Zpověď: Jak jsem začala používat látkové vložky

Moje kolegyňka Ivanka používala látkové vložky ještě v době, kdy nebyl NuSpring. Sama s nimi měla dlouholetou zkušenost a dlouho mne lákala, abych je začala používat také. Musím říci, že marně. Nějaký ten rok jsem odolávala. Připadalo mi to „nechutné“ mít u sebe špinavé látkové vložky a nosit je celý den sem a tam. Vůbec jsem si to nedokázala představit a neexistovalo nic, co by mne přesvědčilo, abych je používala. Chápu, že z ekologického hlediska bych měla používat látkové vložky, ale necítila jsem se na to.

Až holky objevily naší novou značku látkových vložek LalaH od české švadlenky Laury. Když jsem viděla ty krásné severské vzory, hned mne zaujaly a začala jsem o nich přemýšlet. Asi kdyby nebylo pěkných vzorů a kvalitní bio bavlny, ze které je šije, nešla bych do toho.

Látkové vložky

První nákup látkových vložek

Značka LalaH byla jasná, vzory také, jen jsem tápala nad počtem kusů. Samozřejmě vám jedna látková vložka noční či denní vám stačit nebude. Je potřeba si nakoupit větší množství látkových vložek do balíčku a mít pocit jistoty. Pokud se vám během dne zašpiní, musíte mít možnost si ji vyměnit. Každý máme menstruaci jinak silnou a je potřeba vycházet z vašich vlastních potřeb. Já osobně jsem si pořídila 4 noční látkové vložky, 5 denních vložek a 4 intimní vložky. Jsem zvyklá, že si je v průběhu menstruace přeperu. Pokud byste si chtěli sbírat látkové vložky celý týden a až potom je vyprat naráz, tak jich budete potřebovat samozřejmě více. Vycházejte vždy ze svých potřeb, své tělo a zvyky znáte přeci jen nejlépe.

První zkušenost s látkovou vložkou

Byla jsem zvědavá, jaké to bude. Měla jsem několik obav a asi největší byla, abych neprotekla. Bála jsem se, že někde budu a během dne se zašpiním. Další obavou bylo, jak je budu nosit u sebe. Pokud pracujete v kanceláři a máte možnost mít u sebe kosmetickou taštičku, tak máte pocit klidu a komfortu. Pokud chodíte do školy nebo máte schůzky po městě a často běháte mezi kancelářemi, tak je to samozřejmě náročnější.

S prvním vyzkoušením látkové vložky se ale všechny obavy rozplynuly. Když použijete látkovou vložku, máte pocit, jako byste si sedla do měkkých polštářů. Jsou měkké, příjemné. Žádné škrábání, nepříjemné pocity nebo nepřirozený pocit jako u klasických jednorázových vložek. Pokud jste zvyklá na konvenční jednorázové vložky, bude to pro vás úplná změna. Za rok používání se mi nestalo, že bych protekla. Pokud mám první dny silnější menstruaci, vezmu si klidně noční látkovou vložku. Jsou pevnější a mnohem delší. Poskytují tak pocit bezpečí. Pokud mám slabší dny, vezmu si denní vložku. První dny čekání na menstruaci pak používám látkové intimní vložky.

Z vlastní zkušenosti tedy mohu poradit, nebojte se. Pokud si nejste jistá a obáváte se, že protečete, vezměte si k látkové vložce ještě tampon nebo menstruační kalíšek. Pokud se bojíte, jak látkové vložky budete prát, zkuste si koupit nejprve 2 a vyzkoušejte si to na vlastní kůži, jak se vám s nimi bude pracovat. Pokud se bojíte, jak vám to bude vyhovovat a jestli se s tím sžijete, opět doporučuji koupit si třeba 2 látkové vložky a jen si to vyzkoušet. Nebudete pak investovat stovky korun, ale nejprve si to ozkoušíte. Co se týká investice, nebojte se, je to jednorázová investice. Pokud se budete o látkové vložky starat, tak vám vydrží léta. Záleží pak na vás, jak se o ně budete starat nebo jestli si budete chtít časem dokupovat nové vzory.

Jak prát látkové vložky?

Osobně peru látkové vložky pravidelně. Za den si je odložím do kosmetické taštičky, večer je namočím do umyvadla a pak si je druhý den vyperu žlučovým mýdlem. Kolegyňka Ivanka, která si s látkovými vložkami hraje, pere je následovně:

1/ Nasbíráte si látkové vložky za celý týden menstruace. Můžete je odkládat např. do sáčku nebo nějakého košíku na prádlo.

2/ Namočíte látkové vložky do ledové vody do umyvadla a necháte je 2 hodiny odmočit.

3/ Látkové vložky promáchnete v ruce, vyměňte vodu a ještě je nechte hodinu odležet.

4/ Poté každou látkovou vložku přetřete žlučovým mýdlem a namočte na celou noc do ledové vody.

