Víte, že tvrdá voda ničí vaše prádlo i pračku? Udělejte si test vody jako my.

Ačkoliv v mém bytě už nějaký ten pátek přebývám, přiznám se, že mě až teď napadlo zkontrolovat tvrdost vody, která nám teče z kohoutku. Hlavním důvodem bylo, že mi prádlo po vyprání nepřišlo dostatečně čisté, a bílé oblečení mi hodně zašedlo. Dozvěděla jsem se, že možnou příčinou je tvrdá voda, tak jsem se rozhodla pro jednoduchý test.

Tvrdost vody způsobuje nadbytečné množství hořčíku a vápníku, ale i železa a hliníku. Tyto kovy mají za následek mimo jiné tvorbu vodního kamene, ať už na vodovodních bateriích, v pračce či na topné technice. Navíc se při praní sráží s účinnými látkami pracích prostředků a usazují v textilu.

Že máte doma tvrdou vodu, poznáte nejen podle vodního kamene, ale právě i podle nedokonale vypraného prádla. A jak tedy změřit tvrdost vody? Jednoduše. Stačí použít pásek na určení tvrdosti vody od české značky Tierra Verde. Pořídíte ho u nás za 30 Kč.

Pásek stačí ponořit na 2 až 3 sekundy do vody

Použití je opravdu snadné. Stačí, když pásek namočíte na 2 až 3 sekundy do vody. Vodu poté z pásku setřesete a do minuty máte výsledek. Já jsem raději vodu z papírku i otřela hadříkem. Někde jsem totiž vyčetla, že i po setřesení mohou nějaké kapky na pásku zůstat a dlouhé působení vody na papírek, může zkreslovat výsledky.

Na pásku najdete 5 modrých čtverečků. Tvrdost vody zjistíte podle toho, kolik se vám jich po namočení přebarví na růžovo.

Vyšly mi 2 růžové čtverečky, což značí středně tvrdou vodu.

Mně vyšly 2 růžové čtverečky. Naše voda u nás doma v Praze na Stodůlkách je tedy středně tvrdá. Co to znamená? Na zadní straně obalu od testovacího pásku se píše, že bych měla přidávat 1 polévkovou lžíci přírodního změkčovače. Změkčovač vody ušetří náklady, jelikož s ním není nutné používat takové množství pracího prostředku, jaké při praní ve středně tvrdé a tvrdé vodě bez změkčovače. Se změkčovačem se navíc v prádle již neusazují sraženiny, které mají za následek šednutí prádla.

Jaké množství změkčovače používat se dozvíte na etiketách pásku i na pracích prostředcích.

Po tomto testu si tedy pořídím přírodní změkčovač vody taktéž od Tierra Verde. Moje kolegyně, zkušená hospodyňka Ivanka si ho moc pochvaluje. Prý to opravdu ušetří množství pracího prostředku a prádlo je poté zářivější. Pokud jste také příznivci ekologického praní, podívejte se na etiketu vašeho pracího prostředku. Je tam uvedeno, zda-li a případně v jakém množství je nutné použít při praní i změkčovač.

Nezapomeňte, že až do 16.10. platí na ekodrogerii Tierra Verde 15% sleva

Přečtěte si také, jak se dokonale zbavit skvrn s přírodními pracími prostředky
Autorem příspěvku je null
Publikováno 15. 09. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář