Menu
Hledat
Oblínené
Oblíbené
Oblínené
Košík
Košík

Váš košík je prázdný.

COUNTRY LIFE Umeocet 500 ml

Country Life
Značka: Country Life Kód produktu: CL463012

Produkt byl přidán do oblíbených.

  • výrazná kyselá chuť
  • lehce ovocné aroma
  • vedlejší produkt při zpracování umeboshi švestek
  • obsahuje množství minerálních látek, enzymů a vitamínů
  • vhodný do salátových zálivek, při přípravě kulajdy, k fermentaci

Umeocet má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma. Výborně se hodí do salátových zálivek. Využijete ho při přípravě kulajdy nebo čočky na kyselo a také na dochucení všech pokrmů, kam potřebujete dodat slano-kyselou chuť.

Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
Výrobce MUSO uvádí, že umeocet pomáhá při nechutenství, zažívacích potížích a únavě. (zdroj: zde)

Tipy na použití:

  • ume zálivka s medem– rozmíchejte 1 lžíci medu se 4 lžícemi olivového oleje, 3 lžícemi oleje z praženého sezamu, 1 lžící umeocta a 1 lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • jogurtový ume dresink– smíchejte 1 malé balení kysané sójové speciality Sojade natural s 1 lžící umeocta a se 2 lžícemi rýžového sirupu; je výborný na hlávkový salát
  • ochuceníkulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek...
  • výroba kvašené zeleniny (pickles) – návod najdete v Dobrotách podzim 2015 na straně 13
  • nápoj z umeocta– malá lžička do sklenice vody; osvědčený prostředek proti únavě z horka
  • zeleninové soté– recept je popsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013
  • salát z avokáda a bílé ředkve– recept je popsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013
  • bramborový salát s čočkou a aromatickou zálivkou– recept je uveden na straně 16 v Dobrotách zima 2015–16

Výroba umeocta:
Umocet je tekutina, která se vylučuje při fermentaci nakládaných švestiček – umeboshi.

  1. Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře.
  2. V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.
  3. Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.
  4. Do nálevu se také přidávají shizo listy. Vzhledem připomínají okrasnou kopřivu. Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.
  5. Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.

Další UMEprodukty:

Ume švestkový ocet bílý 61 % (ume švestky 80 %, jedlá sůl mořská 20 %), shiso listy, jedlá sůl mořská. Může obsahovat stopy lepku. K dochucení pokrmů. Pikantní, slaný a kyselý zároveň. Zvýrazňuje chutě a do jídla už nemusíte přidávat sůl.

Kalorická hodnota/energie (na 100g):73kJ/17kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 3,4 g. z toho cukry: 0 g. Bílkoviny: 0,8 g. Sůl: 25,1 g

Skladování: Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před slunečním světlem.
Legislativní zařazení: Ocet - ovocný.

Japonsko