade suroviny?

 

Photo couronne coupée
Parfémy Aimée de Mars jsou vyráběny šetrně v souladu se zásadami aromaterapie a olfactotherapie (používá vůně a vibrace esenciálních olejů k vyvolání vědomé i nevědomé vzpomínky, což pomáhá k odhalení a vyřešení trápení).

 

Parfémy Aimée de Mars jsou vyráběny ve Francii, ale suroviny k výrobě parfémů (růže, ylang ylang, santalové dřevo…) pečlivě vybírají z celého světa. Hledají suroviny nejvyšší kvality, které jsou šetrně zpracované a neztrácejí tak cenné látky. Jejich heslem je hlavně zpracování v souladu s přírodou i lidskými vztahy. Proto uznávají a jsou zastánci Fair Trade. Chtějí, aby lidé dostali férově zaplaceno za svou práci.

hurraw_group
Organické, veganské, raw balzámky na rty od Hurraw.

 

Hurraw_logo_urlSuroviny použité při výrobě balzámů na rty Hurraw! jsou nejvyšší kvality, ekologicky zpracované a navíc jsou fair trade. Základem všech balzámů na rty je kakaové máslo, směs olejů (ricinový, kokosový, mandlový atd.), kandalilový vosk, vitamín E a přírodní výtažky surovin dle vůně balzámu (např. vanilkové tobolky či mandlový olej). Nenajdete v nich zbytečná barviva ani parfemace. Jsou 100% přírodní, organické, veganské a raw.

IMG_2805
Chocolaterie Willy a Pauli mají v nabídce pouze čokolády přímo z fairtrade BIO kakaových bobů z Guatemaly (odrůda Trinitario)/Tanzanie, kde se nachází jedny z nejkvalitnějších bobů.

 

Logo Chocolaterie Willy a Pauli mají v nabídce pouze čokolády přímo z fairtrade BIO kakaových bobů z Guatemaly (odrůda Trinitario)/ nově z Tanzanie, kde se nachází jedny z nejkvalitnějších bobů.

_mg_6701_1
Výrobkyně slovenské přírodní značky kosmetiky Mylo paní Barborka.

logo mylo

 

Barborka z přírodní značky kosmetiky Mylo používá ve svých výrobcích fair trade arganový a mandlový olej. Postupně chce rozšiřovat podíl fair trade surovin ve výrobcích, protože se jí myšlenka velmi líbí. Barborka si sama některé bylinky pěstuje na zahrádce a dává je pak do produktů. Jejím heslem je mít co nejkvalitnější suroviny a složení výrobků, které neustále vylepšuje.

img-6479
Lucka a Lucka z přírodní značky kosmetiky Dulcia s dcerami.

 

LOGOSlovenská přírodní značka kosmetiky Dulcia používá ve svých výrobcích fair trade včelí vosk, bambucké máslo a kakaové máslo. Postupně by chtěli zvyšovat portfolio surovin fair trade, protože se jim myšlenka líbí. Sami jako výrobci ručně vyráběné kosmetiky vědí, že to není lehké.

215

 

Ecoegg LogoEcoegg je značka ekologické drogérie do domácnosti. Některé suroviny se snaží používat fair trade. Sami podporují charitativní projekty Water for Kids (voda pro děti). Poskytují bezpečnou pitnou vodu pro vícero komunit po celé Africe. Spolu s domorodci staví bezpečné, spolehlivé a důvěryhodné zdroje pitné vody pro vesnice, které vodu zoufale potřebují. Dalším projektem, do kterého se zapojili, je Ripple Africa. V roce 2010 organizace Ripple Africa spustila projekt na ochranu lesů, který chrání přibližně 150 tisíc kilometrů čtverečních lesů v oblasti Malawi. Tím umožňuje komunita přežít lidem závislým na tom, co si vyprodukována. Kromě toho se Ripple Africa spolu s místními komunitami zasloužili o vysazení více než 4 milionů stromů a vybudovali více než 100 komunitních školek stromů.

soaphoria0

organicke-bambucke-maslo-fair-trade-kvality-a
Bambucké máslo nerafinované 100% kvalita A, Fair Trade Soaphoria.

 

 

 

 


Slovenská značka kosmetiky Soaphoria
je také zastáncem fair trade surovin. Proto se je snaží u většiny výrobků používat. Na trh uvedla např. Bambucké máslo nerafinované 100% kvalita fair trade.

oshadhi014
Jedny z nejkvalitnějších éterických olejů Oshadhi.

 

logo-oshadhi-horizontal_044b021aa65e64ea53a44e2b8e6b30ffOshadhi sice nemá certifikáty fair trade, ale myšlenka se jim velmi líbí. Oshadhi nabízí ty nejkvalitnější éterické oleje. Dbá na čistý původ surovin, ze kterých oleje vyrábí. Díky tomu, že je v osobním kontaktu s pěstiteli – má tu nejvyšší kontrolu. Pěstitele pečlivě vybírá, aby byli ekologičtí a dodržovali tradiční postupy pěstování rostlin bez použití chemických přípravků. Jelikož si toho, co nám příroda dává, váží, podporují farmáře v šetrném zacházení s přírodními zdroji, aby nebyly zničeny a zachovány dalším generacím. 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 17. 02. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář