Potěšte na Vánoce i naši planetu: Tipy na Zero Waste dárky

Vše nasvědčuje tomu, že letošní Vánoce budou jiné. I my vám je uděláme jiné, ještě lepší 🙂 Rozhodli jsme se vám představit tipy na dárky, kterými uděláte radost nejen sobě a svým blízkým, ale také naší planetě. Dárky jsme rozdělili do 4 kategorií: Zero Waste, Lokální, Pro planetu a Bez plastu. Dnes si pojďme představit produkty z kategorie Zero Waste. Věříme, že vám přinesou mnoho radosti, a to nejen pod stromečkem.

Lahve Equa – design a praktičnost

Designové lahve Equa patří mezi stálice všech Vánoc. Nevíte-li si rady s dárkem, sáhněte po Equa. Pít přece musí každý 🙂 A čím s Equa prospíváte planetě? Minimalizujete jednorázový odpad, zejména plast. Zároveň šetříte energii, která je vynaložena pro výrobu a přepravu kupovaných nápojů a jejich obalů. Společnost Equa navíc 10 % svého zisku věnuje na různé environmentální a dobročinné projekty. A pozor, ač se jedná o slovinskou značku, skleněné lahve se foukají u nás v Česku. Vybírejte z různých provedení, včetně těch sportovních a pro děti.

Lahev Equa
Lahve Equa můžete vybírat z elegantních i sportovních designů

Bambaw – zero waste produkty nejen z bambusu

Belgická značka Bambaw je proslulá zejména svými ekologickými produkty z bambusu. Víte, že bambus dokáže každý den vyrůst o 1 metr? Vystačí si jen s málem vody a k pěstování nejsou potřeba žádné pesticidy ani umělá hnojiva. Navíc produkuje o 35 % více kyslíku než stromy. Skvělou volbou pod stromek jsou bambusové odličovací tamponky, brčka i cestovní příbor. Bambaw ale nezůstává jen u bambusu. Jejich klasické kovové strojky naštěstí čím dál častěji z koupelen vytlačují ty jednorázové. Máme je v různých barvách. Černý třeba pro vašeho vousáče a v barvě rose gold udělá radost i něžnému pohlaví.

Bambaw má mnoho zero waste řešení nejen z bambusu
Bambusové i kovové vychytávky Bambaw potěší muže i ženy

Pela Case – kompostovatelné obaly na telefon

Ještěže ani přátelům ve vzdálené Kanadě není jedno, kolik plastů končí na dně oceánů. A nás moc těší, že jsme vám jako první v České republice mohli představit kompostovatelné obaly na iPhone a Samsung. Obaly Pela Case neobsahují škodlivé ftaláty, BPA, kadmia a olova. Jsou vyrobené z materiálu Flaxstic®, což je kombinace „odpadu z lněné slámy“ (zbytkový materiál) a rostlinných biopolymerů. Až doslouží, hoďte ho do kompostu nebo bio odpadu. Do 6 měsíců až 3 let se pouzdra zcela rozloží. Jedná se o zcela šetrnou ekologickou alternativu plastových obalů. Navíc jsou krásné, lehké a vysoce odolné.

Pouzdra na iPhone Pela Case jsou k dostání v různých variantách

Stojo – složte si hrnek do kapsy

Se Stojo končí výmluvy, že vám hrnky v tašce zabírají příliš místa. Skládací hrnky Stojo se vejdou i do té nejtitěrnější kabelky. Jsou vyrobeny z prvotřídního silikonu a představují zero waste alternativu k jednorázovým kelímkům i velkým cestovním hrnkům. Vypít si z něj můžete studený i teplý nápoj, stejně jako ze skládacích lahví Stojo. Vybírat můžete z různých barev i objemů.

Hrnky i lahve Stojo jsou jednoduše složit

LastSwab – „uchošťour“ na až 1000 použití

Tuto vychytávku do koupelny by měl mít doma každý (nejen) zero waste nadšenec. Koupí čisticí tyčinky do uší LastSwab pomáháte snižovat odpad neblaze ovlivňující naše životní prostředí. Je vyroben z TPE– kaučukového recyklovatelného materiálu s možností recyklace. Pouzdro je z PLA, vyrobeného z přírodní biomasy. Vybírat můžete z mnoha barev. K dispozici je i verze Beauty, která slouží k opravě make-upu. Takže sbohem jednorázoví uchoušťouři.

Ekologická tyčinka vám vydrží mnoho let

LastTissue –  roztomilé kapesníčky na opakované použití

Ze stejné stáje jako LastSwab pochází i ekologická verze jednorázových kapesníčků. V USA se každý rok pokácí 22 tisíc stromů a použije 26 mil. galonů vodu pouze na výrobu papírových kapesníčků. V silikonovém pouzdře LastTissue najdete 6 apesníčků z bio bavlny na opakovaná použití. Minimalistické pouzdro se vejde všude tam, kde balíčky jednorázových kapesníků. V nabídce máme různá barevná provedení. Zapomeňte papírové kapesníky a zachraňte stromy.

V roztomilém pouzdře najdete 6 kapesníčků z bio bavlny

Česká síťovka – retro je in

Kdo by ji neznal. Minimálně z dětství či starých filmů si síťovanou tašku pamatuje každý. Síťovka vznikla jako český vynález již v roce 1926. Posloužila nejen na nákup, do tělocvičny, ale i jako módní doplněk. Po jejím útlumu a boomu igelitek, se naštěstí vrátila v podobě značky Česká síťovka. Vyrábí se v chráněných dílnách v různých barvách i velikostech. Dá se srolovat do minimálních rozměrů a přitom pobere až 28 kg.

Česká síťovka pro zero waste nákupy
Síťovka pojme až 28 kg a 25 litrů

GoodGlass – bambusové lahve z tuzemska

Ačkoliv název může mýlit, značka GoodGlas pochází z České republiky. Zakladatel Johan se už nemohl dívat na to, jak člověk svým chováním ničí přírodu, a tak se rozhodl přijít s něčím, co podpoří omezování plastového odpadu. A tu se zrodila skvostná lahev z borosilikátového skla s bambusovým víčkem. V balení s praktickým sítkem, takže v zimě ideální na čaj a v létě třeba na ochucení vody bylinkami či citronem. Následovala bambusová termoska a látkové kapsy na svačinu. Stačí si vybrat.

GoodGlass potěší všechny vyznavače čistého přírodního designu

rCup – recyklovaný a recyklovatelný hrnek na kávu

Na termo hrnky rCup nedáme dopustit. Když britští zakladatelé této značky zjistili, že se člověk za rok v průměru spotřebuje 350 jednorázových kelímků, zděsili se. A tak přišli s inovativním řešením. S termo hrnky vyrobenými právě z použitých jednorázových kelímků. Nejenže hrnek představuje revoluční udržitelné řešení, ale také vysoce praktický. Pít se dá z celého jeho obvodu. Otevřít i zavřít se dá jediným stisknutím. Díky šroubovacímu víčku navíc opravdu 100% těsní. S klidným svědomím ho můžete plný položit do tašky. Námi vyzkoušeno!

rCup termo hrnky jsou recyklované z použitých jednorázových kelímků
Autorem příspěvku je Romana
Publikováno 31. 10. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář