VI. Rozhovor se zakladatelkou menstruačních kalíšků Yuuki paní Zuzanou Poláčkovou

Českou značku menstruačních kalíšků Yuuki založila již v roce 2007. Co ji k tomu inspirovalo? Zeptali jsme se za vás na největší obavy, se kterými se dívky a ženy setkávají při výběru kalíšku. Jak si vybrat z praxe nejlépe vhodnou velikost pro mne? Jak zjistím, že ho mám správě zavedený? Co dělat, když kalíšek nejde vyndat nebo když protéká? Koukli jsme se na zoubek všem důležitým a praktickým věcem, které je potřeba před prvním použitím kalíšku znát. Poradíme vám, co s tím. Pojďme na to.

1.Jak vás napadlo vyrábět menstruační kalíšky Yuuki? Co vás k tomu nápadu vedlo?

Výrobou menstruačních kalíšků Yuuki jsme se začali zabývat v roce 2007. Rok předtím jsem se vrátila po 6 letech z Mexika, kde jsem pracovala jako instruktorka potápění. Už tam jsem přemýšlela, zda existuje nějaký produkt, který by zjednodušil nebo trochu zpříjemnil dny s menstruací. Druhým velmi zásadním impulsem pro mne bylo vidět odpadky z „našich dnů“ povalovat se na pláži. Když mi v roce 2006 kamarádka řekla o kalíšku, tak už nebylo co řešit.

IMG_20161010_173554
Zakladatelka menstruačních kalíšků Yuuki paní Zuzana Poláčková

2. Jak jsou na tom české ženy, používají rády menstruační kalíšky nebo dávají přednost klasice? Používáme např. oproti zahraničí kalíšky více nebo méně?

V dnešní době je v celém „západním“ světě menstruační kalíšek zcela běžnou hygienickou pomůckou. České ženy si pomalu také k němu nacházejí cestu. Je to tak ale vždy, když se objeví nějaký nový produkt, který tu dosud nebyl. Chce to nějaký čas, než se více zviditelní a přijde do podvědomí.

3. Co nejčastěji řeší ženy za obavy při koupi menstruačního kalíšku Yuuki?

Nejčastěji asi řeší velikost. Přijde jim moc velký a mají obavy, že se nebudou cítit pohodlně a že je menstruační kalíšek bude tlačit. To je pak nejčastější reakce v našich recenzích, že jsou velmi překvapené, jak je kalíšek pohodný. Říkají nám pak, že o něm vůbec neví a zapomínají, že ho mají i zavedený. Tak asi nejtěžší pro ženu je překonat tyto zbytečné obavy a možná předsudky, které v sobě máme.

 4. Máte nějaké osobní tipy a rady z praxe ke správnému zavedení či vyndání kalíšku?

Pravidlo číslo jedna a je to opravdu to nejzákladnější – musím být uvolněná. Je těžké vložit něco do stažených svalů. Proto je třeba mít stále na mysli, že relax a pohoda je na prvním místě. Pokud je dodrženo toto pravidlo, tak není třeba ostatních. Kalíšek si po zavedení už najde to správné místo sám.

IMG_20170625_174233
Věděli jste, že průměrná žena spotřebuje za svůj život 600 kg nerecyklovatelného odpadu?

5. Co dělat, když menstruační kalíšek nejde vyndat? Je potřeba se toho obávat? Stává se to často?

To se stává opravdu výjimečně, pravděpodobně se nepodařilo odstranit podtlak, který zajišťuje utěsnění kalíšku. Nejdřív je nutné se co nejvíc uvolnit, povolit poševní svaly (opět pravidlo číslo jedna). To je opravdu základ. Jestli to nepomůže, je dobré podřepnout nebo se předklonit pro zajištění dosažitelnosti kalíšku. Pokud se nepodaří vyndat kalíšek bez toho, aby se rozlil, navrhuji skočit do sprchy, zmáčknout stěnu kalíšku a vyjmout. Není nutné mít obavy, jde o ojedinělou situaci a je to jen otázka cviku. Také je dobré procvičovat Kegelovy cviky. Ze své zkušenosti vím, že je možné kalíšek vyndat i jen použitím vnitřních poševních svalů.

