Znáte zázrak jedlá soda? Pročistí odpady, zbaví zápachu!

Jedná soda je pro mnohé neznámá a místo v mnoha domácnostech si zatím nenašla. Možná jste o ní ani do teď neslyšeli. Když jsem si zjišťovala, na co všechno se dá jedná soda využít, řekla jsem si: „Waaau“. Chtěla bych, abyste si stejné „Waaau“ řekli i vy a našli nová využití pro jedlou sodu nebo se zamysleli nad tím, jestli ji nezařadit do své ekologické drogerie. Věděli jste, že umí vyčistit silně zašpiněné hrnky s usazeninami kávy nebo čaje? Když ji přidáte k pracímu prášku, umí jej projasnit.  Máte silně zašpiněné spáry v koupelně nebo v podlaze v domě? Trápí vás zapáchající koberec od vašich zvířecích miláčků? Trápí vás zápach z lahve na vodu? Kdo pomůže? Přeci jedlá soda!

Jedlá soda je multifunkčním pomocníkem do vaší eko domácnosti. Je známá též  jako soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Má skvělé účinky. Umí neutralizovat zápachy, skvěle rozpouští mastnotu a čistí povrchy. V potravinářství se používá jako přírodní kypřidlo do pečení. V přírodní kosmetice je velmi oblíbená právě pro neutralizaci pachů, ale i čisticí účinky. My se ale vrhneme na to, jak využít jedlou sodu v domácnosti.

Yellow&Blue Bika – jedlá soda, soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný

Jedlá soda bič na špínu, mastnotu a pachy

Jedlá soda vám bude skvělým společníkem v celé domácnosti. Je skvělá na čištění koupelny, kuchyně, podlah, ale i garáže. Co všechno umí?

  • V kuchyni: skvěle vyčistí dřez, nádobí – hrnce, pánve od mastnoty a nečistot, ale i hrnky od kávy nebo čaje, které jsou silně znečištěné a mají zaschlé skvrny, je vhodná na odstranění zápachu ze skleněných lahví na vodu, na skvrny a zápach v mikrovlnce, myčce na nádobí i troubě, na mastné fleky, pohlcuje pachy v lednici nebo v odpadkovém koši/popelnici, čistí odpad.
  • V koupelně: skvěle vyčistí umyvadlo, vanu, na závěsy u sprchového koutu, na špinavé spáry, na mastné fleky.
  • V domácnosti všeobecně: vyčistí stříbro např. stříbrné příbory, dětské hračky, mytí zašpiněných spár, na umělecká díla vašich dětí kreslených pastelkami na nábytek nebo zdi, pro jasnější a čistší prádlo nejen dospělých, ale i miminek, na praní látkových plenek, na odstranění zápachu z bot, a mastné fleky, na zápach z koberce od domácích mazlíčků nebo miminek, ale i hašení domácího požáru (soda pohlcuje kyslík, používá se do hasicích přístrojů).

Bika – jedlá soda, soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný

Jak použít jedlou sodu?

  • Nasypat trochu jedlé sody na houbičku nebo hadřík: na mytí dřezu, vany, umyvadla, mikrovlnky, hrnky, na zdi nebo nábytek od pastelek, na závěs u sprchového koutu, na mastné fleky, ale i dětské hračky.
  • 2 lžíce jedlé sody přidejte do dřezu s teplou vodou a troškou přírodního prostředku na nádobí: na mytí zaschlých hrnců, pánví nebo můžete připravit lázeň mastnému nádobí bez prostředku na nádobí ve stejném složení.
  • 1:3 teplé vody a jedlé sody připravte do dřezu a naložte do něj stříbrné nádobí, které bude čisté a rozzářené.
  • Nasypte trochu jedlé sody do trouby, poté ji postříkejte vodou a nechte přes noc působit. Následně můžete troubu vydrhnout a otřít.
  • 1/2 hrnku jedlé sody nasypte do kyblíku s teplou vodou a můžete vyrazit na čištění zašpiněných spár nebo na projasnění prádla pro nás dospělé, ale i miminka (pomáhá od silných skvrn).
  • 1/2 hrnku jedlé sody rozpusťte v 1/2 litru vody. Nechte v lázni odmočit látkové plenky, aby byly čistší.

Bika – jedlá soda, soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný

  • 4 lžíce jedlé sody smíchejte s 1/4 litrem teplé vody a vytvořte roztok na odstranění zápachu z bot.
  • Nasypte trošku jedlé sody do odpadkového koše/popelnice nebo do misky a vložte do lednice. Jedlá soda pohltí zápachy.
  • Nasypte jedlou sodu na koberec a poté vyluxujte. Zbavíte se tak zápachu z koberce i vysavače.
  • 1/2 hrnku jedlé sody nasypte do odpadu ve dřezu a zalijte jej horkou vodou. Vyčistíte tak odpad ve dřezu. Nebo můžete aplikovat 1 hrnek jedlé sody v kombinaci s 1 hrnkem octa a zalít směs horkou vodou.
  • Myčku vyčistíte od mastnoty, špíny a zápachu, když do ní dáte 1 hrnek jedlé sody a zapnete režim oplach.
  • Nasypte jedlou sodu do skleněné lahve na vodu a zalijte sodu vodou. Nechte chvíli působit nebo můžete nechat přes noc. Jedlá soda by měla odstranit zápach z lahve.

Bika – jedlá soda, soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 05. 10. 2018
* Povinné položky

Zanechte komentář