5/ Druhý den je dejte vyprat na 60 stupňů do pračky. Na praní použijte Prací gel z mýdlových ořechů nebo kterýkoliv jiný prací gel či prášek na praní, který máte doma. K tomu přidejte 2-3 lžíce Pueru a lžíci Změkčovače vody, pokud máte tvrdší vodu.

Víme, že to zní náročně, pokud vidíte 5 kroků, které je potřeba udělat. Ale jde jen o to nechat látkové vložky odležet v ledové vodě, přetřít je žlučovým mýdlem a pak vyprat na 60 stupňů s Puerem. Tímto způsobem pere naše kolegyňka Ivanka, která je odbornice na fleky a celkově na praní přírodními prostředky, již několik let látkové vložky a nemá na nich ani skvrnku.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 24. 04. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Kateřina Mišovičová

    Dobrý den, zaujal mě Váš článek o látkových vložkách. Sama jsem dříve nad nimi přemýšlela, ale neodvážila se. Hlavní, co mi asi na jednorázových vložkách vadí je jejich prodyšnost. Většinou cítím, že v dolních partiích dostatečně ,,nedýchám“ a je to nepříjemné. Myslíte, že v tomto ohledu by látkové vložky mohly přinést změnu?

    Děkuji předem za Vaši odpověď.

    S pozdravem

    Kateřina Mišovičová

    1. Dobrý den, Kateřino,

      myslím si, že ano. Také jsem měla ten pocit a hlavně mi vadily nepříjemné materiály, které člověk cítí, že jsou umělé a tělu nepřirozené. Trhají se, člověk se v nich cítí, nebo se drolí, ohybají. Látková vložka pěkně drží a právě mne zaujaly tyto z bio bavlny od LalaH. Je to velmi příjemný a jemný materiál. Opravdu má člověk pocit, jako když si sedne do polštářů. Pokud se bojíte, šla bych do jedné látkové vložky a vyzkoušela si ji třeba na konci menstruačního cyklu. Abyste měla pocit jistoty a bezpečí. Uvidíte pak sama, jestli je to pro Vás příjemné nebo ne. 🙂 Dejte když tak pak vědět. Budu na Vás moc myslet. Krásný den přeji.

  • Kateřina Mišovičová

    Milá Iwko,
    děkuji moc za Váš povzbudivý komentář a omlouvám se za pozdější odpověď. Právě jsem si objednala jednu látkovou vložku spolčně s Puerem a žlučovým mýdlem :). Tak jsem zvědavá. Jen, jsem studentka a přemýšlím, jak to vymyslet poté s výměnou/vyndáním vložky na záchodech. Je opravdu blbé si brát na záchod kosmetickou taštičku. Asi spíš, až půjdu na záchod s batohem, tak si vložku vyměním. A také mám trošku obavu, když si vložku/vložky dám do nějakého látkového pytlíčku a uchovám si je v batohu, nebudou cítit? Až vyzkouším, tak Vám dám vědět.
    Mějte se hezky.

    1. Dobrý den, Kateřino,

      jsme rády, že můžeme pomoci. My jsme to ve škole s holkama právě vždycky řešily baťohem nebo kabelkou s sebou na toaletu a tam jsme učinily, co bylo třeba :). Já si je dávám do látkové bavlněné kosmetické taštičky na zip a cítit to v tašce není. Tak snad ani vám nebude. Budeme pak určitě rády za zpětnou vazbu. Držíme palce, ať jste spokojená. Krásný den přeji.

  • Jana

    Hezký den, děkuji za článek. V podstatě na základě něj jsem vložky zkusila objednat z důvodů, o kterých je v článku psáno. Musím říct, že mi asi v článku chybí i nějaká negativa, na které jsem během používání narazila a pohled z více stran 🙂 Souhlasím, že materiál je příjemnější. Na druhou stranu mi vložka přijde silnější a tedy o ní více vím. Není mi při nošení pohodlná stejně jako jednorázové vložky, které jsou tenčí. Mám dojen, že se tvarem hůř přizpůsobuje spodnímu prádlu. Co se týče praní, tak jsem postupovala podle návodu, který je opravdu dobrý. Na Puer a žlučové mýdlo nedám dopustit. Současně ale u praní vložek vnímám to, že při namočení je cítím. Buď je tedy možnost je dát ven např. v kyblíku nebo použít kyblík s víkem. Mít je v umyvadle by mi nebylo úplně příjemné. Taková zatím moje zkušenost. Více se tedy klaním k eko jednorázovým vložkám, ačkoli mě to mrzí, protože na látkové jsem se těšila. Jana

    1. Dobrý den, Jani,

      to je pravda, že ji člověk více vnímá, ale přijde mi, že jen ze začátku první dny. Jakmile je člověk používá delší dobu, tak mu to ani nepřijde. Ale samozřejmě to je individuální. Tohle je jen můj pohled a psala jsem ho v době, kdy jsem látkové vložky používala několik měsíců. Mrzí mne, že jste si na ně úplně nezvykla, třeba jim dáte ještě šanci s odstupem času. Přeci jen po nich opravdu žádný odpad nezůstane narozdíl od jednorázových vložek. Krásný den přeji, za tým NuSpring Kristýna