Zpověď: Jak jsem začala používat látkové odličovací tampony

Když kolegyňka Ivanka zařadila do naší nabídky látkové odličovací tampony na pleť, řekla jsem si, zajímavý produkt. Ona je taková naše průkopnice v zero waste produktech. Sama používá třeba látkové vložky několik let. To já jsem proti ní o sto let pozadu. Látkové tampónky se mi moc líbily. Hlavně jejich ekologická myšlenka minimalizace jednorázových vatových odličovacích tampónků. Právě ty tvoří v naší koupelně jednu z největších položek odpadu. Jaké jsou látkové odličovací tampony? Jak se používají a jak se perou? Zůstávají na nich skvrny nebo se dají během chvilky pohodlně vyprat? Pojďme na to…

Kosmetický tampon pratelný z biobavlněného sametu

Jak jsem začala používat bavlněné odličovací tampony?

Když jsem si je pořizovala, Ivanka mi radila: „objednej si to balení látkových odličovacích tamponků po 20 kusech, ať je nemusíš pořád prát do kola a máš zásobu.“ Poslechla jsem rady zkušenější. Měla jsem radost, když dorazily, hrdě jsem si je dala do koupelny, kde také 4 měsíce vysely v pytlíčku a koukaly na mne. V té době jsem se s partnerem stěhovali a já jsem měla spoustu práce kolem zařizování nového bydlení a tak. Takže jsem je hezky položila do pytlíčku v koupelně s tím, že až dodělám zásoby jednorázových odličovacích tampónků, vrhnu se na ně. Musím se přiznat, že jsem si mezi tím koupila další balení jednorázových tampónků a nechtělo se mi najednou nic měnit, něco si k tomu studovat a tak. Říkala jsem si, musím si k tomu načíst info a být v klidu, mít na tu změnu čas. Navíc jsem si je chtěla před prvním použitím vyprat a tak, abych je měla čisté. No, byla jsem ostuda, přiznávám bez mučení. Až se to stalo.

Kosmetický tampon pratelný z biobavlněného sametu

Právě jsem dodělávala předposlední jednorázový odličovací tampónek od Avril a říkám si, zítra začnu. A začala jsem. Uháčkovala jsem si na ně tenhle košík a postavila si je na umyvadlo.

První zkušenost s látkovými odličovacími tamponky?

První zkušenost byla waaaau. Super. Nic jemnějšího jsem na obličeji nikdy neměla. Tehdy jsem začínala s bavlněnými odličovacími tamponky od Mama Natura (Tierra Verde), které vyráběly z biobavlny. Dnes už najdete v jejich nabídce novější verzi z biobavlněného sametu s froté stranou. Obě varianty máme doma a jsou velmi příjemné a neškrábou nebo nedráždí pleť. Ty původní bych přirovnala bych k nadýchané vatě, která vás hladí po tváři. Novější verze je taková pevnější a zase lépe drží tvar. Ty původní kvůli obsahu bambusu pak po vyprání měnily tvar a zmenšily se a nebyly už tak jemné. Pokud máte alergii na jednorázové odličovací tampónky (právě naše kolegyně Ivanka ji má a proto si také pořídila tyto), tak je určitě vyzkoušejte. Neobsahují žádné umělé parfemace ani barviva či syntetické složky. Může to být tak pro vás příjemnější varianta.

Kosmetický tampon pratelný z biobavlněného sametu

Vyperou se látkové odličovací tamponky nebo na nich zůstane špína?

Abych vám ukázala, jak vypadá látkový tamponek nový nepoužitý, jak vypadá po odlíčení make-upu a řasenky a jak vypadá vypraný, raději jsem vám to vyfotila. Protože popisovat tady zdlouhavě, jak to vypadá, asi nemá cenu.

Látkový odličovací tamponek jsem zvyklá před odlíčením namočit, lépe se mi s ním pracuje, ale nemusíte. Zkoušela jsem na něj zatím odličovací micelární vodu od Havlíkovy přírodní apotéky a odličovací olej od Resibo. Všechno zvládl v pořádku. Jak se rychle zašpiní, tak se rychle vypere.

Kosmetický tampon pratelný z biobavlněného sametu

 

Na praní používám Přírodní žlučové mýdlo od Yellow&Blue, které krásně vypere nečistoty od make-upu (i řasenky Avril Organic), mazu, prachu, nečistot.

Látkový kosmetický tampon, žlučové mýdlo

Osobně peru tamponky v ruce 1 týdně o víkendu. Namočím je pod tekoucí teplou vodou, trošku předmydlím Žlučovým mýdlem a vyperu je. Během chviličky vše pustí. Tamponky pak vyskládám na umyvadlo na lem a nechám proschnout. Zkoušela jsem je i hodit do pračky s ručníky, ale i přesto, že jsem je měla v utaženém sáčku, zapadly mi pokaždé do místa, jak je kolem dveří těsnící guma, tam byly celou dobu a místo toho, aby se vypraly, tak byl ještě špinavější. Takže jsem se rozhodla je prát v ruce pořád. Možná máte ale jinou zkušenost a je to dobře. Mne se to nějak pořád nedaří.

Žlučové mýdlo na praníYellow&Blue Žlučové mýdlo na praní, odstraňovač skvrn

Kolik jich máte mít do začátku?

Pokud vám nebude vadit přepírat si je častěji, tak budou stačit i 4. Pokud je nechcete pořád přepírat dokola, tak si určitě vyberte větší počet kusů. Mají v nabídce po 2, 6, ale i 20 kusech.

Yellow&Blue Žlučové mýdlo na praní, odstraňovač skvrn

Celkové hodnocení 10 z 10?

100% jim dávám 10 bodů. Nenašla jsem žádné negativum. Pokud tedy vám nevadí, že je musíte přepírat. Ale je to během pár vteřin hotové. Nic složitého to není a ušetříte hromadu zbytečného odpadu, který končí každý den na skládkách. Takže za mne palec nahoru.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 17. 05. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Hana

    Krásný den všem, nedá mi to abych nepřidala svůj komentář. Látkové odličovací tamponky používám cca půl roku. Jsou skvělé, ale musím tady říct, že není vůbec třeba takové „práce“ s jejich praním. Před používáním jsem měla největší obavu z toho, aby se to vypralo. O příjemnosti jsem neměla pochyb. Nějak se mi nechtělo se odličovat do flekatým tampónků:-) Nepřidá Vám to však vůbec na práci. Dávám je do síťky na praní (stejná jako na punčocháče anebo na podprsenky) a jednou týdně je vyperu společně s bílými ručníky anebo ložním prádlem, které vždy peru na 60 stupňů. Používám pouze ekologické prací prostředky (většinou mám na bílé frosche anebo Feel eco, ale měla jsem i jiné značky, na barevné používám prací vajíčko). Vypere se to zcela do bíla, žádné skvrny, žádná předpírka. Jen cca hodinu a půl cyklus na 60 stupňů. Make up nepoužívám, tak to nedokážu říci, ale používám hodně rtěnek od různých eko výrobců a vždy velmi výrazné rudé anebo tmavé barvy, řasenku, linky a stíny na oči, a to vše se vypere, takže předpokládám, že make up také:-)

    1. Dobrý den, Hani, moc děkujeme za tipy a zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že jste s nimi spokojená a je to inspirace i pro mne. Zkusím si také pořídit na zip síťku a vyzkouším to podle Vás. Pořád je co zlepšovat a co se učit nového :). Krásný den a moc děkujeme.

  • Hana

    Ještě upřesnění. Mám síťku na zip, nikoliv na šňůrku, to se opravdu do bubnu pračky vytrácí:-)

  • Vendula Saitzova

    Dobry den, já jsem si také tamponky pořídila, ale nejsem z nich tak nadšena, protože se mi z nich poradně nevypere řasenka. Zkoušela jsem žlučové mýdlo, pak vyprat. Dále jádrové mýdlo a vyprat a anebo jsem použila Odlicovaci mleko na skvrny od řasenky a pak ještě vyprat. Výsledkem jsou tamponky se skvrnami, které působí jako usmudlane. Kde tedy dělám chybu? Jsem z toho dosti nešťastná.

    1. Dobrý den,
      zkuste to tak, jak to děláme my: Tamponky od řasenky – dát na ně pořádně žlučové mýdlo, promnout a pak použít PUER od Tierra Verde. Špinavé tamponky s žlučovým mýdlem dát do misky posypat Puerem a pak zalít horkou vodou. Pozor, dělat nejlépe v umyvadle, Puer po zalití teplou vodou napění. Nechat odmočit cca 30 min. Pak dát do sáčku a vyprat v pračce na 40 st. Jsou pak krásně bílé.