Menu
Hledat
Oblínené
Oblíbené
Oblínené
Košík
Košík

Váš košík je prázdný.

Značky
Domů
>
Zdravé potraviny
>
Luštěniny, obiloviny a přílohy
>
Pohanka, quinoa, amarant
>
Pohanka loupaná kroupy 500 g COUNTRY LIFE

Pohanka loupaná kroupy 500 g COUNTRY LIFE

Country Life
Značka: Country Life Kód produktu: CL113002

Produkt byl přidán do oblíbených.

Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která má nezaměnitelnou, lehce oříškovou chuť. Její použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Po namáčení má využití i v raw stravě, třeba jako křupavá snídaňová granola. Skvěle se doplňuje s houbami – v rizotu nebo v černém kubovi.

Pohanka se k nám dostala ve 12. století z jižních svahů Himálaje. Svůj český název získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Pohanka v podobě loupaných krup je výchozí surovina pro výrobu všech dalších produktů vyráběných z pohanky.

V Dobrotách podzim 2015 jsme zpracovali rozsáhlé téma o pohance včetně tipů a receptů, jak pohanku použít. Dozvíte se zde i informace o rutinu – kolik ho pohanka obsahuje, v jaké části pohanky ho je nejvíce a v čem je rutin prospěšný.

Tipy a recepty na použití pohanky:

  • jako příloha – všude tam, kde byste použili rýži nebo kuskus
  • pokrm typu kuba – houby, majoránka, česnek
  • zapečená pohanka se zeleninou – recept je uveden na straně 14 v Dobrotách podzim 2015
  • sladké nákypy – uvařenou pohanku smíchejte s ovocem, přidejte ořechy, oslaďte sirupem, zalijte rostlinnou alternativou smetany a zapečte
  • směsi na výrobu náplní – plněné papriky, zelné listy, rajčata, cukety nebo lilek
  • rizota – výborný je v kombinaci s kulatozrnnou rýží
  • do zeleninového salátu
  • dortové korpusy – pohanku povařte v rostlinném nápoji a nechte ztuhnout v dortové formě
  • snídaňová granola – pohanku propláchněte a nechte namočenou přes noc ve vodě, druhý den ji opět propláchněte a důkladně sceďte, přidejte oblíbené oříšky, sušené ovoce, semínka, skořici nebo karobový prášek, trochu olivového oleje a podle chuti oslaďte sirupem, směs pečte za průběžného promíchávání 1 hodinu v troubě při 110 °C, raw variantu sušte 10 hodin v sušičce, podávejte s bio jogurtem nebo rostlinným nápojem

Vyzkoušejte také další druhy produktů zpracovaných z pohankových krup:

Pohanka setá. Může obsahovat stopy lepku.Propláchnutou pohanku vařte v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10–15 minut a nechte pod pokličkou dojít.

Kalorická hodnota/energie (na 100g):1513kJ/362kcal. Tuky: 1,7 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g. Sacharidy: 76 g. z toho cukry: 0,1 g. Bílkoviny: 9,3 g. Sůl: 0,01 g

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek – pohanka kroupy.

Polsko