6. Co byste poradila ženám, které váhají s velikostí vhodného kalíšku pro ně? Jaká je nejověřenější poučka, která platí 100%?

Tak zde opravu žádná poučka na 100% není. Každá z nás je opravdu originál a naše poučky jsou pouze orientační. Skutečně nemusí platit, že každá žena po porodu bude potřebovat velký kalíšek a naopak, že každá žena před porodem použije pouze malý. Zde záleží i na výšce postavy, poloze čípku, sexuální aktivnosti….. a tak dále. Proto také nabízíme MIX kalíšků, kde si žena mnohokrát vezme obě velikosti najednou. Může tak používat velký kalíšek při prvních dnech, kdy bývá menstruace silnější a menší kalíšek v pozdější době cyklu.

DSC_0388
Pokud si vybíráte svůj první menstruační kalíšek, můžete si velikost určit podle tamponu, které používáte. Pokud žádný nepoužíváte, můžete si na zkoušku tampon koupit. Velikost tamponu mini, normál, maxi je pak podobná správné velikosti kalíšku S,M,L. Jak vidíte na fotografii, kalíšek není o nic větší než běžný tampon

7. Co dělat, když se kalíšek při zavedení špatně otevře?

Ano, zde je nutné trochu praxe. Nevkládejte kalíšek přímo vzhůru, pochva směřuje ke konečníku, kalíšek tedy naklánějte tímto směrem. Pro kontrolu, jestli je utěsněný, uchopte stopku a zkuste jím pootočit a případně přejet prstem po hraně, abyste se ujistila, že je v oválném tvaru.

Pokud jde kalíškem otočit, tak k utěsnění nedošlo. Zkuste s ním opatrně pohnout nahoru a dolů. Mělo by se tam dostat trochu vzduchu, který pomůže kalíšek utěsnit.

8. Pokud se mi stalo, že menstruační kalíšek protekl, co to znamená? Jak tomu mohu zabránit?

Zde může být několik důvodů. Pokud menstruační kalíšek do té doby fungoval v pořádku, tak nebyl například vyprázdněn včas. Pokud je to nový kalíšek a protéká stále, tak může být důvod špatně zvolená velikost nebo tvar. V případě, že kalíšek protéká ojediněle, je možné, že nebyl zaveden správně a kalíšek dostatečně nepřilnul k poševním stěnám. Určitě vždy doporučuji překontrolovat zavedení kalíšku a dát tomu více pokusů. Určitě bych neradila hned nákup nového nebo jiného typu. Zkuste nejprve zjistit příčinu a odpovědět si na tyto otázky.

IMG_6254
Menstruační kalíšky jsou ekologickou alternací běžných vložek

9. Jak dlouho mi vydrží kalíšek Yuuki, když se o něj budu starat?

Menstruační kalíšky Yuuki jsou vyrobené z lékařského silikonu, který má životnost 5 – 15 let, záleží tedy na manipulaci, a jak se o kalíšek budete starat. Důležité je před každou menstruací kalíšek vyvařit. Kalíšek Yuuki je ze stejného silikonu, který se implantuje do lidského těla během různých operací. Některé společnosti doporučují výměnu jednou za rok, ale jestli dodržujete instrukce k zacházení, není to nutné.

10. Chystáte nějaké novinky v Yuuki?

Momentálně na novém produktu nepracujeme. Na začátku letošního roku jsme přišli s originální vícebarevnou variantou kalíšku Rainbow. Tyto barevné kalíšky jsou jediné svého druhu na trhu. Pracovali jsme na nich téměř rok a protože jsme se nebyli v týmu schopni dohodnout zda mixovaný Jolly nebo pruhovaný Line, tak jsme uvedli rovnou oba. Také jsme tento měsíc spustili nový web, který, jak doufáme, je mnohem přehlednější a je možné na něm najít mnoho zajímavých informací.

IMG_6259
Menstruační kalíšek Yuuki se nám líbí i cenovou dostupností. Můžete ho koupit za 290 Kč, čímž se řadí mezi velmi cenově dostupné pro každou ženu
Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 12. 09. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář