Věděli jste, že slunce způsobuje velké množství vrásek?

Zatímco ultrafialové záření UVB je zdrojem velmi důležitého vitamínu D, který je prospěšný pro naše tělo. UVA záření již přispívá k poškození pokožky a jejímu předčasnému stárnutí. Věděli jste, že i lehce zataženou oblohou může proniknout více než 90% slunečního záření? Právě to působí celoročně, nejen v létě, jak se mnozí mylně domnívají.

Jak působí slunce na naši pleť?

shutterstock_218870788Sluneční záření sice působí dobře na psychickou pohodu a na tvorbu vitamínu D, ale naší pleti přílišné vystavování se jeho působení neprospívá. Zejména pokud ji vystavíme bez ochrany na několik hodin přímému světlu. Dochází pak k porušení buněčné membrány a DNA, které zapříčiňuje předčasné stárnutí. V horším případě může způsobit sluneční alergie, některé typy akné, ale i rakovinu kůže. Právě ta je ve značném procentu případů způsobena slunečním zářením. Je potřeba tedy apelovat, abyste nezapomínali na ochranu před sluncem a zvláště mezi 10. a 14. hodinou omezili pobyt na slunci.
Pleť může být po pobytu na slunci dehydrovaná, suchá, ochablá a ztrácí elasticitu. UV paprsky nám pronikají do hlubších vrstev pleti a porušují hloubkovou strukturu kůže. Slunce nám může zapříčinit značné procento vrásek.

Tělo dokáže část DNA samo obnovit

kuze
Zatímco my poznáme, že jsme to s pobytem na slunci přehnali jedině díky spálení a zarudlé pokožce, odborníci jsou o krok před námi. Vědci určili minimální erythemální dávku, při které je ještě tělo schopné obnovit do určité míry (max. 60%) poškození DNA. Což ale závisí na typu pokožky a době strávené na slunci. Zjednodušeně by se dalo říci, že to je doba o polovinu kratší před tím, než začnete vnímat viditelné úkazy jako zarudnutí pokožky při prvním dnu opalování. Což je skoro nemožné uhlídat.

Čím alarmující stav potlačit?

Existuje mnoho zásad, které nám mohou při pobytu na slunci pomoci. Je důležité mít je neustále na mysli a řídit se jimi.

Jak si udržet pleť zdravou?

  • Dostatečným pitným režimem (2-3 l vody za den, závisí na fyzické zátěži).
  • Vyhnout se polednímu slunci mezi 10-14 hodinou, které má největší intenzitu.
  • Používáním kvalitních krémů s ochranou min. SPF 15.
  • Regenerací pokožky a jejímu promazání vysušené a namáhané pokožky tělovými oleji, mléky či másly.
  • Používáním hydratačních mýdel, které pleť dále nevysuší, ale dodají ji čistý a svěží nádech.
  • Minimalizováním vrásek pomocí krémů, které redukují drobné kožní nedostatky a pomáhají regeneraci pokožky. Kolagen pak vrací pleti pružnost.

I pár minut péče denně přináší viditelné výsledky. Vyhněte se zbytečným vráskám a získejte krásnou a hlavně zdravou pleť. Pokud máte nějaké pochybnosti a nálezy na své pokožce, doporučuji okamžitě vyhledat dermatologa a poradit se s ním. Nenechávejte jakékoliv podezření na poslední chvíli. Čím dříve dojdete k lékaři, tím lépe to pro vás může dopadnout.
Dermatolozkanapsala MUDr. Květa Gazdíková

Tipy na letní ochranu proti slunečnímu záření

olej-z-malinovych-semienMalinový olej s SPF 30-50

Pokud hledáte nějakou přírodní bio alternaci opalovacího oleje či mléka, které vás ochrání v létě před slunečním zářením, vyzkoušejte Malinový olej. Právě ten je přírodním zdrojem ochrany proti slunci. Má vysoký faktor ochrany SPF 30-50. Chrání tak pokožku před škodlivým UV zářením a jeho vlivy na pokožku.
 

Mrkvový olej s SPF 38-40

mrkvovy-olej

Má vysoký faktor ochrany SPF 38-40. Chrání tak pokožku před škodlivým UV zářením a jeho vlivy na pokožku. Mrkvový olej od Soaphorie obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, K, vápník, draslík, železo, sodík, beta-karoten, fosfor, křemík, antioxidanty a další složky.

 
 

Hydratační pleťový krém na suchou pleť s SPF 20

VITAMIN MOISTURIZER FOR DRY SKIN_1 802Hydratační krém s minerály pro suchou pleť od značky Minus 417 s ochranným faktorem SPF 20 proti UVA a UVB slunečnímu záření. Zabraňuje stárnutí pleti a dodává ji vitamíny a minerální látky z Mrtvého moře.
 
 

Balíček regenerační péče o pleť

l
Balíček regenerační péče proti vráskám s minerály z Mrtvého moře zpomaluje proces stárnutí pokožky. Rozjasňuje, sjednocuje tón pleti a zpevňuje její kontury.

 
 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 05. 08. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář