Je vůbec možné, aby byly balíčky z e-shopu zero waste nebo jsme všichni jen obyčejní plasťáci?

V poslední době to pociťujeme na vlastní kůži. S přibývající medializací problému s plasty se zvyšují požadavky i na balení balíčků z e-shopů. Nespokojíte se jen tak s něčím a my jsme za to rádi. Sami se snažíme už dlouhou dobu o ekologické minimalistické balení balíčků. Někdy to ale není možné a ve svém balíčků můžete najít dokonce plast. Ano, je to tak. (V poslední době to zní jako sprosté slovo. Jako jeden ze zakázaných termínů.) Je nám to líto, ale není z naší produkce, ale od našich dodavatelů produktů, jen jsme ho poslali dál. Je vůbec možné mít zero waste balení balíčků z e-shopu? Jak minimalizovat odpad v balení, když zároveň chcete, aby produkty nelítaly v balíku a byly tam upevněné. Když potřebujete, aby skleněné nádoby nebyly poškrábané a aby nepraskly. Jsme snad kouzelníci?

Před časem jsme sdíleli na sociálních sítích tenhle status níže, který jsem napsala na základě poslední negativní reakce od naší zákaznice. Vyčetla nám, že tam měla produkt zabalený v plastové bublinové fólii a napsala nám několik nepříjemných e-mailů. Vždycky, když mám pocit, že nám někdo křivdí a my to vlastně myslíme dobře, tak bych to nejraději vykřičela do světa, abyste i vy ostatní věděli, jak to je a že třeba došlo jen k nedorozumění. Nebo špatné informovanosti jedné ze stran. A že jsme vlastně jen lidé a vždycky se dá se vším něco dělat. Nikdo z nás není dokonalí. My jsme to ale nemysleli zle, jen jsme použili plastovou výplň, která k nám přišla od dodavatele produktů. Co jsme měli dělat? Ani celé vysvětlení paní neuklidnilo a psala nám, že jsme jen přesunuli svůj nepořádek k ní a ona s plastem nechce mít nic společného. Někdy ať děláte co děláte, prostě budete za špatného vy. Status zněl:

Zero waste balení balíčků NuSpring

No to snad ne, jak si to jako představujete… To myslíte vážně? Jste vůbec eko obchod? Jsem tedy naprosto zklamaná!

Ano, i takovéto reakce někdy mohou přijít. Dáváte nám to pěkně „sežrat“ a nic nám nedarujete, my jsme ale rády, že se ozýváte. Budeme muset udělat nějaký online eko dopis k objednávkám, aby to bylo jasné. Nejsme žádní pozéři, kteří si hrají na eko obchod a pak vám dají do objednávky plastovou výplň, která vás pomalu zavalí, když otevřete balík. Snažíme se balit ekologicky – máme nastavené papírové krabice o různých rozměrech, když je to nějaká drobnost, zabalíme ji do obálky. Používáme papírovou lepenku s přírodním lepidlem z kaučuku a papírovou střiž jako výplň do balíků, která zbude při výrobě krabic a jinak by se vyhodila… Ale…. Ano, je tu to prokleté ale :-).

Snažíme se maximálně využít i obalový materiál, ve kterém nám naši výrobci a dodavatelé posílají zásilky. Použijeme všechny krabice, ve kterých nám posílají výrobci produkty. Zabalíme do nich znovu vaši objednávku nebo je nařežeme jako zarážky do krabic, aby tam zboží neběhalo, kam se mu zlíbí. Jako výplň pak použijeme, co máme od našich výrobců. Čili klidně i plasty. Zdá se vám to šílené? A není šílenější bublinovou fólii po 1 cestě od výrobce hned vyhodit místo toho, abychom ji znovu použili a poslali dál? Darovali ji druhý život? Je to šílené? A nebylo by mnohem horší, kdybychom si hráli před vámi na eko obchod, pak to zabalili do papíru a plastovou výplň hned vyhodili do nejbližšího koše, který bychom měli po cestě? Lhali bychom si pak do kapsy. A to nechceme. Snažíme se maximálně využít, co máme k dipozici, aby nic nezůstalo nevyužité a my jsme to vyhazovali. Jestli je to špatné, tak se omlouváme. Ale snažíme se to dělat rozumem a ten nám říká, že takhle je to nejekologičtější cesta. Maximálně využít to, co máme k dispozici a zbytečně nekupovat nové. Nemyslíte?

Ekologické balení balíčků z eshopu NuSpring

Jak se snažíme v duchu ekologie balit naše balíčky NuSpring?

Teď přijde trocha historie. Když jsme začínali, vytvořili jsme nákladné vytuněné krabičky s logem NuSpring. V něm byl elegantní papír, kterým jsme vyplnili mezery a pěkně obsah uzavřely. V té době jsme ještě používali jako všichni ostatní plastovou lepenku. Nebudeme nyní lhát a říkat, že jsme byly vždycky na správné cestě a dělali jsme vše správně. To bychom nebyli fér a vy, kteří u nás nakupujete už dlouho stejně víte, jak to bylo. S přibývající dobou jsme začali balit do různých formátů krabic podle velikosti obsahu balíčku, abychom nedávali produkty do zbytečně velké krabice. Začali nám ale časem chodit stížnosti, že nemáme produkty upevněné pořádně a musí tam být něco pevného, co je zarazí a upevní v krabici, protože lítají v balíku sem a tam. Měli jsme pár reklamací na poničené obaly, které cestu se šílenými přepravními společnostmi jen těžko přežily bez újmy. A tak jsme začali řešit, co s tím. Prošli jsme dlouhou érou zkoušení. Testovali jsme i bublinové plastové fólie, které ať chcete nebo ne, ochrání produkty co nejlépe. Myslíme tím hlavně skleněné lahvičky, které se velmi snadno rozbijí.

Zero waste balení balíčků NuSpring

Styděli jsme se za to, ale potřebovali jsme, aby produkty dorazily v pořádku

Nebyla to ideální volba. Pro záchranu před rozbitím během dobrodružné cesty s přepravci ano, ale naše ekologické srdce plakalo. Už od nepaměti jsme sami zanícené do třídění a minimalizace odpadu a tahle varianta se nám vůbec nelíbila. Museli jsme se rozhodnout mezi tím, jestli riskovat zničení produktů a zvýšený počet reklamací nebo zůstat hezky v pohodlí plastových bublin, které poskytovaly bezpečí. Nakonec jsme tu cestu do neznáma udělali. Rozhlíželi jsme se po možnostech, jaké obaly jsou aktuálně na trhu k prodeji. A rozhodli se pro papírovou lepenku s lepidlem z kaučuku (přírodní surovina), která by měla být v přírodě rozložitelná a neměla by zatěžovat přírodu jako plastová lepenka. Upozorňujeme, že je ale mnohem dražší než její plastová varianta. Není to fér a vy jako zákazníci to nevidíte, ale tenhle ekologický obalový materiál není vůbec levná sranda. Místo bublinové fólie jsme pak našli kartonovou střiž, která zbyde při výrobě krabic a je to odpad, který by se jinak vyhodil. To se nám líbilo. Jenže časem jsme začali řešit to, že je velmi tvrdá. Když ji potřebujete zmenšit (dodává se na paletách), tak ji musíte nařezat a jde to velmi ztuha a bolí z toho ruce. Navíc když je nařezaná na menší části, tak strašně práší, takže produkty, které ležely v okolí střiže, byly permanentně zaprášené. A my jsme řešili znovu, co s tím.

Zero waste balení balíčků NuSpring

Velmi se nám líbila papírová střiž, ale ta je nehorázně drahá 1 kg stojí dvakrát více než kartonová střiž. A představte si, že toho potřebujete opravdu hodně. Navíc to také práší a nikdo nechce vyndavat zaprášené produkty z balíčku, který mu právě přišel. Ten samý problém je i u dřevité střiže, kterou mnoho našich konkurenčních obchodů používat. Roztrhl se s ní pytel a jeden kopíruje od druhého. To jste si možná už všimli. Jenže také práší, všechno, co z ní vyndáte, je zaprášené a to nám nepřijde moc praktické. Další možností byly Skopak chipsy, které jsou novinkou na trhu, jenže i když jsou z přírodního materiálu (z brambor, kukuřice a obilí) vypadají jako plastové a to by zase většina z vás řešila, co to máme za výplň a kam ji máte vyhodit. Že to vypadá jako plast a co to vůbec je. Navíc nám připadá, že by z toho bylo hodně nepořádku. Dorazila by vám krabička s produkty, které jsou zasypané bublinami a teď to musíte přesypávat, což se většině nechce.

Lámeme si hlavu, co s tím

Jak vidíte, o balení vašich balíčků přemýšlíme a stále si lámeme hlavu, co s tím. Zkoušeli jsme i zavolat do vydavatelství novin, kaváren, trafik, jestli by nám neposlali staré neprodané tisky novin na balení zásilek. Ale staré noviny se sváží a mají své firmy, které to dále zpracovávají. Prakticky se s námi nikdo nechtěl bavit. A tak jsme hledali další varianty. Mezi tím se do České republiky dostal konečně materiál Geami WrapPak EX, který jsem objevila už před 2 lety v zahraničí, ale nikdo ho sem ještě nedovážel. Je to takový papírový wrap, který se roztáhne a balí se do něj produkty. Měl by je pěkně ochránit. A tak jsme neváhali a jednu roli objednali na testování. Nyní tedy aktuálně kombinujeme a testujeme kartonovou střiž, wrap, vlnitou lepenku a takový zmačkaný papír, který pěkně vyplní místo v krabičce. Po delším testování dáme vědět, který materiál vyhrál, ale vypadá to, že asi budeme kombinovat více variant. Protože podle rozměru krabičky se vám hodí jiný typ výplně. Někde potřebujete jen něco, co tam lehce upevní produkty, jindy máte velkou krabici plnou ekodrogerie a musíte ji vyplnit a zabezpečit produkty a to jde s vlnitou lepenkou jen těžko.

Zero waste balení balíčků NuSpring

Jak balíme balíčky v NuSpring?

  • používáme jen papírovou lepenku s přírodním lepidlem z kaučuku

  • používáme optimálně velké krabičky

  • jako výplň využíváme kartonovou střiž, nyní testujeme wrap, vlnitou lepenku a zmačkaný papír

  • využíváme krabice a výplň od dodavatelů a posíláme je dál, abychom je na maximum využili

  • používáme výplně a krabičky od vás, které nám nosíte a posíláme je dál, abychom je na maximum využili

  • nekupujeme plastové obaly, plastovou lepenku, ani bubliny na balení

Zero waste balení balíčků NuSpring

Můžete nám krabičky i výplňový materiál vozit

Je to asi 2 roky, možná déle, kdy jsme poprvé upozorňovali na sociálních sítích na to, že nám můžete nosit prázdné krabičky nebo výplňový materiál na balení balíčků. Zatím to bylo jen pár z vás, kteří nám něco přinesli, ale musím říci, že máme velkou radost. Jedna paní nám pravidelně nosí papírové tašky z e-shopu Rohlík.cz, kde nakupuje její kolega do práce na kvanta. A jí bylo líto se dívat na to, jak se papírové tašky vyhazují hned po 1 použití. S tím nám vždycky přinese i balík přečtených novin. Jsou to neuvěřitelné příběhy. Pamatuji si jednu paní, která přijela vlakem z Kralup nad Vltavou a přivezla nám ověšená taškami výplňový materiál, který použila při stěhování a bylo jí líto ho po 1.použití vyhodit. Vím, že to zní přehnaně, ale měla jsem slzu na krajíčku. Nedokázala jsem pochopit, že někomu stojíme za to, aby jel takovou dálku a v rukách se táhl s prázdnými krabičkami, novinami nebo papírovou střiží. Pro mne je každý jednotlivý příběh velmi silný a inspirující. Tím, že vám na tom záleží a záleží vám nejen na to, aby s věci hned nevyhazovaly, ale asi i na nás, tak nás to neuvěřitelně nabíjí. Nevím, jak dostatečně poděkovat. Kdybych mohla, všem bych vám dala kupu dárků a pozvala vás na kafe. Protože z toho mám radost.

Zero waste balení balíčků NuSpring

To je k cestě za naším ekologickým balením asi všechno. Mohla bych se rozepsat ještě více, ale to už by nikdo číst nechtěl. Abych to celé shrnula. Rozhodně nekupujeme plast, snažíme se používat ekologičtější varianty a to papírovou lepenku, kartonovou střiž jako výplň do balíků, balit do úměrně velké krabičky, všechny obaly a krabičky od výrobců dále používáme a balíme do nich pro vás vaše balíčky. Vy nám nosíte výplně a prázdné krabičky, do kterých znovu balíme a posíláme je dál. To je podle mne asi jediná možnost, jak se pokusit o zero waste balení. Naše spokojenost by byla úplná, kdybychom nemuseli nic kupovat a využívali jen obaly, které k nám přijdou nebo nám je přinesete. Pak by se to dalo podle nás nazvat, za zero waste balení. Protože nic nebylo použité jen jednou a zbytečně kupované.

Rádi bychom v následujících dnech udělali novinovou sbírku a krabičkovou sbírku pro všechny z vás. Budeme rádi, když nám je budete nosit na naše 2 pobočky. Plánujeme za to soutěž a spoustu věcí. Pokud budete mít jakékoliv tipy, jak vylepšit balení, aby bylo co nejvíce ekologické a šetrné k přírodě, budeme moc rády. Prosím, pište nám tipy dolů do komentářů. Moc děkujeme.

Zero waste balení balíčků NuSpring

Kam dovézt obalový materiál?

Co vozit?

  • Můžete vozit noviny, časopisy, krabičky, klidně i papírové tašky.

Kam to vozit?

  • NuSpring (Czech republic) s.r.o. kancelář,
    výdejní místo a showroom obchůdku NuSpringBelgická 610/27
    120 00 Praha 2Kontakt: tel.č.: +420 730 175 266, e-mail: info@nuspring.czJsme tu pro vás v hodinách:pondělí až pátek: od 16.00 hod do 19.00 hod.sobota a neděle: zavřeno
  • NuSpring – sklad e-shopu a výdejní místoDopraváků 749/3
    184 00 Praha – Dolní Chabrykontaktní osoba:
    František Vítků
    tel.č.: +420 734 750 003Jsme tu pro vás v hodinách:pondělí až pátek od 8.30 hod do 17.00 hod.

    sobota a neděle: zavřeno

Zero waste balení balíčků NuSpring

 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 01. 03. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář