Jaké účinky má pro naše tělo mák?

Mák je velmi oblíbenou slovanskou plodinou. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, kyselinu linolovou, vitamín E, tuky, železo, hořčík a vápník. Má blahodárné účinky pro podporu krvetvorby, slouží jako prevence před osteoporózou, kardiovaskulárním onemocněním i zubním kazem. Má pozitivní účinky působení proti stresu, anémii, podporuje dobrý stav nehtů, zubů i vlasů. Věděli jste, že má dokonce v sobě mnohem více vápníku, než mléčné potraviny?

makovy olej
Makový olej je prospěšný pro suchou, popraskanou pleť, ale pomáhá i k hojení ekzémů nebo lupenky.

Česká republika má 62% světové produkce makového semene
Účinky máku jsou známy již po několik tisíc let. První zmínky o pěstování máku pochází z oblasti Středomoří ze 6.tisíciletí př.n.l. V oblasti Čech se začal pěstovat až v 19. století. Z posledních údajů z roku 2008 má Česká republika 62% světové produkce makového semene. Najdete ho zejména v oblasti středních Čech, okolí Tábora, Čáslavi a Prahy.
Zatímco dříve se mák používal pro své účinky jako opium – sedativum, dnes je využíván pro své pozitivní účinky na lidské tělo hojně v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Makový olej snižuje krevní tlak a chrání před rakovinou
Z makových semínek se šetrnou metodou za studena (aby v něm zůstalo co nejvíce cenných látek) lisuje kvalitní makový olej. Právě ten je bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou nutričně podobné lněnému a konopnému oleji. Makový olej je skvělý jako prevence před osteoporózou i kardiovaskulárním onemocněním.

IMG_0402
Žienka domáca je přírodní, ručně vyráběné mýdlo s mátou a zrníčky máku, který slouží jako přírodní peeling.

Olej z máku pomáhá i při problémech s nespavostí, nervozitou, stresemuvolňuje svalstvo po fyzické námaze, ale tlumí i nepříjemné bolesti. Mák navíc pomáhá skvěle k prevenci před rakovinou a snižuje krevní tlak.

Získejte pružnou a pevnou pleť

 

Bio cesky krem
Bio český krém obsahuje mák, pivoňku, rakytník, meduňka, slunečnici, mateří kašičku, esenciální oleje meduňky a další.

Jeho pozitivní účinky na suché a lámavé nehty a vlasy či ochablou pleť vás jistě potěší. Pomáhá totiž pokožce dodávat hydrataci, pružnost a pevnost. Díky makovým anthokyanidinům podporuje syntézu kolagenu a mukopolysacharidů a tím zpomaluje degeneraci buněk a posiluje a udržuje v pokožce kolagen. To dodává pokožce pružnost a elasticitu a pokožka tak není ochablá, mdlá a dehydrovaná.
Makový olej najdete velmi často v pleťových krémech díky makovým alkaloidům (např. papaverin). Ty tzv. uvolňují svaly a působí jako anti-aging prostředek. Je skvělý i v péči o nehty i vlasy, které oživuje a dodává jim výživu, jemnost a hydrataci. Díky němu budou nehty lesklé a zdravé. Makový olej navíc přispívá k hojení zánětů, lupenky a ekzémů. Udržuje pokožku hydratovanou a vláčnou.

 V kterých produktech najdete mák?

mak mak1 mak2 mak3 mak4mak5mak6IMG_5117
 
 
 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 29. 08. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář